Στην Ομογένεια του Καϊρου ο Τέρενς Κουίκ

Κάϊρο.- Τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες του Καΐρου, έθεσαν στον Τέρενς Κουΐκ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χρήστος Καβαλής και τα μέλη του ΔΣ
Τέσσερις ώρες διήρκεσαν οι συναντήσεις που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Τέρενς Κουΐκ με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου αλλά και εκπροσώπους άλλων παροικιακών σωματείων, καθώς και με το εκπαιδευτικό προσωπικό των δύο αμιγώς ελληνικών σχολείων, που λειτουργούν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, την Αχιλλοπούλειο και την Αμπέτειο Σχολή, των οποίων τους καθηγητές και δασκάλους συνεχάρη θερμά για το έργο τους.
   Στις συναντήσεις αυτές, οι Έλληνες του Καΐρου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν διεξοδικά όλα τα ζητήματα που απασχολούν την παροικία στην πρωτεύουσα της Χώρας του Νείλου, παρουσία μάλιστα τόσο του Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση όσο και της γενικής προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο, Λαμπρινής Κομίνη.
   Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής ευχαρίστησε τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουΐκ για την πρώτη επίσκεψη υπό αυτή την ιδιότητα στην Αίγυπτο και για την εποικοδομητική συζήτηση. Τόνισε ότι η Κοινότητα ζήτησε τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας για την ελληνόφωνη εκπαίδευση στην Αίγυπτο, ζητώντας να ισχύσει ένα ειδικό καθεστώς για την Αίγυπτο και άλλες “χώρες-κλειδιά”. Παράλληλα, ο κ. Καβαλής αναφέρθηκε στην ενίσχυση που ζητήθηκε από την Αθήνα για τη φορολογική μέριμνα προς τους Αιγυπτιώτες συνταξιούχους. Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη στήριξης του ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου, εκ των λίγων ελληνικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού.
Απαντώντας στα ερωτήματα αυτά, ο υφυπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι ήδη εξετάζεται η διασύνδεση του ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου με τον ΕΟΠΥΥ στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορούν οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν των υπηρεσιών του Νοσοκομείου, δεδομένου του γεγονότος ότι για τον σκοπό αυτό παρακρατείται από τη σύνταξή τους το 4%. «Θα προσπαθήσουμε με το Υπουργείο Υγείας να λύσουμε το γρηγορότερο αυτό το θέμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουΐκ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στο πλαίσιο της επίλυσης αυτού του θέματος θα μπορέσει να ξεπεραστεί και η δυσκολία ότι η Αίγυπτος δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε την πολύ θετική ανταπόκριση και συμβολή του υπουργείου Άμυνας, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη στο Κάιρο του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου από κοινού με τον υφυπουργό Ιωάννη Αμανατίδη (τον περασμένο Σεπτέμβριο) στο αίτημα που τότε τέθηκε, να έρχονται Έλληνες στρατιωτικοί γιατροί για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ομογενείς αλλά και Αιγυπτίους που θα νοσηλεύονται στο Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει δρομολογηθεί με τη συναίνεση και από το αιγυπτιακό Υπουργείο Άμυνας αλλά και το Υπουργείο Υγείας.
Αναφορικά με τα φορολογικά θέματα για τους συνταξιούχους ομογενείς, ο κ. Κουΐκ τόνισε ότι θα μπορούν να γίνουν κάποιες βελτιώσεις μετά τη δεύτερη αξιολόγηση.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών από την αρχή της σχολικής χρονιάς, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό με το δεδομένο, όπως είπε, ότι «η ελληνική γλώσσα είναι το πιο σημαντικό συστατικό για να κρατήσουμε ζωντανή την ομογένεια σε όλον τον κόσμο» προσθέτοντας ότι η 9η Φεβρουαρίου ανακηρύχθηκε ως η παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας.
 Ο Τέρενς Κουΐκ επισκέφθηκε επίσης τον ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, με αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου και τον αθλητικό παροικιακό σωματείο ΠΑΟΚ, στο Σπετσεροπούλειο κτίριο στην Ηλιούπολη του Καΐρου.
Σήμερα, θα επισκεφθεί τις ελληνικές Κοινότητες Ισμαηλίας και Πορτ Σαΐντ ως ο πρώτος εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης που θα βρεθεί μετά από πολλά χρόνια κοντά στους λιγοστούς αυτούς Έλληνες που συνεχίζουν να κρατούν “Θερμοπύλες”, σε απόσταση αρκετών ωρών από την πρωτεύουσα του Καΐρου. Στην επίσκεψή του αυτή θα τον συνοδεύει η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο Λαμπρινή Κομίνη.
Παράλληλα, αύριο Τρίτη 20/12 στο Κάιρο πρόκειται να μεταβεί και ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς. Ο κ. Κοτζιάς θα παρευρεθεί στην 4η Υπουργική Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αραβικού Συνδέσμου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου, στο Κάιρο.
Οι συζητήσεις θα εστιαστούν στις προοπτικές ενίσχυσης και εντατικοποίησης της διαπεριφερειακής συνεργασίας και του διαλόγου, ενώ η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με την υιοθέτηση του Κοινού Προγράμματος Συνεργασίας των δύο Οργανισμών για την περίοδο 2016-2018, καθώς και τη Διακήρυξη ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου.