Αποφυλακίζεται η Ασλί Ερντογάν, αλλά ο «γολγοθάς» δεν τελειώνει

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία.- Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους της βραβευμένης συγγραφέα και αγωνίστριας υπέρ των δικαιωμάτων των μειονοτήτων Ασλί Ερντογάν κατά την έναρξη της δίκης της με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και προπαγάνδας μέσω της καθημερινής φιλοκουρδικής εφημερίδας Özgür Gündem που δεν υπάρχει πια.

Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε έπειτα από 120 ημέρες στη φυλακή και η διεθνώς αναγνωρισμένη γλωσσολόγος Νετσμιγιέ Αλπάι, επίσης θύμα του πογκρόμ που έχει ακολουθήσει την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η Ασλί Ερντογάν και η Νετσμιγιέ Αλπάι βρίσκονται ανάμεσα σε δεκάδες δημοσιογράφους και διανοούμενους που έχουν οδηγηθεί στο εδώλιο για «τρομοκρατική προπαγάνδα» μέσω της Özgür Gündem, την οποία το καθεστώς Ερντογάν έκλεισε τον Αύγουστο μαζί με τόσα άλλα φιλοκουρδικά και αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης.

Η Ασλί Ερντογάν, η οποία κρατείται εδώ και τέσσερις μήνες, επρόκειτο να αφεθεί ελεύθερη νωρίς το βράδυ της Πέμπτης από τις γυναικείες φυλακές του Μπακίρκοϊι, όπως ανέφερε η φίλη της Αϊσεγκιούλ Τοζερέν.

«Θα υπερασπίσω τον εαυτό μου σαν να υπάρχει νόμος [στην Τουρκία]» δήλωσε η Ερντογάν ενώπιον του δικαστηρίου σημειώνοντας ότι η συμμετοχή της στην συμβουλευτική επιτροπή της εφημερίδας ήταν «συμβολική» και δεν είχε κάνει ούτε καν μία συνάντηση, ούτε είχε λάβει την οποιαδήποτε απόφαση την τελευταία πενταετία.

«Είμαι συγγραφέας και ο λόγος που υπάρχω είναι για να μιλάω. Το μόνο αποδεικτικό στοιχείο που μου έδειξαν για την ανάμειξή μου σε τρομοκρατική οργάνωση είναι το όνομά μου στην εφημερίδα» είπε.

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε επίσης την αποφυλάκιση του Ζάνα Μπιλίρ Καγιά, πρώην αρχισυντάκτη Özgür Gündem, και άλλων δημοσιογράφων που κατηγορούνται για την υπόθεση εκτός του αναπληρωτή διευθυντή σύνταξης Ζάνα Καγιά.

Οι τρεις αποφυλακισθέντες δεν απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες και η δίκη τους θα συνεχιστεί στις 2 Ιανουαρίου.

Newsroom ΔΟΛ

Φωτογραφία: Η Ασλί Ερντογάν (Αριστερά) και η γλωσσολόγος Νετσμιγιέ Αλπάι.