Τζανακόπουλος: «Οχι» σε εκλογές, ακόμη κι αν καθυστερήσει η αξιολόγηση

Αθήνα.- «Οχι» σε εκλογές, ακόμα και αν καθυστερήσει η β’ αξιολόγηση λέει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.

«Ο πρωθυπουργός κάνει περιοδείες για να ακούσει προβλήματα και να ανακοινώσει συγκεκριμένες πολιτικές. Όμως οι εκλογές δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση τμήμα του σχεδιασμού του. Δεν θα παραδώσουμε την χώρα στους στόχους των δανειστών», δήλωσε στα «Παραπολιτικά 90,1» και πρόσθεσε:

«Ευελπιστούμε τον Αύγουστο του 2018 να βγούμε από τα Μνημόνια και τις επιτροπείες. Ακόμη και στην πολύ απίθανη περίπτωση που η αξιολόγηση καθυστερήσει δεν είναι σε καμία περίπτωση στην πρόθεσή μας να οδηγηθούμε στις εκλογές. Ο τόπος δεν χρειάζεται εκλογές».

Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει, κάνοντας αποδεκτές τις προτάσεις του ΔΝΤ, ενώ γίνεται προσπάθεια να υπάρξει κοινή λύση. Υποστήριξε, δε, πως η κυβέρνηση έχει προτάσεις που θα κατατεθούν, ευελπιστώντας να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.

«Η ΝΔ είναι η τελευταία που πρέπει να μιλάει για τα πλεονάσματα. Καλά είναι η ΝΔ να κοιτάει τις δικές της υπογραφές», είπε σχετικά με τη ΝΔ.

Ο κ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση του μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει λάβει ακόμη θέση κι αυτό είναι ένα πρόβλημα. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είναι λογικό να έχει ερωτηματικά με αφορμή την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για ποιο λόγο ενώ δεν υπήρχε καμία απολύτως ένδειξη ότι οι Θεσμοί θα απαντήσουν αρνητικά στο ερώτημα που τέθηκε από την Γερμανία, η ΝΔ ενώ είπε ότι θα υπερψηφίσει τελικά άλλαξε γραμμή. Εμείς περιμένουμε από τη ΝΔ να συμβάλλει στην στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πληγεί από την κρίση και όχι να παίρνει το μέρος των Θεσμών», είπε.

Σχετικά με την ψηφοφορία των μέτρων στη Βουλή δήλωσε πως «αν κάποιος θέλει να πει “ναι” στο επίδομα, λέει ξεκάθαρα “ναι”, δεν δηλώνει ”παρών”», υπογραμμίζοντας πως «περιμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις από την ΝΔ. Εμφανίζεται πιο σκληρή και αυστηρή και από τους Θεσμούς». «Νομίζω ότι η ΝΔ συνεχίζει να δίνει τα διαπιστευτήριά της στους σκληρούς της Ευρώπης», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Θέλοντας να δικαιολογήσει την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση για το μοίρασμα πλεονάσματος του 2014, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως «δεν είχα καν διαθέσιμα ταμεία να μοιράσει το πλεόνασμα. Είχε κατατεθεί σε ένα άρθρο και ένα νόμο με πολλές άλλες ρυθμίσεις κι αυτός ήταν ένας ακόμη λόγος για να μην ψηφίσουμε τότε».