Τσίπρας: 617 εκατ. για χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ σε νησιά-Η ΝΔ

Την άμεση διάθεση 617 εκατομμυρίων ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, πριν την αλλαγή του χρόνου, αλλά και το «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα, την άμεση διανομή του μεγαλύτερου μέρους της υπεραπόδοσης του 2016 στους χαμηλοσυνταξιούχους ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύονται 617 εκατ. ευρώ προκειμένου να χορηγηθεί 13η σύνταξη σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους κάτω των 850 ευρώ. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η διανομή θα είναι αντισυμμετρική, σημειώνοντας ότι το κατώτατο ποσό θα είναι 300 ευρώ. «Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για αυτούς που από το 2010 υποστεί διαδοχικές μειώσεις», σημείωσε.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και μέτρα στήριξης στα νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών, ανακοινώνοντας την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ.

«Σε κάθε βήμα προς την κανονικότητα, στο μυαλό μας θα είναι πάντα η αποκατάσταση των αδικιών και η στήριξη των αδύνατων», ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Με πίστη στις δυνάμεις μας θα τα καταφέρουμε, θα βγούμε από την κρίση και θα βγούμε όρθιοι και δυνατοί».

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Πανικόβλητο, απερχόμενο και φοβισμένο» χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία τον Αλέξη Τσίπρα, μετά το διάγγελμά του.

«Εν μέσω της συζήτησης του Προϋπολογισμού, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πλέον ως απερχόμενος και πανικόβλητος πρωθυπουργός. Φοβισμένος από την κοινωνική κατακραυγή προσπαθεί να κοροϊδέψει πάλι, αυτήν τη φορά τους συνταξιούχους”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει:

«Μόνο που τώρα πια δεν τον πιστεύει κανείς. Αφού έκοψε το ΕΚΑΣ και επέβαλλε μεγαλύτερους φόρους, τώρα υπόσχεται ένα μικρό βοήθημα. Θα τους τα πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο από τους νέους φόρους και τη νέα μείωση των συντάξεων που συμφώνησε ήδη με τους πιστωτές».