Τσακαλώτος για παροχές: Λάθος που δεν ενημερώσαμε τους δανειστές

Βερολίνο.- Ηταν λάθος που δεν ενημερώσαμε τους δανειστές εκ των προτέρων, ομολόγησε, σύμφωνα με το Der spiegel ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συναντήσεις του στο Βερολίνο.

Η ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel που έχει το ρεπορτάζ, επικαλείται πηγές που ήταν παρούσες στις συναντήσεις του Ελληνα υπουργού.

«O Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ενώπιον γερμανών βουλευτών ότι υπήρξε ελλιπής συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας του. Αυτό το επιβεβαίωσαν στο SPIEGELONLINE περισσότερα του ενός άτομα που μετείχαν σε μια συνάντηση σήμερα το πρωί. O Τσακαλώτος επέμεινε, βέβαια, ότι η χώρα του μπορούσε να λάβει μόνη της τις τελευταίες αποφάσεις στη συνταξιοδοτική και φορολογική πολιτική. Παραδέχθηκε, όμως, ότι θα έπρεπε προηγουμένως να ενημερώσει τους πιστωτές» αναφέρει το ρεπορτάζ και συνεχίζει:

«Σύμφωνα με τους βουλευτές ο Τσακαλώτος απέδωσε το επικοινωνιακό λάθος στην πίεση του χρόνου. Έπρεπε να αποφασίσουν γρήγορα για τις πρόσθετες παροχές, ώστε να μπορέσουν να συνυπολογιστούν στον προϋπολογισμό του 2016. Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του υπουργού σε μια χθεσινή του εμφάνιση. Ο Τσακαλώτος είπε ότι είναι οικονομολόγος κι όχι λογιστής. “Ανακαλύπτω όμως ότι η λογιστική μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.».

tsakalo_spiegel

Η απάντηση Τσακαλώτου στο Spiegel: Είπα ότι δεν είχαμε χρόνο

Ο υπουργός Οικονομικών από το Βερολίνο προέβη σε δήλωση αποκλειστικά στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφορικά με το δημοσίευμα του Spiegel και τα όσα διεμήφθησαν στη συνάντηση με Γερμανούς βουλευτές

«Είπα ότι πάντα είναι καλή η διαβούλευση, αλλά δεν είχαμε χρόνο γιατί τα λεφτά έπρεπε να τα ξοδέψουμε φέτος για να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017 και ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά σε κάποια θέματα πρέπει να έχει μια διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει».

ΥΠΟΙΚ: Ηταν ρητορικό το σχήμα

Αναφορικά με το δημοσίευμα κύκλοι του υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε σε αντιπροσωπεία Γερμανών Βουλευτών ότι το πακέτο των παροχών δεν επηρεάζει την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, «εν είδει ρητορικής ερώτησης», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε συνεννοηθεί από πριν με τους θεσμούς και απάντησε ο ίδιος πως θα μπορούσε.

Πρόσθεσε, ωστόσο ότι υπάρχει και το λογιστικό θέμα, καθώς, όπως εξήγησε, αν αυτές οι παροχές δεν δίνονταν μέχρι το τέλος του έτους τότε η προκαλούμενη δαπάνη θα επιβάρυνε το πλεόνασμα του 2017.