Με ρυθμό 50% αυξάνονται οι πωλήσεις των online φαρμακείων

Το ηλεκτρονικό επιχειρείν αναπτύσσεται πλέον δυναμικά στη χώρα μας φέρνοντας σημαντικές αλλαγές στην αγορά. Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα online φαρμακεία τα οποία καταγράφουν τεράστια ανάπτυξη το τελευταίο διάστημα με την ομάδα του eRetail Audit να εκτιμούν ότι μέχρι στιγμής φέτος οι πωλήσεις τους έχουν φθάσει τα 112 εκατ. ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για μία αύξηση από πέρυσι της τάξεως του 52%!

Οι προοπτικές μάλιστα είναι είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, όπως εξηγεί η κ. Έλενα Χαϊλαζοπούλου, επικεφαλής της eRetail Audit. «Το 2017 αναμένουμε αύξηση 50% στην αξία των αγορών που θα κάνουν οι καταναλωτές από τα online φαρμακεία, δηλαδή ο τζίρος των online φαρμακείων θα ξεπεράσει τα €150εκ. Ευρώ. Ενδέχεται μάλιστα να παρατηρήσουμε και πιο εντυπωσιακή αύξηση online αγορών, μόλις επιτρέψει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τις online πωλήσεις Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων από πιστοποιημένα online Φαρμακεία με σχετική σήμανση (trustmark) σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία (2011/62) με την οποία έχει εναρμονιστεί και η χώρα μας», σημειώνει η ίδια.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 78% των καταναλωτών που ψωνίζουν από online φαρμακεία είναι γυναίκες, με το 64% αυτών να είναι ηλικίας 25-34, ενώ το 30% ηλικίας 35-44. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η ολοένα αυξανόμενη χρήση φορητών συσκευών από τους Έλληνες καταναλωτές για τις αγορές τους, με το 25% των παραγγελιών σε online φαρμακεία να γίνεται από κινητά και tablets.

Όσο αφορά στο καλάθι του καταναλωτή στα online φαρμακεία, η μέση αξία του κυμαίνεται στα 40,67€ , και περιλαμβάνει 3,7 τεμάχια ανά ηλεκτρονική παραγγελία και με μεγαλύτερη προτίμηση σε κρέμες προσώπου, αντιηλιακά, συμπληρώματα διατροφής, βρεφικές τροφές και πάνες μωρού. Επιπλέον, στα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύεται ότι η ημέρα που αποφέρει τον υψηλότερο τζίρο στα ηλεκτρονικά φαρμακεία είναι η Δευτέρα με τις περισσότερες παραγγελίες να γίνονται στις 12:00 το μεσημέρι.

Ταυτόχρονα, αξιολογώντας τα online κανάλια που έπεισαν τους καταναλωτές να κάνουν τις περισσότερες παραγγελίες (με την μέθοδο last-clik attribution), προκύπτουν ως τα πλέον αποτελεσματικά οι υπηρεσίες σύγκρισης τιμών Skroutz & Best Price και τα οργανικά αποτελέσματα και οι διαφημίσεις που εμφανίζονται στο Google.

Protothema.gr