Πυροτεχνήματα και μέτρα ασφαλείας για την 1η του 2017

Mε ελπίδα, πυροτεχνήματα, αλλά και αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας υποδέχτηκαν το νέο έτος οι πόλεις της Ευρώπης αλλά και η Νέα Υόρκη καθώς το 2016 είχε σφραγιστεί από πολυάριθμες επιθέσεις, από το Παρίσι μέχρι το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τη Βαγδάτη.

165 οχήματα «παρεμπόδισης» –μεταξύ των οποίων απορριμματοφόρα– τοποθετήθηκαν σε «στρατηγικά σημεία» γύρω από την Times Square στη Νέα Υόρκη όπου συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι για να παρακολουθήσουν την παραδοσιακή κάθοδο της σφαίρας της Πρωτοχρονιάς.

Λόγω της διαφοράς της ώρας, το Σίδνεϊ ήταν η πρώτη μητρόπολη που άρχισε την αντίστροφη μέτρηση για το Νέο Έτος. Τα μεσάνυχτα (15:00 ώρα Ελλάδας), περισσότεροι από 1,5 εκατ. θεατές παρακολούθησαν το θέαμα των πυροτεχνημάτων πάνω από τον εμβληματικό κόλπο και την όπερά του.

Στο Τόκιο, χιλιάδες μπαλόνια αφέθηκαν να υψωθούν στον ουρανό ενώ στη Σεούλ μισό εκατομμύριο Κορεάτες επέλεξαν να διαδηλώσουν, με κεριά στα χέρια, για να ζητήσουν την άμεση αποχώρηση της καθαιρεθείσης προέδρου Παρκ Γκέουν-Χιε.

Στο Ρίο, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν το παραδοσιακό θεάμα των πυροτεχνημάτων στην παραλία Κοπακαμπάνα. Λόγω της κρίσης, το θέαμα είχε φέτος μικρότερη χρονική διάρκεια.

Περίπου 1.800 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν χθες βράδυ στην Κολωνία και έκαναν ελέγχους ταυτοτήτων, σε εκατοντάδες ανθρώπους από τη βόρεια Αφρική στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό αλλά και σε αυτόν του Ντόιτσερ, έναν χρόνο μετά τις δεκάδες σεξουαλικές επιθέσεις που είχαν καταγγελθεί το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς του 2016.

Στο Παρίσι, μετά την Πρωτοχρονιά του 2016 που είχε πένθιμη ατμόσφαιρα μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015, μισό εκατομμύριο άνθρωποι έφθασαν στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων για τα θεάματα πυροτεχνημάτων και ήχου και φωτός που ήταν αφιερωμένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, τους οποίους δικεδικεί η γαλλική πρωτεύουσα. «Δεν έχουμε τελειώσει μ’ αυτή τη μάστιγα της τρομοκρατίας», είχε δηλώσει μερικές ώρες νωρίτερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στις τηλεοπτικές ευχές του για τη νέα χρονιά.

Στη Μόσχα, η Κόκκινη Πλατεία ήταν κλειστή για το κοινό και η πρόσβαση σ’ αυτή είχε περιοριστεί σε 6.000 προσκεκλημένους. Οι «δυσκολίες» του 2016 «μας επέτρεψαν να ενωθούμε», τόνισε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις ευχές του.

Στη Λευκωσία, πολλές δεκάδες άνθρωποι επωφελήθηκαν από τη διαφορά της ώρας ανάμεσα στο κατεχόμενο βόρειο και το νότιο τμήμα του νησιού για να γιορτάσουν δύο φορές την έλευση του 2017. «Ένα είδος ειρηνικής διαμαρτυρίας», εξήγησε κλείνοντας το μάτι ο Μιχάλης Τσικνάκης, ένας από τους οργανωτές των εκδηλώσεων.

Η Αθήνα υποδέχτηκε το 2017 με μία μεγάλη γιορτή στο Θησείο. Εορταστικές εκδηλώσεις έγιναν και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στη Θεσσαλονίκη οι γιορτινές εκδηλώσεις είχαν επίκεντρο την πλατεία Αριστοτέλους.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/334956/o-eortasmos-tis-protohronias-ana-ton-kosmo-purotehnimata-kai-metra-asfaleias/#ixzz4UUqiBbdz
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook