Εκστρατεία υπέρ των Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ

Αυστραλία.- Μεγάλη εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης ξεκίνησε το Τμήμα Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ ώστε να διασφαλισθεί θέση διδακτικού προσωπικού του Τμήματος.

Στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς συνταξιοδοτείται ένα άτομο του τριμελούς μόνιμου διδακτικού προσωπικού του Τμήματος και, για να διασφαλιστεί η διδακτική θέση, απαιτείται να υπάρξει η ανάλογη οικονομική συνδρομή, τουλάχιστον για περίοδο τριών ετών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου.

Συγκινητική ήταν η συμμετοχή στην διοργάνωση αλλά και η παρότρυνση προς την ομογένεια να συνδράμει οικονομικά, από τον Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών (Sydney University Greek Society – SUGS).

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο επικεφαλής της Έδρας καθηγητής Βρασίδας Καραλής, ο οποίος τόνισε ότι το Ίδρυμα Νέων Ελληνικών Σπουδών (Modern Greek Studies Foundation) που συγκροτήθηκε προ ολίγων ετών με τη συνδρομή του ομογενούς επιχειρηματία, George Thomas, διευρύνει τη δράση του και ακολουθεί μία πιο αυτόνομη πορεία με στόχο πάντα την ενίσχυση της ελληνομάθειας.

Ο καθ. Καραλής θύμισε ότι το Τμήμα ιδρύθηκε το 1974 με την γενναία δωρεά του αείμνηστου συμπαροίκου Sir Nicholas Lourantos. Η δωρεά αυτή επέτρεψε στην Έδρα να έχει καθηγητή και δύο μόνιμα μέλη ως διδακτικό προσωπικό.

«Όμως», είπε ο κ. Καραλής, «με το πέρασμα του χρόνου, το κεφάλαιο από εκείνη την δωρεά, δεν στάθηκε αρκετό για την στήριξη του τμήματος και της δομής του».

«Συνεπώς, διακεκριμένα μέλη της ελληνοαυστραλιανής παροικίας αποφάσισαν να συγκροτήσουν το Ίδρυμα, ως μία παράλληλη δομή, πέραν των ορίων της άμεσης δικαιοδοσίας του Πανεπιστημίου, αλλά πάντα σε στενή συνεργασία μαζί του» τόνισε ο κ. Καραλής, σημειώνοντας ότι στην επίτευξη του βασικού στόχου της οικονομικής στήριξης, αλλά και γενικότερα υπέρ των σκοπών του Τμήματος και του Ιδρύματος, μπορεί να συμβάλλει η ομογένεια.

Ο κ. Καραλής επεσήμανε ότι το Τμήμα υπήρξε και παραμένει ένα από τα πλέον δραστήρια κέντρα Ελληνικών Σπουδών σε όλο τον κόσμο, συμμετέχοντας ενεργά στις πολιτισμικές εκδηλώσεις της ομογένειας στο Σίδνεϊ και στην Αυστραλία.

Το μέλος του προσωπικού που συνταξιοδοτείται είναι η Δρ. Παναγιώτα Νάζου, η οποία υπηρέτησε στο Τμήμα πάνω από 30 χρόνια. Στην εκδήλωση, την αποχαιρέτισαν θερμά τόσο ο καθηγητής Βρασίδας Καραλής όσο και η καθηγήτρια Yixu Lu, επικεφαλής της Σχολής Γλωσσών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου.

Η Δρ. Νάζου στην σύντομη ομιλία της, ευχαρίστησε όλους με τους οποίους συνεργάστηκε αυτές τις δεκαετίες, εκφράζοντας υπερηφάνεια και για το έργο του Τμήματος και για τους φοιτητές που αναδείχθηκαν μέσα από τις τάξεις του.

 

Παρόντες ήταν, επίσης, ο Δρ. Αντώνης Δρακόπουλος από το ίδιο Τμήμα, ο Δρ. Άλφρεντ Βίνσεντ από τα ιδρυτικά στελέχη της Έδρας το 1974, η Δρ. Ελισάβετ Κεφαλληνού από το Τμήμα Ελληνικών του Πανεπιστημίου Μακουώρι, και άλλοι εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Τη συγκέντρωση προσφώνησαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, Δρ. Σταύρος Κυρίμης, ο πρόεδρος του Modern Greek Studies Foundation, Alex Petrakis, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών, Nicholas Conomos.

Η εκδήλωση διανθίστηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο έλαβαν μέρος οι Αθανασία Κώστα, Ελένη Ελευθεριάς, Σωτήρης Προκοπίου, Christina Bachiella, John Coombs και Elizabeth Coroneo.

Παραβρέθηκαν, επίσης, η πολιτειακή Εργατική βουλευτής Σοφία Κώτση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Ν.Ν.Ο. Χάρης Δανάλης, ο συντονιστής του ΣΑΕ Ωκεανίας Γιώργος Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ και Ν.Ζ. Γιάννης Καλλιμάνης, οι ομογενείς λογοτέχνες Γιώτα Κριλή και Αντιγόνη Κεφαλά, ο ιστορικός Δρ. Παναγιώτης Διαμάντης και πολλοί άλλοι.

gasydnei1

Ο Βρασίδας Καραλής με τους συντελεστές του καλλιτεχνικού προγράμματος

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΡΤΓΣ ΣΕΛΙΔΑΣ: Από αριστερά, ο Αντώνης Δρακόπουλος, η Yixu Lu, ο Βρασίδας Καραλής, η Παναγιώτα Νάζου και ο Άλφρεντ Βίνσεντ.