ΓΝΩΜΗ: Τι μπορούμε να περιμένουμε στον νέο χρόνο;

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

<<Πόσο νέος είναι κάθε φορά ο “νέος” χρόνος>>;  Είναι, αυτό, ένα ερώτημα που με απασχολούσε από παλιά. Δεν θα φιλοσοφήσω, εδώ, και γιατί η φιλοσοφία δεν είναι το φόρτε μου, αλλά και γιατί δεν επιθυμώ (ούτε και το επιτρέπω) να μελαγχολήσω στην αυγή του 2017.

Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορούμε να περιμένουμε μέσα στην χρονιά που διαδέχεται το 2016 ή, τουλάχιστον, τα σημαντικότερα από αυτά, όπως από τα μέχρι σήμερα γεγονότα προβάλλουν.

1.Πρώτα-πρώτα, και αυτή η χρονιά θα είναι «μνημονιακή». Που σημαίνει, όσα υπογράψαμε το ‘΄16, θα τα «γευτούμε» το ’17. Αυτό στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί  σε μία επί τα χείρω εκδοχή, δεν αποκλείεται να φορτωθούμε και με νέα βάρη, είτε σαν αποτέλεσμα ενεργοποίησης του διαβόητου «κόφτη» είτε σαν απόρροια της «γενναίας» απόφασης Τσίπρα να αγνοήσει τους εταίρους ρίχνοντας τον «οβολό» του προς φτωχούς (συνταξιούχους).

  1. Μέσα στο 2017 ίσως υπάρχει η λύση του Κυπριακού. Παρά την διαφημιζόμενη πρόοδο των συνομιλιών, η αίσθηση είναι πως οι Τούρκοι καμία δεν έχουν διάθεση ούτε από την νήσο να αποχωρήσουν ούτε το πρόβλημα να λύσουν. Μια χαρά βολεύονται με την κατοχή…
  2. Θα βιώσουμε την Προεδρία Ντόναλντ Τραμπ. Διαίσθησή μου είναι ότι ο Τραμπ Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα μοιάζει και πολύ με τον Τραμπ υποψήφιο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Εκτιμώ ότι θα μεταλλαχθεί επί τω σοβαρότερο, υπευθυνότερο και σοφότερο. Εκείνο που θα έχει μεγάλη σημασία για τον Οικουμενικό Ελληνισμό είναι το γεγονός ότι δείχνει εμπιστοσύνη μέχρι στιγμής σε πέντε –προοδευτικά ίσως και σε περισσότερους- ελληνικής καταγωγής συνεργάτες του τινές των οποίων καταλαμβάνουν προεξάρχουσες θέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση με κορυφαία εκείνη του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου…
  3. Μέσα στο 2017, θα ξεκινήσει την πορεία της και η νέα οργάνωση των Ομογενών, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εν εξελίξει διεργασίες, νομικής και οικονομικής φύσεως, δεν μας επιτρέπουν να πούμε τα περισσότερα και αναλυτικότερα αυτή την ώρα. Θα αποτελέσει, όμως, ιστορικό γεγονός για τον Απόδημο Ελληνισμό.
  4. Ίσως μέσα στο 2017 έχουμε και την επαναλειτουργία του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού, υπό νέο, προσωρινό, προεδρείο. Και εδώ γνωρίζουμε, αλλά δεσμευόμαστε να αποκαλύψουμε, πρόσωπα και πράγματα.
  5. Ο νέος Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ, έχει δεσμευτεί δημοσίως ότι μέσα στο 2017 –τον Φεβρουάριο- θα έχουμε και την θεσμοθετημένη «Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού» (ελπίζουμε να πρυτανεύσει το σωστό και όχι το ανούσιο «ελληνοφωνίας»). Αναμένουμε.
  6. Ο ίδιος Υφυπουργός, αλλά και ο επικεφαλής της ΓΓΑΕ Μιχάλης Κόκκινος έχουν δηλώσει ότι «σύντομα» θα έχουμε και το νομοσχέδιο για την ανασύσταση του ΣΑΕ. Το θέμα, όμως, είναι να έχουμε το ΝΟΜΟ, γιατί νομοσχέδιο ξαναείχαμε και έμεινε στο συρτάρι του ανασχηματισμού της προηγούμενης Κυβέρνησης…
  7. Ούτε η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων ψηφοφόρων διαφαίνεται ότι θα ευοδωθεί  μέσα στο 2017. Αυτό ασχέτως καλών προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συμφωνήσουν. Οι δημοσιοποιημένες θέσεις τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετες και με εκείνες της ΝΔ αλλά και μεταξύ τους!
  8. Στο εσωτερικό μέτωπο, το προσφυγικό θα αποτελέσει θέμα αιχμής καθώς η κατάσταση που κληροδοτεί το 2016 είναι οριακή και –κάπου- εκρηκτική.
  9. Εκλογές θα έχουμε μόνο στην περίπτωση που οι εταίροι, ή οι θεσμοί, ή η τρόικα, επιμείνουν για νέα μέτρα. Τούτη η κυβέρνηση, νομοθετικά έχει προσεγγίσει το όριο «θραύσης». Η οποιαδήποτε προσπάθεια να περάσει νέα μέτρα από τη Βουλή θα σημάνει αυτομάτως και την κατάρρευσή της. Από μόνος του, πάντως, ο Πρωθυπουργός θα αποφύγει τις εκλογές. Όσο και εάν φιλοδοξεί να αντιστρέψει το κλίμα με χειρονομίες τύπου «μποναμά» που θα τον βαφτίζει κατά περίπτωση με ένα βαρύγδουπο όνομα, και αποστέλλοντας στην επαρχία τους βουλευτές του, η τύχη του είναι προδιαγεγραμμένη.
  10. Έξοδος της Ελλάδος από την Νομισματική Ένωση –πολύ περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση- δεν θεωρείται πλέον πιθανή. Αντίθετα, η περιπέτειες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ίσως δεν αποφευχθούν τελικά, τόσο από την ψηφισμένη έξοδο της Αγγλίας όσο και από την μη αποκλειόμενη εμπλοκή στην Ιταλία.
  11. Τέλος, η πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο μέσα στο 2017, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί –λόγω και τον πολλαπλασιαστικών προκλήσεων του «εγκλωβισμένου» Ερντογάν- θεωρείται μάλλον πολύ μικρή.

Όλα αυτά δεν αποτελούν ούτε «πρόβλεψη» ούτε «μαντεία».  Είναι θέματα της «ατζέντας» και, επομένως, και πιθανόν να εξελιχθούν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, μέσα στο 2017.