ESM & Eurogroup «παγώνουν» την ελάφρυνση του χρέους λόγω των εξαγγελιών Τσίπρα

«Παγώνει» τουλάχιστον έως τον Ιανουάριο η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για ελάφρυνση του χρέους, καθώς οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν ότι οι κοινωνικές εξαγγελίες Τσίπρα είναι δεν συνάδουν με τα συμφωνηθέντα και συνεπώς είναι εκτός προγράμματος.

Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας
(ESM) ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή των ελαφρύνσεων αναστέλλεται λόγω των πρόσφατων εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα για παροχή έκτακτου βοηθήματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά που δέχονται πολλούς πρόσφυγες.

Ο εκπρόσωπος του ESM σημειώνει ότι οι θεσμοί θα εξετάσουν τις πιθανές επιπτώσεις των κυβερνητικών εξαγγελιών στο πρόγραμμα  και στη συνέχεια θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν ή όχι τα μέτρα για το χρέος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένουν το «πλήρες πόρισμα» των θεσμών εντός του Ιανουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αναμένεται ουσιαστική πρόοδος έως τότε.

Ο εκπρόσωπος του κ. Ντάισελμπλουμ σημειώνει πως οι θεσμοί έχουν ήδη συμπεράνει ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα «δεν φαίνεται να συνάδουν» με τα συμφωνηθέντα, θέση την οποία έχουν υιοθετήσει και ορισμένα κράτη-μέλη. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει ομοφωνία» για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Όλα ξεκίνησαν από παρέμβαση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ζήτησε από τους θεσμούς να εξετάσουν κατά πόσον οι εξαγγελίες Τσίπρα είναι συμβατές με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της Αθήνας.

Λίγο νωρίτερα, κυβερνητικοί κύκλοι διαβεβαίωναν ότι «δεν υπάρχει διαφωνία» με τους θεσμούς, τονίζοντας ότι περιμένουν την «άμεση» τοποθέτηση των δανειστών ώστε να συζητηθεί και το θέμα του χρέους.

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι όλοι οφείλουν να σεβαστούν τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός τα τελευταία επτά χρόνια.