ΓΝΩΜΗ: Ημέρα Ελληνοφωνίας!

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ.

  1. Δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε τις καλές προθέσεις ουδενός. Θα επισημάνουμε, όμως, ότι “καλές προθέσεις” ακούμε εδώ και δύο χρόνια για την υπόθεση αυτή.  Και ιδού που φαίνεται (διότι δεν είναι και βέβαιο) ότι θα καταλήξει.
  2. Μετά την οδύσσεια των δύο ετών, ξεκινήσαμε πάλι από την αρχή! (Νέοι υπουργοί, νέα οράματα, νέες ιδέες!). Αλλάξαμε την ημερομηνία! Αλλά τότε ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΟΡΤΑΣΑΜΕ 20 ΜΑΙΟΥ 2016 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, με παράτες, τελετές και βαρύγδουπες δηλώσεις;
  3. Εκτός από την ημερομηνία, αλλάξαμε και την πεμπτουσία της “Ημέρας”.  Από “Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού” την υποβιβάσαμε σε “Ημέρα Ελληνοφωνίας”! Είναι η ίδια νοοτροπία που κάποιοι αποκαλούσαν για χρόνια πολλά «Ελγίνεια Μάρμαρα» τα Γλυπτά του Παρθενώνα! Και που ενέπνευσε το άσμα «τι Λωζάνη, τι Κοζάνη»! Η «Ελληνοφωνία» δεν έχει καμία σχέση με την «Ελληνική Γλώσσα». Ούτε με τον «Ελληνικό Πολιτισμό». Άλλο πράγμα είναι η διάδοση της Ελληνικής (και κάθε) γλώσσας και άλλο πράγμα η προσφορά της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού στις Επιστήμες, τις Τέχνες και τις δημοκρατικές Κοινωνίες, παγκοσμίως!
  4. Δεν είναι η πρώτη φορά που «η απόφαση έγινε ομόφωνα δεκτή» από την Επιτροπή της Βουλής. Και οι δύο προηγούμενες, το ίδιο «ομόφωνα» είχαν γίνει αποδεκτές! Κι όμως, δύο φορές άλλαξαν! Οι λέξεις έχουν χάσει πλέον το νόημά τους.
  5. Αυτό το «συντομότερο δυνατόν» το ακούμε επί 24 μήνες συνεχώς! Δεν επέστη φαίνεται, ακόμη, το πλήρωμα του χρόνου! Χρειαζόμαστε κι άλλο «το συντομότερο» για την ΚΥΑ
  6. Και, όπως λέει ο λαός, ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε… ΚΥΑ δεν έχουμε, σχεδιάζουμε, όμως, πάλι πανηγυρικές συνεδριάσεις για «προτάσεις και δράσεις» για τα … επινίκια με συμμετοχή ΥΠΕΞ, Υπουργείου Παιδείας, και βουλευτών της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων προκειμένου να καθοριστεί το …εορταστικό Πρόγραμμα στα ελληνικά σχολεία και στις «Ομογενειακές Κοινότητες» σε όλες τις Ηπείρους….  Οϊ μάνα μου! Για την Ομογένεια, χωρίς την Ομογένεια! Δίχως τους εμπνευστές της «Ημέρας».
  7. Α, πάλι καλά.  Θεωρούν «λίγο» τον εναπομένοντα χρόνο προετοιμασίας μέχρι 9 Φεβρουαρίου!  Για «την πρώτη φορά της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας»! Σε ποιο κόσμο ζούμε; Έλεος!  Κάθε κυβέρνηση άλλη χώρα, κάθε υπουργός άλλο βασίλειο;  Καθηγητές, μαθητές, Δήμαρχοι, Δήμοι, γιατί συμμετείχαν στους εορτασμούς στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα τον περασμένο Μάιο; Γιατί συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή, στον Άγνωστο και φωτογραφίζονταν; Η μάζωξη στο “Athens Plaza” γιατί έγινε; Πού είναι η συνέχεια του Κράτους;
  8. Αφήστε την «ιστορία»! Την κατακρεουργήσατε! Όπως και τους «ελληνόφωνες της Κάτω Ιταλίας». Η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων και Αδελφοτήτων Ιταλίας  (ΟΕΚΑΙ) και ο πρόεδρός της Γιάννης Κορίνθιος είχαν και την ιδέα και την πρωτοβουλία. Ο Γιάννης Κορίνθιος  έφερε το θέμα στην Βουλή. Μαζί του έφερε και Ιταλούς επίσημους να υποστηρίξουν την πρόταση. Και ήλθε μία και δύο και τρεις φορές. Και οργάνωσε την «πρώτη» πανηγυρική εκδήλωση στην Καμπανία. Και ήδη οργανώνει και τη δεύτερη με συμμετοχή μαθητών και καθηγητών από τα Γυμνάσια της Ιταλίας, για τις 20 Μαϊου-τώρα του αλλάξατε και την ημερομηνία!  Και αντί ήδη να τον έχει παρασημοφορήσει για την δράση του αυτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εσείς τον αποξενώνετε από το δημιούργημά του! Λέτε «η ιδέα στηρίχθηκε και από τους Ελληνόφωνες της Κάτω Ιταλίας…» Τα πάνω κάτω θέλετε να φέρετε, αλλά η ομογένεια και γνώση έχει και μνήμη έχει.
  9. Άσχετο, αλλά επί τη ευκαιρία: Εμείς ξέραμε ότι υπάρχει Υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό. «Υφυπουργείο Ομογένειας» πότε αποκτήσαμε;  Αν είναι έτσι, να το πανηγυρίσουμε βρε παιδιά!