Πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας

Εικοσιτετράωρη γενική απεργία πραγματοποιείται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε όλη τη χώρα έπειτα από το κάλεσμα που απηύθυναν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μαζική, με χιλιάδες εργαζόμενους να κατεβαίνουν στους δρόμους της Αθήνας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και τη σκληρή λιτότητα.

Τα συνδικάτα πραγματοποίησαν στις 11:00 το πρωί συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή.

Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται “ενάντια στις νέες παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και στις συνεχιζόμενες επώδυνες αποφάσεις της κυβέρνησης, στις δραματικές περικοπές στα εισοδήματα, την φοροεπιδρομή και γενικότερα τα αδιέξοδα και καταστροφικά μέτρα που εξαθλίωσαν οικονομία και κοινωνία”.

Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα , άμεση κατάργηση του συνόλου των αντιεργατικών και αντιασφαλιστικών μνημονιακών διατάξεων, ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και επέκταση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, διασφάλιση του απεργιακού δικαιώματος και ενίσχυση της προστασίας από τις ατομικές και ομαδικές απολύσεις με επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας των θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σε δήλωσή του ανέφερε ότι “τα προηγούμενα χρόνια αυτοί που σήμερα κυβερνούν ήταν εδώ μαζί μας και έλεγαν ότι πάνω στους κοινωνικούς αγώνες θα πετύχουμε την πολιτική ανατροπή”. Επίσης ανέφερε ότι στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει το περιτύλιγμα για να τις ικανοποιήσει.

Κυκλοφοριακό κομφούζιο -Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Αυτή τη στιγμή η πορεία διαμαρτυρίας βρίσκεται σε εξέλιξη με τους περισσότερους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας να παραμένουν κλειστοί.

Από νωρίς το πρωί και λόγω της συμμετοχής στη γενική απεργία των ΜΜΜ, επιβατικό κοινό και οδηγοί ταλαιπωρήθηκαν από την αυξημένη κίνηση σε κεντρικές οδούς της πόλης. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ, η κίνηση είναι αυξημένη στην άνοδο της Βασ. Σοφίας, στην κάθοδο της Βασ. Σοφίας η οποία είναι κλειστή από το Χίλτον, στη Βασ. Κωνσταντίνου, στην άνοδο της Καλλιρρόης, στην άνοδο της Λεωφόρου Συγγρού η οποία είναι κλειστή από την Καλλιρρόης, στη Λεωφόρο Ηλιουπόλεως και στην Πειραιώς που είναι κλειστή από την Ιερά Οδό. Παράλληλα, η Σταδίου έχει κλείσει λόγω των πορειών που πραγματοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας.

Η πορεία του ΠΑΜΕ

Στην απεργία σήμερα συμμετείχε και το ΠΑΜΕ το οποίο στις 10:30 πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Ομόνοια.

 

«Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για τη δεύτερη αξιολόγηση, για το χρέος, ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή, είναι κόλαφος για τους εργαζόμενους, για το λαό μας. Η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, μιλάει και πανηγυρίζει για ανάκαμψη της οικονομίας, μόνο που αυτή η ανάκαμψη θα είναι για τους λίγους, για το μεγάλο κεφάλαιo», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και συνέχισε: «Ο λαός μας, η εργατική τάξη θα υποφέρει, θα είναι τα μόνιμα υποζύγια, με ένταση της εκμετάλλευσης, ξεζούμισμα του εισοδήματος και των συντάξεων με νέα φορολογικά βάρη, με μνημόνια διάρκειας. Αυτή είναι η πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτή την πρόταση ουσιαστικά αποδέχονται και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης».

«Η λύση βρίσκεται στην πολιτική πρόταση που προτείνει το ταξικό εργατικό κίνημα, η κοινωνική συμμαχία, οι ριζοσπαστικές συσπειρώσεις, το ΚΚΕ. Για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη σε όφελος των λαϊκών αναγκών, σε όφελος των εργαζομένων, του λαού μας. Αυτή την πρόταση καλούμαστε να παλέψουμε όλοι το επόμενο διάστημα, σε ετοιμότητα με αγώνες διαρκείας, συνεχείς, από όλα τα μετερίζια», κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

 

 

 

Φωτογραφίες: Eurokinissi, INTIME NEWS, SOOC

Σε απεργιακό κλοιό ολόκληρη η χώρα

Στο μεταξύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την γενική απεργία σε πολλές πόλεις την Ελλάδας.

Στο συλλαλητήριο του Άργους που πραγματοποιήθηκε στον δρόμο έξω από το Δημαρχείο της πόλης αγρότες μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας ΑΚΣΥΝΑ συγκεντρώθηκαν προκαλώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα. Οι αγρότες φώναξαν συνθήματα κατά της συνεχιζόμενης λιτότητας και έκαναν πορεία με αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ στους δρόμους της πόλης.

 

 

 

Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο

Με δυο συγκεντρώσεις και δυο συλλαλητήρια, το ένα από τα οποία είχε παγκρήτιο χαρακτήρα, εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους σήμερα στο Ηράκλειο, με αφορμή την 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν εναντίον των μέτρων λιτότητας και των μνημονίων.

Το παγκρήτιο συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε από τα Εργατικά Κέντρα και την ΑΔΕΔΥ, ενώ ξεχωριστή διαμαρτυρία και συλλαλητήριο πραγματοποίησε επίσης το ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας.

Φωτογραφία: ekriti.gr

Στις 11 το πρωί, έξω από το Εργατικό Κέντρο του Ηρακλείου, με βασικά συνθήματα «αντιστεκόμαστε» και «όχι στη φτωχοποίηση της κοινωνίας», ξεκίνησε η συγκέντρωση, με τη συμμετοχή εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου «ενάντια στις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας, φτώχιας και εξαθλίωσης και τη διαρκή υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων».

 

Νωρίτερα, στις 10 το πρωί, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, όπου με πανό και συνθήματα ζήτησαν την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, κάλυψη των απωλειών, αυξήσεις στους μισθούς, κλαδικές συλλογικές συμβάσεις κά, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετείχαν δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι, νοσηλευτικό προσωπικό, η ΠΝΟ, εκπαιδευτικοί , έμποροι βιοτέχνες κά, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου είχε καλέσει όλους τους καταστηματάρχες να κλείσουν τα μαγαζιά τους κατά τη διάρκεια της πορείας και να συμμετέχουν όλοι μαζί στην κινητοποίηση, «στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση» όπως ανέφεραν.

Στους δρόμους και η Ήπειρος

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της Ηπείρου, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Στην Πρέβεζα έγιναν σε τρία διαφορετικά σημεία έγιναν ξεχωριστές απεργιακές κινητοποιήσεις, του ΠΑΜΕ μαζί με εργατικά Σωματεία, των μαζικών φορέων και του Σωματείου συντονισμού εργαζομένων-ανέργων του Νομού.

Στα Γιάννενα μεγάλη συμμετοχή είχαν οι δύο πορείες του ΠΑΜΕ και της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Στην ‘Αρτα, πραγματοποιήθηκαν, το πρωί απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και ακολούθησαν δύο διαφορετικές πορείες. Παράλληλα, το πρωί αγρότες με τρακτέρ έκαναν συμβολική κατάληψη στη ΔΟΥ και στην συνέχεια πήγαν στο Εργατικό Κέντρο.

Κινητοποιήσεις από το ΠΑΜΕ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά έγιναν στην Ηγουμενίτσα.

Λάρισα: Με τρακτέρ η σημερινή απεργιακή πορεία

Δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Λάρισα σήμερα στα πλαίσια της πανεργατικής απεργίας στην οποία καλούσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Με τη παρουσία αγροτών και τρακτέρ πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με την ανταπόκριση των εργαζομένων στη συγκέντρωση να είναι μαζική, ενώ χαμηλή συμμετοχή εργαζομένων υπήρξε στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ.

Φωτογραφία: onlarissa.gr

Φωτογραφία: onlarissa.gr

Στη συγκέντρωση του ΕΚΛ, στη κεντρική πλατεία της πόλης, μίλησαν ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Λάρισας Δημήτρης Παληογιάννης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Γιώργος Τσιαπλές. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Πάρις Λιόλιος ο οποίος τόνισε πως «ο χειμώνας θα είναι ακόμα πιο δύσκολος για τους εργαζόμενους», ενώ σχετικά με τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2017 επεσήμανε πως «είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των μεγαλοεπιχειρηματιών και επιβάλλει 2.5 δισ. φόρους στο λαό».

Την θέση του πως ετοιμάζονται νέα μέτρα στις εργασιακές σχέσεις, τόνισε ο γραμματέας του ΕΚΛ, περιγράφοντας πως οι «βιομήχανοι, τραπεζίτες και πολυεθνικές, απαιτούν την απελευθέρωση των απολύσεων, την μείωση του κατώτατου μισθού, την επικράτηση των ατομικών συμβάσεων, αλλά και την δυνατότητα της εργοδοσίας στην ανταπεργία». Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Παπαποστόλου από το βήμα της συγκέντρωσης στη πλατεία Ταχυδρομείου επιτέθηκε στη κυβέρνηση, λέγοντας πως «βρίσκεται προσηλωμένη στις μνημονιακές πολιτικές» ενώ στην ομιλία του επικεντρώθηκε και στον προϋπολογισμό για το 2017 τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ο προϋπολογισμός προβλέπει νέα φορολογικά μέτρα τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ και περικοπές κρατικών δαπανών 1,5 δισ. ευρώ».

Θεσσαλονίκη: Ζήτησαν να δουν την Νοτοπούλου

Οργανώσεις μέλη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, συνταξιούχοι, αλλά και εργαζόμενοι στη Βιομηχανία Λιπασμάτων Καβάλας, έκαναν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το ΥΜΑΘ.

Αντιπροσωπεία δέκα ατόμων και εκπροσώπων συνδικάτων με επικεφαλής τον Τσαραμπουλίδη ζήτησαν να επισκεφθούν το Γραφείο του Πρωθυπουργού για να θέσουν στην κ. Νοτοπούλου τα προβλήματα και ζητήματαμπου αντιμετωπίζει ο κλάδος τους.

 

 

Στο ΥΜΑΘ έφτασε και η πορεία των οργανώσεων ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Λαϊκή Ενότητα, σωματεία εργαζομένων και φοιτητικοί σύλλογοι.

Όσον αφορά στην πορεία του ΠΑΜΕ, οι διαδηλωτές που συμμετείχαν σε αυτή σε μία συμβολική κίνηση περικύκλωσαν το κτίριο του υπουργείου.