Τούρκος αξιωματικός: Πιστεύαμε ότι η Ελλάδα μπορούσε να μας προστατεύσει

Συνέντευξη με τον Φεριντούν Τσομπάν, έναν εκ των τριών τούρκων αξιωματικών που κινδυνεύουν να εκδοθούν από την Ελλάδα στην Τουρκία, φιλοξενεί το Σάββατο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Σημειώνεται ότι τις προσεχείς ημέρες ο Άρειος Πάγος θα επανεξετάσει τις υποθέσεις όλων των εκζητούμενων Τούρκων.

Ειδικότερα, σε ερώτηση εάν τον αιφνιδίασε η απόφαση του δικαστηρίου (σσ. Συμβούλιο Εφετών Αθηνών), ο 36χρονος απαντά ότι «μείναμε όλοι εμβρόντητοι. Διότι την ίδια εβδομάδα άλλοι δικαστές του ίδιου δικαστηρίου είχαν απορρίψει το αίτημα έκδοσης στην Τουρκία των υπολοίπων πέντε της ομάδας μας».

Ο τούρκος στρατιωτικός τονίζει ότι πλέον φοβάται για τη ζωή του, «φοβόμαστε επίσης ότι στην Τουρκία θα καταπατηθούν τα δικαιώματα και η αξιοπρέπειά μας. Θα πρέπει να το αντιληφθούν αυτό η Γερμανία, η Ελλάδα και όλοι οι άλλοι στην Ευρώπη. Δραπετεύσαμε στη χώρα-μέλος της ΕΕ Ελλάδα επειδή σκεφθήκαμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μας προστατεύσει».

Σε ερώτηση, τέλος, εάν εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, ο Φεριντούν Τσομπάν απαντά ότι «δεν κάναμε τίποτα λάθος. Δεν κάναμε τίποτα παράνομο. Όχι μόνο σε αυτή την περίπτωση, αλλά σε όλη μας τη ζωή και τη σταδιοδρομία μας ως αξιωματικοί. Είπαμε στο δικαστήριο ότι είμαστε μια ομάδα διάσωσης. Κατά τη διάρκεια των ταραχών φύγαμε επειδή φοβηθήκαμε. Ουδεμία σχέση είχαμε με το πραξικόπημα».

Την έκδοση και των οχτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο απαίτησε στο μεταξύ την Παρασκευή η Άγκυρα, αναφέροντας με νόημα ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο θέμα.

«Έχουμε δυσκολία να κατανοήσουμε την απόφαση του Εφετείου Αθηνών που απέρριψε την έκδοση των πέντε ατόμων, ενώ αποδέχεται το αίτημά μας για την έκδοση τριών άλλων» δήλωσε χαρακτηριστικά τούρκος διπλωμάτης.