Η Μέρκελ στα μαύρα: Θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της επίθεσης

Βερολίνο.- Ως τρομερή πράξη περιέγραψε την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου η Aνγκελα Μέρκελ σε διάγγελμα που έκανε σήμερα το πρωί.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι πολλοί τραυματίες παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή και ευχαρίστησε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για τις υπηρεσίες που προσέφεραν, δηλώνοντας παράλληλα ότι έχει βαθιά εμπιστοσύνη σε όσους ερευνούν την υπόθεση.

«Αυτή η ανείπωτη πράξη θα τιμωρηθεί αυστηρά, όπως επιβάλλει ο νόμος», τόνισε η καγκελάριος, που δήλωσε συγκλονισμένη από το συμβάν και παραδέχθηκε ότι η επίθεση είναι πιθανότατα αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης. Οπως είπε, της είναι δύσκολο να καταλάβει πώς ένας άνθρωπος που ζήτησε άσυλο σε μία χώρα που αγκάλιασε τους πρόσφυγες προχώρησε σε αυτή την πράξη.

«Πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε μαζί μετά από αυτή την πράξη;» αναρωτήθηκε η καγκελάριος, σε δραματικό τόνο. «Δεν ξέρω πώς θα μπορέσουμε να ζήσουμε με αυτό. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε τις αγορές των Χριστουγέννων. Δεν θέλουμε να ζήσουμε με τον φόβο. Θα συνεχίσουμε να ζούμε μαζί και με όλους όσοι θέλουν να ζουν μαζί μας στη Γερμανία».

Η καγκελάριος δήλωσε ότι ήταν δύσκολο όταν έγινε γνωστό ότι ο φερόμενος τρομοκράτης είχε ζητήσει άσυλο και προστασία στη Γερμανία. Και είναι πιο δύσκολο αν σκεφτεί κανείς ότι οι Γερμανοί φιλοξενούν πολλούς πρόσφυγες, πρόσθεσε με νόημα.

Η Ανγκελα Μέρκελ είπε επίσης ότι είναι σε επαφή με τον δήμαρχο και τις υπόλοιπες Αρχές, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα από την επίθεση και ενημέρωσε ότι θα επισκεφθεί το σημείο της επίθεσης αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος στις δηλώσεις της εμφανίστηκε με μαύρο σακάκι, σε ένδειξη πένθους για τα 12 θύματα από την επίθεση με φορτηγό σε αγορά στο Βερολίνο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα που δέχεται η Γερμανία στο εσωτερικό της.