Θα μειώνεται κατά $57 και άνω η σύνταξη όσων απουσιάζουν από την Αυστραλία πάνω από 6 εβδομάδες!

ΣΧΟΛΙΟ ΡΗΡ: Με τη μείωση του ορίου περιουσιακών στοιχείων -που επιφέρει έως και απώλεια της κρατικής σύνταξης- αλλά και με μείωση της σύνταξης για όσους ταξιδεύουν πάνω από 6 εβδομάδες εκτός Αυστραλίας,  η πολιτική ηγεσία της χώρας που οικοδομήθηκε ακριβώς χάρη στους μετανάστες,  αδιαφορεί προκλητικά και διαπράττει μία κραυγαλέα αδικία σε βάρος εκατοντάδες χιλιάδων συνταξιούχων της χώρας, που εξαρτώνται από την κρατική σύνταξη για να ζήσουν. Κυρίως, όμως, πλήττει τους μετανάστες συνταξιούχους, ανάμεσα στους οποίους και χιλιάδες ελληνικής καταγωγής πολίτες.

Για το μεγάλο αυτό θέμα, η ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος” γράφει σήμερα τα ακόλουθα: 

Μετά τη μείωση του ορίου περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων από την 1/1/2017, με άμεση συνέπεια πολλοί συνταξιούχοι να χάσουν το οποιοδήποτε ποσό σύνταξης ελάμβαναν μέχρι τώρα, από την 1/7/2017, όσοι συνταξιούχοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό και αποφασίσουν να μείνουν εκεί για πάνω από έξι εβδομάδες θα το πληρώσουν ακριβά.

Είναι εμφανές ότι το νέο μέτρο θα πλήξει κυρίως τους συνταξιούχους μεταναστευτικής καταγωγής καθώς είναι αυτοί που, ως επί το πλείστον, ταξιδεύουν στην χώρα καταγωγής τους και μένουν εκεί παραπάνω από έξι εβδομάδες.

Σύμφωνα με το νέο μέτρο, ο συνταξιούχος που έχει συμπληρώσει 35 χρόνια στην Αυστραλία και λαμβάνει ολόκληρη σύνταξη μετά τις έξι εβδομάδες θα χάσει τουλάχιστον $57 δολάρια το 15νθήμερο. Για τα ζευγάρια οι περικοπές υπολογίζονται στα $41,20 το 15νθήμερο το άτομο. Όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν συμπληρώσει τα 35 χρόνια μόνιμης διαμονής στην Αυστραλία, η σύνταξή τους θα περικοπεί ανάλογα με τα χρόνια μόνιμης παραμονής στην Αυστραλία και με συντελεστή το 35.

Για παράδειγμα, αν κάποιος συνταξιούχος λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξη που είναι $877,10 και τα χρόνια μόνιμης παραμονής τους στην Αυστραλία είναι 20, τότε μετά τις έξι εβδομάδες στην Ελλάδα λόγου χάρη, θα χάσει από τη σύνταξή του $334 και θα λάβει $486.

Η φόρμουλα που υπολογίζεται το ποσό που θα λάβει ο κάθε συνταξιούχος που θα παραμείνει στο εξωτερικό πάνω από 6 εβδομάδες και αφορά όσους συμπαροίκους θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ή αλλού μετά την 1η Ιουλίου του 2017, είναι η εξής: Το ποσό της σύνταξης που λαμβάνετε (μειωμένο κατά $57) θα το πολλαπλασιάσετε με τα χρόνια μόνιμης παραμονής σας στην Αυστραλία και στη συνέχεια θα το διαιρέσετε με το 35.

Το νέο μέτρο αναμένεται να επηρεάσει τουλάχιστον 175.000 συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το νέο μέτρο μετά την δημοσιοποίηση της Εξάμηνης Έκθεσης Αποτελεσμάτων Εκτέλεσης Προϋπολογισμού (Mid-Year Economic and Fiscal Outlook – MYEFO), σύμφωνα με την οποία το δημόσιο έλλειμμα κατά την επόμενη τετραετία θα αυξηθεί κατά $11 δις, φτάνοντας τα $94,9 δις.

Οι προβλέψεις της Έκθεσης για την αύξηση του ελλείμματος αναιρούν την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι αυτό θα εξαφανιστεί έως το οικονομικό έτος 2020-2021. Παρόλα αυτά ο θησαυροφύλακας της χώρας Scott Morrison, επιμένει ότι η κυβέρνησή του θα καταφέρει να επαναφέρει την οικονομία της χώρας σε πλεονασματική θέση, γεγονός που πολύ πιθανόν να συνέβαλε και στην απόφαση των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που δεν αποφάσισαν να μην υποβαθμίσουν την οικονομία της χώρας από την βαθμίδα ΑΑΑ που έχει αυτήν την στιγμή.

Και ενώ ο κ. Μorrison, από τη μία μεριά, βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη μίας κοινωνικής ομάδας που θεωρείται από τις πλέον ευάλωτες της χώρας και εννοούμε τους συνταξιούχους, για να καταφέρει, όπως λέει, να «σώσει» την οικονομία της χώρας, από την άλλη, δεν θέλει να ακούσει κουβέντα για τις φοροαπαλλαγές που σχεδιάζει να δώσει σε εταιρίες.

Όπως δήλωσε, μάλιστα, οι φοροαπαλλαγές θα προχωρήσουν κανονικά και χωρίς καθυστέρηση.

Εν τω μεταξύ, «ένοχη» για την κατά μέτωπο επίθεση κατά των συνταξιούχων είναι εν μέρει και η αντιπολίτευση που πριν από λίγο καιρό και κρατώντας σιγή ιχθύος ψήφισε μαζί με την κυβέρνηση το περίφημο omnibus bill (συλλογικό νομοσχέδιο μέτρων περικοπών) μέσα στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και τα μέτρα για τη μείωση του ορίου της αξίας περιουσιακών στοιχείων που έχει δικαίωμα να έχει κάθε συνταξιούχος πριν εφαρμοστούν οι όποιες περικοπές στο επίδομα σύνταξης που λαμβάνει.

Η αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης και Υπηρεσιών του Εργατικού Κόμματος κ. Jenny Macklin, παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες του «Νέου Κόσμου» να σχολιάσει την στάση του κόμματός της στο θέμα απέφυγε να αναφερθεί σ’ αυτό. Αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι το Εργατικό Κόμμα προσπάθησε να σταματήσει το μέτρο περικοπής του επιδόματος σύνταξης σε όσους συνταξιούχους απουσιάζουν από την χώρα για πάνω από έξι εβδομάδες το οποίο όπως είπε θα πλήξει κυρίως τους μετανάστες.

 

Πηγή:Neoskosmos.com