Την αθώωση όλων των κατηγορουμένων για το Βατοπέδι προτείνει η εισαγγελέας

Με χειροκροτήματα έγινε δεκτή η αθωωτική πρόταση της εισαγγελέως του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το σύνολο των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα η εισαγγελέας Βασιλική Κρίνη στην αγόρευση της υποστήριξε ότι από την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψαν στοιχεία από τα οποία να προκύπτει πως οι κατηγορούμενοι διέπραξαν αδικήματα όπως απιστία, απάτη, ψευδορκία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος που, κατά περίπτωση, τους αποδίδονται.

«Δεν προκύπτει δόλος για κανέναν από τους κατηγορούμενους» είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός συμπληρώνοντας πως ουσιαστικά «εκτελούσαν κυβερνητικές αποφάσεις και ως εκ τούτου ήταν πεπεισμένοι ότι εκτελούσαν σύννομες ενέργειες».

Αναφερόμενη στους φερόμενους ως πρωταγωνιστές της υπόθεσης ηγούμενο Εφραίμ και μοναχό Αρσένιο η εισαγγελέας εξέφρασε την πεποίθηση πως οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύουν ότι τους εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων. «Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει. Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές. Ορισμένα από αυτά μάλιστα με τα ελαττώματα που είχαν όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ζημίωσαν τη Μονή» τόνισε η εισαγγελέας και απευθυνόμενη στους δικαστές αναρωτήθηκε: «Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, πείστηκαν να συμβάλλουν στην μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια;».

Η εισαγγελέας μιλώντας για το κομβικό ζήτημα της κυριότητας της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων είπε πως ανήκουν στο δημόσιο, ωστόσο, τόνισε ότι αρμόδια να αποφασίσουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι τα πολιτικά δικαστήρια.

«Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι κληρώθηκα εισαγγελέας δεν με ενδιέφερε αν στην υπόθεση τοποθετήθηκε ταμπέλα. Αν αποτέλεσε σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Με ενδιέφερε μόνο αν η συμπεριφορά των κατηγορουμένων όπως αποτυπώνεται στο βούλευμα στοιχειοθετεί τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται και αν αυτές αποδεικνύονται. Κατά τη γνώμη μου δεν αποδεικνύονται . Προτείνω να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι» είπε η εισαγγελέας κλείνοντας την αγόρευση της.