Το Ντουμπάι ετοιμάζει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο

Η επένδυση αυτή μπορεί να κοστίσει έως και 36 δισ. δολάρια.

Το νέο αεροδρόμιο, το δεύτερο του Ντουμπάι, θα χρηματοδοτηθεί ώς ένα βαθμό με τραπεζικό δανεισμό και θα ονομάζεται «Αλ Μακτούμ». Οπως ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg έγκυρες πηγές, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι προσκαλούν τις τράπεζες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για δανεισμό 3 δισ. δολαρίων.

Το «Αλ Μακτούμ» θα ενταχθεί στο Διεθνές Κέντρο του Ντουμπάι, μια τεράστια έκταση πολλαπλών χρήσεων, με εμβαδόν 140 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σε αυτήν τη ζώνη προβλέπεται να δημιουργηθούν επιμέρους τμήματα για οικιστική χρήση, αθλητικές εγκαταστάσεις και κτίρια γραφείων.

Η όλη ανάπτυξή της, του αεροδρομίου συμπεριλαμβανομένου, θα χρειαστεί κεφάλαια έως και 36 δισ. δολαρίων.Οταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται ετησίως 220 εκατ. επιβάτες και 16 εκατ. τόνους εμπορευμάτων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το υπάρχον Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι είναι το πιο πολυσύχναστο του κόσμου, με 83 εκατ. επιβάτες φέτος, ξεπερνώντας το Χίθροου στο Λονδίνο. Το Ντουμπάι εξελίχθηκε σε κόμβο για τη διηπειρωτική διασύνδεση μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης με την Ασία.

Την περίοδο από το 2000 έως το 2015, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά μέσον όρο 13% σε ετήσια βάση, καθώς η αεροπορική εταιρεία του Ντουμπάι, η Emirates, αναδείχθηκε η μεγαλύτερη του κόσμου, με κριτήριο τους διεθνείς επιβάτες της.

dubai