Βιογραφίες Ελλήνων πρώτης και δεύτερης γενιάς της Μελβούρνης

Μελβούρνη.- Ο δεύτερος τόμος του βιβλίου της συναδέλφου Βίβιαν Μόρρις που περιέχει 39 βιογραφίες Ελλήνων πρώτης και δεύτερης γενιάς της Μελβούρνης, θα παρουσιαστεί επίσημα την Κυριακή.

Είναι η ιστορία εκείνων που εμπλούτισαν την Αυστραλία με την προσφορά τους σε διάφορους τομείς.

Στο βιβλίο αυτό, όταν σκιαγραφείται το πορτρέτο των Ελλήνων πρώτης γενιάς δίνεται με αδρές πινελιές το υπόβαθρο της καταγωγής τους, φωτίζοντας τα αίτια που τους ώθησαν στον εκπατρισμό, τα βιώματα και οι δεσμοί τους με τον τόπο που είδαν το πρώτο φως.

Ακολουθούν οι εμπειρίες στη νέα πατρίδα, το οδοιπορικό σε μια γη που καλούνται να κάνουν ρίζες και στην οποία εμπιστεύθηκαν τα μελλοντικά τους όνειρα και στήριξαν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα παιδιά τους.

Η αφήγηση είναι ζωντανή – αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι συμμετέχοντες εκφράζονται με τη δική τους φωνή, εντυπωσιάζοντας συχνά με την αφοπλιστική τους ειλικρίνεια και την ανεπιτήδευτη μιλιά τους.

Συχνά, αναφέρονται στιγμιότυπα τα οποία ο αναγνώστης πιθανόν να ταυτίσει με τις δικές του εμπειρίες στη Μελβούρνη του ’50, ’60 ή ’70.

Με τα πορτρέτα εκείνων της δεύτερης γενιάς, εντυπωσιάζουν συχνά οι κοινές εμπειρίες που είχαν ως παιδιά μεταναστών, οι δεσμοί τους με τον τόπο της καταγωγής τους, οι απόψεις τους για το μέλλον των επόμενων γενιών και του ελληνισμού στην Αυστραλία γενικότερα.

Η παρουσίαση του δίγλωσσου βιβλίου θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας, 3μμ από τον Ελληνοαυστραλιανό Πολιτιστικό Σύνδεσμο Μελβούρνης και το Σύνδεσμο Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας.

Για το βιβλίο θα μιλήσει η υπεύθυνη του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών, Δρ Μαρία Ηροδότου, και θα το παρουσιάσει ο ιστορικός, συγγραφέας και αρθρογράφος Jim Claven.

Στην εκδήλωση η δημοσιογράφος της SBS, Ντίνα Γερολύμου, θα πάρει συνέντευξη, μπροστά στο κοινό από την συγγραφέα του βιβλίου.

 

πηγή:neoskosmos.com