Χίλαρι Κλίντον: Κίνδυνος για τη δημοκρατία οι κατασκευασμένες ειδήσεις

Ουάσινγκτον.- Κίνδυνο για τη δημοκρατία που πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα, χαρακτήρισε τις ψευδείς ειδήσεις η Χίλαρι Κλίντον σε μια σπάνια δημόσια εμφάνισή της χθες, έναν μήνα μετά την ήττα της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

“Πρέπει να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία μας”, είπε η Κλίντον κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν του Χάρι Ριντ, ηγέτη των δημοκρατικών στη Γερουσία ο οποίος παίρνει σύνταξη, αναφερόμενη στην “επιδημία κακοπροαίρετων ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας που πλημμύρισαν τα κοινωνικά δίκτυα τον περασμένο χρόνο”. Η Κλίντον προέτρεψε τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα να δράσουν εναντίον της παραπληροφόρησης η οποία κατέκλυσε κατά κόρον την προεκλογική εκστρατεία.

“Είναι πλέον εμφανές ότι οι αποκαλούμενες ‘ψευδείς ειδήσεις’ μπορούν να φέρουν επιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο. Αυτό δεν αφορά μόνο την πολιτική ή την κομματική πολιτική. Θέτει σε κίνδυνο ζωές, τις ζωές των καθημερινών ανθρώπων που απλώς κάνουν ό,τι έχουν να κάνουν, κάνουν τις δουλειές τους, και προσφέρουν στις κοινότητές τους”, είπε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η ίδια η Κλίντον έγινε στόχος ψευδών ειδήσεων με αναρτήσεις στο διαδίκτυο να ισχυρίζονται ότι μια πιτσαρία στην Ουάσιγκτον ήταν βιτρίνα για συμμορία σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών υπό την κατεύθυνση της Κλίντον.

Την περασμένη Κυριακή ένας άντρας από τη Βόρεια Καρολίνα εισέβαλε και πυροβόλησε μέσα στην πιτσαρία, δηλώνοντας αργότερα στην αστυνομία οτι πήγε να “ερευνήσει” μια είδηση που ήταν ψεύτικη.

Όταν εμφανίστηκε η Κλίντον στην πολυπληθή εκδήλωση οι παρευρισκόμενοι την χειροκρότησαν όρθιοι με ενθουσιασμό.

Η Κλίντον, η οποία είναι επίσης πρώην γερουσιαστής που έχει υπηρετήσει με τον Ριντ, έκανε μια αυτοσαρκαστική αναφορά στο γεγονός ότι δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, αναφερόμενη σε “μερικές εβδομάδες όπου έπαιρνα selfies με το κινητό μου στο δάσος”.

Αναγνωρίζοντας έμμεσα την ήττα της, ξεκίνησε την ομιλία της προς τιμήν του Ριντ λέγοντας, “Αυτή δεν είναι ακριβώς η ομιλία που ήλπιζα να δώσω στο Καπιτώλιο μετά τις εκλογές”.

Ο εκάστοτε νέος αμερικανός πρόεδρος δίνει την πρώτη επίσημη ομιλία στην ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, στεκόμενος πάνω σε μια μεγάλη εξέδρα που κατασκευάζεται κάθε τέσσερα χρόνια στη δυτική πρόσοψη του κτιρίου του Καπιτωλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ