«Λευκή νύχτα» στην Αττική – Το «έστρωσε» στην Αθήνα-Χιόνισε και στον Πειραιά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αθήνα.-Δεν κινούνται οι συρμοί στο τμήμα Κηφισιά – Ειρήνη το πρωί της Πέμπτης. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί άλλα προβλήματα στα υπόλοιπα τμήματα του δικτύου τρένου και μετρό στην Αθήνα.

Newsroom ΔΟΛ

Χιόνια παντού!

Αθήνα.- Σφοδρή είναι η επέλαση του χιονιά στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπως άλλωστε αναμενόταν εδώ και μέρες, με τις πρώτες νιφάδες χιονιού να κάνουν την εμφάνισή τους τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Μέσα σε περίπου μισή ώρα, το «έστρωσε» στα περισσότερα προάστια των Αθηνών, ενώ χιόνι έπεσε και στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα προβλήματα.

Στο Μαρούσι, στην Κηφισιά, στη Νέα Ερυθραία, στην Εκάλη, στον Άγιο Στέφανο και σε άλλες περιοχές των βορείων προαστίων το έχει «στρώσει» κανονικά, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Στη λεωφόρο Κηφισίας η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά με τα οχήματα να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες για την αποφυγή ατυχήματος.

Το χιόνι έχει φθάσει μέχρι και τον Πειραιά.

To κύμα κακοκαιρίας θα ταλαιπωρήσει τη χώρα τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή το βράδυ.

Στις κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά αλλά με πολύ προσοχή, ενώ δυσκολίες υπάρχουν στους πλευρικούς δρόμους στα βόρεια προάστια, αλλά και στα δυτικά, όπως στην Κηπούπολη, την Πετρούπολη και το Περιστέρι.

Οι συρμοί του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου φτάνουν μόνο μέχρι τον σταθμό «Ειρήνη».

Προβλήματα υπάρχουν και στον περιφερειακό στον Καρέα, στην είσοδο του περιφερειακού με κάποια αμάξια να έχουν ακινητοποιηθεί.

Κλειστή είναι η Πάρνηθα και ο δρόμος από τις ταβέρνες και πάνω ενώ πρόβλημα υπάρχει και στην Πεντέλη από το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο μέχρι τη λεωφόρο Διονύσου. Κλειστές είναι οι οδοί Θησέως και Διονύσου.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του skai.gr
15784720_1373783666006022_1768113474_o 15785443_1373783576006031_1527718265_o

Σφίγγει από σήμερα Τετάρτη ο «λευκός κλοιός» στην Αττική, ενώ κακοκαιρία επικρατεί ήδη σε άλλες περιοχές της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι χιονοπτώσεις αναμένονται ακόμη και στο κέντρο της πρωτεύουσας. Πυκνή χιονόπτωση πέφτει αυτή την ώρα και στη Bοιωτία, την Πάρνηθα και τα Βίλια Αττικής.

Λόγω της χιονόπτωσης η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο, έχει πλέον διακοπεί.

Ειδικότερα, για σήμερα, Τετάρτη προβλέπονται χιονοπτώσεις σε ορεινές, ημιορεινές και σταδιακά και σε πεδινές περιοχές στη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Πελοπόννησο (κυρίως ανατολική και βόρεια). Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες και σε τρία σημεία του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις.

Κλειστή είναι η Εθνική οδός Δράμας – Εξοχής από το 18ο μέχρι και το 38ο χιλιόμετρο λόγω ισχυρής χιονόπτωσης. Σημειώνεται πως λίγο μετά τις 6, 20 οδηγοί που δεν είχαν αλυσίδες ακινητοποιήθηκαν στο σημείο. Οι οδηγοί απεγκλωβίστηκαν μετά από μία περίπου ώρα και οδηγήθηκαν στο Νευροκόπι. Αυτή την ώρα στο σημείο οι αρχές ρίχνουν αλάτι μέχρι να απομακρυνθεί το χιόνι και να ξαναδοθεί στην κυκλοφορία το συγκεκριμένο τμήμα. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το συγκεκριμένο τμήμα της εθνικής οδού.

Λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού στην Ημαθία, οι αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Βέροιας-Σελίου, από το 22ο έως το 26ο χιλιόμετρο (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου). Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Πέλλας, τα αυτοκίνητα μπορούν να κινηθούν μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Αρνισσας-Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας (από το 15ο χιλιόμετρο ώς το χιονοδρομικό) και στην επαρχιακή οδό Κερασιάς-Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας.

Εξάλλου εντός των επομένων ωρών, αναμένεται να υπάρξει αξιόλογη χιονόπτωση και στις περιοχές της ανατολικής και νοτιοανατολικής Θεσσαλίας και σε υψόμετρο πάνω από τα 200 μέτρα, σύμφωνα με την πρόγνωση του περιφερειακού μετεωρολογικού κέντρου του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, που βρίσκεται στη Λάρισα. Χιονόπτωση αναμένεται και στο Πήλιο, αλλά και στον Όλυμπο.

Στη πόλη της Λάρισας, το απόγευμα της Τετάρτης έπεσαν κάποιες νιφάδες χιονιού, όμως, σύμφωνα με την πρόγνωση, δεν προβλέπεται να υπάρξουν έντονες χιονοπτώσεις παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που θα υπάρξουν στην περιοχή.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται πάντως οι υπηρεσίες τις Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων καιρικών φαινομένων, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τις επόμενες ώρες, αναμένεται επιδείνωση του καιρού, με ισχυρούς ανέμους και κάποιες χιονοπτώσεις σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Επίσης , αναμένονται ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός, ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Για το λόγο αυτό, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, έθεσε τις υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων σε ετοιμότητα, σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εφιστά την προσοχή στους οδηγούς και υπενθυμίζει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, θα πρέπει να διαθέτουν απαραιτήτως αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματά τους.

Χιονίζει εδώ μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο και την Κόνιτσα. Το χιόνι πέφτει σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 500 μέτρων, ενώ επί ποδός βρίσκεται η Πολιτική Προστασία στο νομό.

Ήδη έχουν συγκροτηθεί συνεργία για τα μηχανήματα, ενώ έχει γίνει και διανομή αλατιού σε περιοχές του δήμου Ιωαννιτών, το οποίο οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν εάν υπάρξει ανάγκη.

Mικροπροβλήματα παρατηρούνται και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των βορείων ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν τοπικά τα 7 με 8 μποφόρ.

Πηγή: skai.gr

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές κυρίως στα βόρεια. Από το απόγευμα θα χιονίσει και στο κέντρο της πόλης.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 και βαθμιαία 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 04 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -02 έως 03 βαθμούς κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες με πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.

Άνεμοι:  Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία : Από -06 (μείον 6) έως 04 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινέ.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 09 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο από -05 (μείον 5) έως 04 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά,  Εύβοια, Ανατολική  Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -03 (μείον 3) έως 07 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι και τις πρωινές ώρες πιθανώς πρόσκαιρες καταιγίδες. Από το απόγευμα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 03 έως 10 βαθμούς κελσίου. Σε περαιτέρω πτώση από το απόγευμα.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Πιθανότητα πρόσκαιρων καταιγίδων στα νότια τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και πιθανώς τοπικά 10 μποφόρ. Στα νότια αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.