Παγώνει για δεύτερη ημέρα η Ελλάδα

Αθήνα.– Σε επιφυλακή παραμένει και σήμερα ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση προβλημάτων από την επέλαση του χιονιά, ενώ από το πρωί χιονίζει και πάλι σε αρκετές περιοχές της Αττικής.

Την Πέμπτη, αρκετά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στη Ροδόπη 76χρονος έχασε τη ζωή του, όταν λόγω των θυελλωδών ανέμων, αποκολλήθηκε η σιδερένια πόρτα της επιχείρησής του και τον καταπλάκωσε.

Λόγω χιονόπτωσης διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήματα των λεωφόρων Πάρνηθας και Φυλής, καθώς και στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, όπως ανακοίνωσε, πριν από λίγα λεπτά, η Τροχαία.

Συγκεκριμένα:
-Στη λεωφόρο Πάρνηθας διακόπηκε η κυκλοφορία από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο.
-Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 414 έως το ύψος της λεωφόρου Διονύσου.
-Στη λεωφόρο Φυλής, από το ύψος της Μονής Κλειστών στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια.

Παράλληλα, δεν επιτρέπεται η κίνηση φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θήβας, από το ύψος των Βιλίων στο ρεύμα προς Θήβα, ενώ η κίνηση των υπολοίπων οχημάτων γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επίσης, μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες μπορούν να κινηθούν τα οχήματα στον Υμηττό, από τη θέση Καλοπούλα, καθώς και στην επαρχιακή οδό Αγίου Μερκουρίου -Βαρυμπόμπης, από το ύψος της ταβέρνας «Λεωνίδας».
Ανοιχτός θα παραμεινει ο σταθμός του μετρό στην Ομόνοια καθώς και συνολικά τέσσερις δομές στην Αθήνα για την προστασία των αστέγων από το δριμύ ψύχος.

Πρόκειται για τη Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, το Καταφύγιο Αγάπης στην οδό Ευρυπίδου, τη Λέσχη Φιλίας Κουκακίου και την αίθουσα γυμναστηρίου του Οργανισμού Αθλησης στο Παγκράτι.

Επί ποδός σε 24ωρη βάση και το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης με επιτόπιες παρεμβάσεις, εφοδιάζοντας τους άστεγους που δεν επιθυμούν τη μετακίνησή τους σε θερμαινόμενες αίθουσες, με ρούχα, σκεπάσματα και τρόφιμα.

Σε ισχύ είναι και για σήμερα το πρωί το απαγορευτικό απόπλου σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, λόγω των βορειανατολικών ισχυρών ανέμων που συνεχίζουν να πνέουν και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ στο Αιγαίο.

Ωστόσο η Εθνική Μετερεωλογική Υπηρεσία προβλέπει εξασθένηση των καιρικών φαινομένων αργότερα. Από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για βορειοανατολικό Αιγαίο, Κυκλάδες,Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Για τον Αργοσαρωνικό και τη Σαλαμίνα τα δρομολόγια γίνονται κανονικά.

Επίσης κλειστές είναι οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες,Αλεξανδρούπολη Σαμοθράκη.

Στη γραμμή Καβάλα-Πρίνου τα δρομολόγια γίνονται με ειδικό δελτίο και μόνο κατ’έγκριση του πλοιάρχου

. Πάντως, οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους τουριστικά πρακτορεία και λιμεναρχεία.

Εξαιτίας βλάβης σε υποθαλάσσιο καλώδιο, η Άνδρος έχει βυθιστεί στο σκοτάδι, όπως και μεγάλο μέρος της Τήνου και της Μυκόνου, ενώ προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζει και η Κρήτη.

Χανιά

Στο ορεινό οδικό δίκτυο, επικεντρώνονται τα προβλήματα από την κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή των Χανίων. Κλειστοί λόγω του χιονιά είναι οι οδικοί άξονες προς Ομαλό, Σφακιά, Κάνδανο και στο Ανατολικό Σέλινο ενώ χιόνια υπάρχουν στο Θέρισο, την Μαλάξα, Κεραμειά και σε σημεία με υψομετρο πάνω από 450 μέτρα.

Αρκαδία

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες αντιολισθητικές αλυσίδες στην εθνική οδό Λεβιδίου-Νεμέας και στις επαρχιακές οδούς ‘Αστρους-Αγίου Πέτρου, Λεωνιδίου-Κοσμά, Αγίου Ανδρέα- Καστάνιτσας- Σίταινας- Πλάτανου και στην δασική οδό ‘Ανω Οστρακίνα (χιονοδρομικό κέντρο)-Βυτίνα.

 Κορινθία

Είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις επαρχιακές οδούς Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, Τρικάλων – Καρυάς, Δερβενίου – Γκούρας, Λυγιάς – Πύργου, Λουτρού – Βρυσούλων, Καλλιθέας – Ελληνικού, Γκούρας – Κιάτου, Γκούρας – Δερβενίου, Γκούρας – Λυκουριάς και Περαχώρας- Πισίων.

Λακωνία

Η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες από το 13ο χιλιόμετρο, έως το 14ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αγίου Δημητρίου Ζάρακος-Κρεμαστής και στην Μεσσηνία από το 28ο χιλιόμετρο, έως το 42ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας- Σπάρτης (μέσω Ταϋγέτου).