Ο μαγικός κόσμος του Μπολσόι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ακόμη ένα πολιτιστικό γεγονός, που πλαισιώνει τις εκδηλώσεις του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδα – Ρωσία 2016, γίνεται πραγματικότητα. Πρόκειται για την έκθεση «Ο Μαγικός κόσμος του Θεάτρου Μπολσόι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών», που έρχεται να ενισχύσει τη γνωριμία των επισκεπτών του Μεγάρου με τον ιστορικό και εμβληματικό αυτόν θεσμό της Ρωσίας, το Θέατρο Μπολσόι.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου, στις 19:00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου.

Για πρώτη φορά το Μουσείο του Θεάτρου Μπολσόι της Ρωσίας υποστηρίζει έκθεση στο εξωτερικό με αποκλειστικά δικά του εκθέματα, τα οποία απεικονίζουν τόσο τη μακρά ιστορία του θεσμού, όσο και τη σημασία του για την παγκόσμια ιστορία της τέχνης.

Είναι κοστούμια ιστορικών παραστάσεων μπαλέτου και όπερας, υψηλής αισθητικής μακέτες της σκηνής διαφόρων παραστάσεων, ζωγραφικοί πίνακες και σχέδια μεγάλων Ρώσων ζωγράφων από τις δοκιμές σκηνικών παραστάσεων, αλλά και πλούσιο αρχειακό υλικό από φωτογραφίες, αφίσες και σχέδια του ρωσικού μουσείου.

Έτσι, μουσική, χορός, θέατρο, σκηνογραφία, σχεδιασμός κοστουμιών, αλλά και η ανθρώπινη διάσταση των συντελεστών του Θεάτρου Μπολσόι αποτυπώνονται μέσα από μοναδικά και περίτεχνα εκθέματα, αλλά και καθημερινά προσωπικά αντικείμενα, σε έναν χώρο που προσιδιάζει στον χαρακτήρα και τη φύση τους, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σκοπός της έκθεσης είναι να αποτελέσει έναυσμα και παρότρυνση προς το ελληνικό κοινό να έρθει σε επαφή με τη ρωσική κουλτούρα και, παράλληλα, να συμβάλει στην καλλιέργεια των επισκεπτών, μέσα από ένα ιδιαίτερο μουσειακό βίωμα.

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 12 Φεβρουαρίου 2017, διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και το Μουσείο του Θεάτρου Μπολσόι της Ρωσίας.