Κομισιόν: Υπό εξέταση οι παροχές Τσίπρα – Την Τρίτη οι διαπραγματεύσεις

«Υπό εξέταση» βρίσκονται οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τόνισε σήμερα Δευτέρα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιντχαρντ

Η κοινοτική αξιωματούχος επανέλαβε για μια ακόμα φορά, ότι τα δημοσιονομικά μέτρα του 2019 και 2020 δεν περιλαμβάνονται στο αντικείμενο της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνοκρατών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα που εκτείνονται μόνο μέχρι το τέλος του προγράμματος (2018)» διευκρίνισε.

Παράλληλα, η κ. Μπράιντχαρντ επιβεβαίωσε οι επικεφαλής και τα στελέχη των θεσμών που εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα, με σκοπό να ξεκινήσουν αύριο Τρίτη τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Επιτροπής «δεδομένης της προόδου που έχει ήδη επιτευχθεί, η Κομισιόν εκτιμά πως όλες οι πλευρές θα συμβάλουν θετικά στην γρήγορη ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνοκρατών».

Την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα έχει διεθνείς επαφές σε Βρυξέλλες και Βερολίνο επ’ ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου και του συνεδρίου του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή στις 12.30 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση εργασίας με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ενώ θα προηγηθούν δηλώσεις των δύο ηγετών.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους για μεταρρυθμίσεις, δήλωσε πάντως στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο μεταξύ, το Μαξίμου σχολiάζει ότι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προστεθούν σε όσους από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζονται έτοιμοι να αποδεχτούν τις «παράλογες απαιτήσεις» του ΔΝΤ και του γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε.