Στo «χαρτί» της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ευρώπη ποντάρει ο Τσίπρας

Βρυξέλλες.- Στo «χαρτί» της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ευρώπη αυτή την περίοδο, επεμεινε ο Αλέξης Τσίπρας για να βρεθεί λύση στην κρίση με τους θεσμούς κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανάγκη εξεύρεση λύσης σε ό,τι αφορά το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης το συντομότερο, «για το καλό όλης της Ευρώπης σε μια περίοδο αβεβαιότητας».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε -σε απάντηση προφανώς και της αντίδρασης του ΕSM και του Eurogroup- ότι αποτελούν «δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, τα μέτρα στήριξης που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους».

Εξειδικεύοντας στη συνέχεια, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στα πρωτογενή πλεονάσματα στην ελληνική πρόταση 2,5%+1%.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε ότι πρέπει να αποφασίσει, πρέπει όμως να γνωρίζει ότι «η Ελλάδα είναι Ευρώπη», και άρα, εδώ, υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, και όχι νέα μέτρα.

“Λύση το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο”

Από την πλευρά του, ο Mάρτιν Σουλτς, σε πολύ θετικό κλίμα, όπως μεταφέρουν πηγές της κυβέρνησης, προσέφερε απόλυτη στήριξη στις ελληνικές θέσεις. Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο.

Ο κ. Σουλτς συμφώνησε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση στην πρόταση 2,5%+1%. Εξάλλου, για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ήταν στη γραμμή Μοσκοβισί.

Χαρακτήρισε μάλιστα ως αδιανόητο να υπάρξει πρόβλημα για τους παραπάνω λόγους, ένα πρόβλημα που, προσέθεσε, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη.

«Η Γαλλία αμφισβητεί την απόφαση της αναστολής των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας» τόνισε στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν