Βερολίνο Live: Σημασμένος ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης

Βερολίνο.- Σοκαρισμένη για άλλη μια φορά η Ευρώπη από μια νέα τρομοκρατική επίθεση, αυτή τη φορά στην “καρδιά” της Γερμανίας, στο Βερολίνο. Σε μια επίθεση που θυμίζει εκείνη της Νίκαιας τον περασμένο Ιούλιο, άνδρας που φέρεται να είναι Πακιστανικής καταγωγής έριξε φορτηγό πάνω στο πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης.

Οι μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 12 νεκροί και τουλάχιστον 48 τραυματίες, πολλοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι γερμανικές αρχές παραδέχονται ότι ο δράστης έριξε το φορτηγό εσκεμμένα πάνω στο πλήθος, ενώ είχε σκοτώσει έναν άνδρα που βρέθηκε στη θέση του συνοδηγού. Ο άνδρας αυτός είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ο Πολωνός οδηγός του φορτηγού που μετέφερε ατσάλι στο Βερολίνο.

Ο δράστης έπεσε με φορτηγό πάνω σε κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στη χριστουγεννιάτικη αγορά στους πρόποδες της εκκλησίας στη μνήμη του κάιζερ Γουλιέλμου, στην καρδιά του πρώην Δυτικού Βερολίνου. Η επίθεση έγινε λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη πως 12χρονος που είχε στρατολογηθεί από τους τζιχαντιστές συνελήφθη γιατί σχεδίαζε να επιτεθεί σε χριστουγεννιάτικη αγορά.

Ο οδηγός του φορτηγού, το έριξε πάνω στο πλήθος που έκανε αμέριμνο τις χριστουγεννιάτικες αγορές του με 65 χιλιόμετρα την ώρα.

Συνελήφθη ο δράστης

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt, γράφει πως οι αρχές συνέλαβαν τον οδηγό του φορτηγού που σκόρπισε τον θάνατο στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Πρόκειται για Πακιστανό μετανάστη ο οποίος έχει απασχολήσει τις αρχές, όχι όμως για υποθέσεις σχετικές με τρομοκρατία, ενώ το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε νωρίτερα την ευθύνη για την επίθεση.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας που μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ν24, ο οδηγός του φορτηγού κατάφερε να ξεφύγει εκμεταλλευόμενος τον πανικό που προκάλεσε η επίθεση, ωστόσο συνελήφθη περίπου μία ώρα μετά.

Στο φορτηγό επέβαινε και δεύτερο άτομο, πολωνικής καταγωγής, το οποίο σκοτώθηκε κατά την επίθεση. Πιθανότατα πρόκειται για τον οδηγό του φορτηγού ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρία του ιδιοκτήτη του οχήματος Άριελ Ζουράφσκι  δεν είχε επικοινωνήσει μαζί του από το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο Ζουράφσκι είπε ότι ο οδηγός ήταν ξάδελφός του και εκτελούσε δρομολόγιο από τη Ρώμη προς την Πολωνία, κάνοντας στάση στη γερμανική πρωτεύουσα. «Δεν είχα νέα του από το απόγευμα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι του συνέβη. Είναι ξάδελφός μου και τον γνωρίζω από μικρό παιδί. Πιστεύω ότι κάτι του συνέβη, ότι κάποιος έκανε πειρατεία στο φορτηγό μου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι γερμανικές αρχές, κάλεσαν μέσω Twitter τους κατοίκους του Βερολίνου να «παραμείνουν στα σπίτια τους» και να μην δημοσιεύουν φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο της επίθεσης, επειδή δυσχεραίνουν τις έρευνές τους.

Τι είπε ο ιδιοκτήτης του φορτηγού

Ο ίδιος ο συλληφθείς δολοφόνος ανέφερε ότι στο φορτηγό επέβαινε και δεύτερο άτομο, πολωνικής καταγωγής, το οποίο σκοτώθηκε κατά την επίθεση. Πιθανότατα πρόκειται για τον οδηγό του φορτηγού ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρία του ιδιοκτήτη του οχήματος Άριελ Ζουράφσκι δεν είχε επικοινωνήσει μαζί του από το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο Ζουράφσκι ανέφερε ότι ο οδηγός ήταν ξάδελφός του και εκτελούσε δρομολόγιο από τη Ρώμη προς την Πολωνία, κάνοντας στάση στη γερμανική πρωτεύουσα. “Δεν είχα νέα του από το απόγευμα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι του συνέβη. Είναι ξάδελφός μου και τον γνωρίζω από μικρό παιδί. Πιστεύω ότι κάτι του συνέβη, ότι κάποιος έκανε πειρατεία στο φορτηγό μου ” είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.