Το όραμα του Σάββα Αναστασιάδη για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Αθήνα.- Το δικό του όραμα, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, που είναι εκείνη την ημέρα σε όλο τον κόσμο, σε όλα τα ξένα έντυπα, σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να υπάρχει μία φράση που να θυμίζει την Ελληνική Γλώσσα και την Ελλάδα, κατέθεσε ο Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών Ν.Δ. για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, μιλώντας στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ, στην εκπομπή « Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε πολλά θέματα, ένα από αυτά, στη συμβολή της εκκλησίας στη διατήρηση της Εθνικής συνείδησης , όσον αφορά τον Ελληνισμό του εξωτερικού, για την οποία, όπως είπε, «δεν μπορεί να αμφιβάλλει κανείς». άδης ,

απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς (sic) στις 20.12 .2016 , όπου το θέμα ήταν: « ο ρόλος της Εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας στον Ελληνισμό της Διασποράς», στην οποία παρέστησαν ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κ.κ. Μάξιμος και ο Πρωτοσύγκελος Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης, συμπληρώνοντας,

« Συμφωνήσανε όλοι και το εντυπωσιακό ήταν ότι συμφωνήσανε και πολλοί Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι δηλώνουν άθεοι και πολλές φορές είναι απέναντι στην εκκλησία. »

« Δεν το ήξερα ότι η 9η Φεβρουαρίου και όχι η 20η Μαϊου, πλέον προτείνεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Ανακοινώθηκε εκείνη την ημέρα της συνεδρίασης. Είναι η τέταρτη αλλαγή ημερομηνίας και νομίζω ότι στεκόμαστε στα ήσσονος σημασίας θέματα και δεν βλέπουμε την ουσία», υπογράμμισε ο κ Αναστασιάδης και εξέφρασε την άποψη ότι οποιαδήποτε ημερομηνία χαρακτηριζότανε ως ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας τον βρίσκει σύμφωνο, “άλλοι έχουν αυτά τα κωλύματα”, είπε.

Ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, πριν από την διαδικασία που ακολουθείτε για την καθιέρωση μιας Παγκόσμιας ημέρας, τονίζοντας,

« Πρέπει πρώτα να ορισθεί στο εσωτερικό, στη Χώρα μας, Ημέρα Ελληνικής γλώσσας , με προεδρικό διάταγμα και όχι με νόμο , όπως είχαν δρομολογήσει οι κυβερνώντες και καθυστερήσαμε δύο χρόνια και στη συνέχεια το αίτημα να τεθεί στην UNESCO για να καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα. Αυτό έρχεται στην εκτελεστική επιτροπή της UNESCO, η οποία συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο , νομίζω μία τον Μάρτιο και μία τον Σεπτέμβρη, οπότε η 9η Φεβρουαρίου όπως αναφέρθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από σήμερα, είναι πολύ λίγος ο χρόνος. Θα μπορεί να χαρακτηρισθεί με ευκολία ως Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στο εσωτερικό και να προχωρήσουν οι διαδικασίες»

« Θα σας πω για το δικό μου όραμα, όταν τέθηκε αυτή η πρόταση στην επιτροπή. Φαντάστηκα μία μέρα όπου σε όλες τις ξένες εφημερίδες ή στα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια , θα υπάρχει μία φράση Ελληνική , αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα.

Εκείνη την Ημέρα σε όλο τον κόσμο, σε όλα τα ξένα έντυπα, σε όλα τα μέσα ενημέρωσης να υπάρχει κάτι που να θυμίζει την Ελληνική Γλώσσα και την Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.