Ελπίδες για εφαρμογή της συμφωνίας απομάκρυνσης από το χειμαζόμενο Χαλέπι

Βηρυτός.- Αναφορές από αντικαθεστωτικούς αλλά και τη σιιτική Χεζμπολάχ καλλιεργούν έδαφος προσδοκιών πως η συμφωνία για εκκένωση του ανατολικού Χαλεπίου μπορεί να εφαρμοστεί την Πέμπτη -καθώς οι συγκρούσεις και οι διαφωνίες είχαν αφήσει μετέωρους την Τετάρτη τους κατοίκους.

Στις συζητήσεις συμμετέχουν η Δαμασκός, η Ρωσία, η Τουρκία οι αντικαθεστωτικοί αλλά και το Ιράν -την στήριξη του οποίου έχουν σιιτικές ομάδες που πολεμούν στο πλευρό του Άσαντ.

Οι αντικαθεστωτικοί κατηγορούσαν τους τελευταίους, την σιιτική (ιρανική) πλευρά, πως είχε προκαλέσει την εμπλοκή τηςΤετάρτης θέτοντας νέους όρους. Σύμφωνα με τις αναφορές, η σιιτική πλευρά πίεζε για ταυτόχρονη απομάκρυνση από χωριά που πολιορκούν οι αντικαθεστωτικοί.

Τη νύχτα προς Πέμπτη, στέλεχος των αντικαθεστωτικών ανέφερε επωνύμως στο Reuters πως τελικά «έχει επιτευχθεί συμφωνία, η οποία και θα εφαρμοστεί τις επόμενες ώρες».

Εξίσου ενθαρρυντικές ωστόσο ήταν και οι αναφορές το πρωί της Πέμπτης από ΜΜΕ που πρόσκεινται στην σιιτική Χεζμπολάχ -η οποία συμμετείχε στις επιχειρήσεις στο Χαλέπι.

«Τεταμένες επαφές μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών οδήγησαν στην επανεπιβεβαίωση της συμφωνίας για παύση πυρός που θα επιτρέψει την απομάκρυνση μαχητών από τα ανατολικά τμήματαφ» του Χαλεπίου ανέφερε η στρατιωτική δημοσιογραφική υπηρεσία που πρόσκειται στην Χεζμπολάχ.

Ενδιάμεσα, τη νύχτα προς Πέμπτη, η ίδια υπηρεσία είχε απορρίψει τις αναφορές για συμφωνία, μιλώντας για «μεγάλες επιπλοκές». Η αναφορά για επανεπιβεβαίωση της συμφωνίας έγινε αργότερα.

Newsroom ΔΟΛ