Έκοψε “τη φόρα” του Αλέξη Τσίπρα για “πολιτική λύση” η Άγγελα Μέρκελ-Το Μέγαρο Μαξίμου

Βερολίνο.- Παρά τα καλά λόγια και την αναγνώριση, εκ μέρους της κυρίας Μέρκελ, των θυσιών του ελληνικού λαού, η γερμανίδα Καγκελάριος δεν άφησε περιθώρια για “πολιτική λύση” στο θέμα που έχει ανακύψει με τις “παροχές Τσίπρα”, όπως έχουν αποκληθεί το περιοριστικό επίδομα σε μερίδα συνταξιούχων και η επαναφορά του ΦΠΑ στα πρότερα για τα νησιά που έχουν υποστεί το βάρος του προσφυγικού.

Έτσι, η κυρία Μέρκελ, στις δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «Οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρεις θεσμούς και το Eurogroup. Οι συζητήσεις μας δεν είναι πάντα εύκολες, αλλά είναι πάντα ειλικρινείς».

Παρά ταύτα, η κα Μέρκελ αναγνώρισε ότι «Η Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί σε τεράστιο βαθμό. Υποστηρίζουμε μια δίκαιη κατανομή προσφύγων στην ΕΕ, δεν μπορεί να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στην μοίρα της».

Αναλυτικότερα:

Η Ανγκελα Μέρκελ στις δηλώσεις τις ανέφερε πως η  Γερμανία και η Ελλάδα έχουν στενές και καλές σχέσεις. Ως προς το προσφυγικό η Ελλάδα έχει να λύσει πολλά προβλήματα, έχει εξωτερικά και θαλάσσια και θύμισε ότι ήρθαν 400.000 άνθρωποι στην Ελλάδα και αυτό είναι μια τεράστια επιβάρυνση. Πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα στη μοίρα της, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι υπάρχει στενή συνεργασία το θέμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Επεσήμανε ότι τα πράγματα εκεί εξελίσσονται αργά αλλά η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι η σωστή κίνηση γιατί καταπολεμούνται οι δουλέμποροι.  Παράλληλα ανέφερε πως μεγάλης σημασίας το Κυπριακό», είπε η Μέρκελ. «Η Κύπρος είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας, η Ελλάδα έχει κάνει εδώ μια πολύ υποστηρικτική εργασία», πρόσθεσε.

Οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρείς θεσμούς, δεν ανακατεύομαι
Αναφερόμενη στο θέμα της διαπραγμάτευσης η καγκελάριος επανέλαβε αυτά που είπε την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής, ότι «οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρείς θεσμούς και το Eurogroup. Οι συζητήσεις μας δεν είναι πάντα εύκολες, αλλά είναι πάντα ειλικρινείς», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. «Εδώ δεν είναι ο τόπος που λαμβάνονται αποφάσισες εδώ θα συζητήσουμε για να δούμε πως εκτιμά ο Ελληνας πρωθυπουργός την κατάσταση. Θέλουμε και οι δύο να δούμε αποτελέσματα», τόνισε

Τσίπρας: Οι σχέσεις μας διακρίνονται για την ευθύτητα και τη σταθερότητά τους
Πράγματι οι συζητήσεις δεν ήταν εύκολες αλλά στις δύσκολες στιγμές διαμορφώνονται και σταθερές σχέσεις. Εχω την ευκαιρία να πω ότι οι σχέσεις μας διακρίνονται για την ευθύτητα και τη σταθερότητά τους», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.
«Διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη που δοκιμάζει τις δυνατότητές μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε να αποφευχθεί περαιτέρω αβεβαιότητα. Κοινός μας στόχος είναι να απεγκλωβιστούμε από τις κρίσεις, κοινή σταθερά η προσήλωση στις δημοκρατικές αξίες, κοινή επιδίωξη μια σταθερή Ευρώπη, κοινή απειλή η ραγδαία άνοδος των ρατσιστικών φωνών στην Ευρώπη και πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά», πρόσεθεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Για Τουρκία: Δεν θα ανεχθούμε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων
Αναφερόμενος στο θέμα του προσφυγικού και της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας ο κ.Τσίπρας ανέφερε «σε αυτό το πλαίσιο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις σχέσεις μας. Με δεδομένο ότι έχουμε εργαστεί εντατικά την προηγούμενη περίοδο θα εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα διατηρήσουμε μια καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Εχω επαναλάβει τις αρνητικέ επιπτώσεις που έχουν η διόγκωση του εθνικισμού της Τουρκίας και η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης. Δεν θα ανεχθούμε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές πρέπει να διασφαλίσουμε συνεργασία μεταξύ των λαών. Η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρ της ένταξης της Τουρκίας και σταθερά υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».

Για το Κυπριακό: Στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις και κατοχικό στρατό
Ο πρωθυπουργός μιλωντας για το κυπριακό τόνισε πως «στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις και κατοχικό στρατό, και φόβο για κανένα Κύπριο. Με την καγκελάριο θα συζητήσουμε εκτενώς για το προσφυγικό, για το νέο σχέδιο δράσης που συμφωνήσαμε στην ΕΕ».

«Η Ελλάδα επιστρέφει σε ρυθμούς ανάπτυξης»
Τέλος σε ότι αφορά την πορεία του ελληνικού προγράμματος ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε και μπροστά στην Αγκελα Μέρκελ το θέμα των παροχών. «Θα ενημερώσω την καγκελάριο για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, την υπεραπόδοση των εσόδων και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οραμά μας είναι η ανάπτυξη αυτή να μην αφορά μόνο στατιστικές αλλά να επουλώσει τις πληγές της κρίσης και να ανακουφίσει όλους όσους τα τελευταία χρόνια έκαναν θυσίες στο όνομα της Ευρώπης.
Αυτό το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης προϋποθέτει γενναίες αποφάσεις από τους εταίρους για να στείλουμε το σήμα ότι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης. Οσον αφορά την κρίση και όσο αφορά τη γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Πηγές από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν πως η συζήτηση με την καγκελάριο της Γερμανίας περιελάμβανε τόσο το ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης όσο και τη στάση που έχει επιλέξει το ΔΝΤ.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως «ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνάντησής του με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ανέλυσε τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE).

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στην Καγκελάριο τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση. Καθώς και για την πιθανή επιθυμία τού Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε στη συζήτηση ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα -δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες- δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν το γεγονός ότι οι Ευρω-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και ότι το Κυπριακό και το προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ξανά ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως ότι και άλλα κράτη της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα, σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας – Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε, παράλληλα, ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.