ΣΑΕ, Έλληνες ομογενείς και Φιλέλληνες σε διαρκή …αναμονή!

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ομολογούμε ότι την είδηση τη μεταφέραμε από την espressonews χωρίς να την διασταυρώσουμε. Πρόκειται για την φερόμενη ως δήλωση του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουίκ σύμφωνα με την οποία οραματίζεται στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού  (ΣΑΕ) να μπουν και φιλέλληνες, όπως ο Τομ Χάνκς. «Θέλω να μπουν άνθρωποι που αγαπούν την Ελλάδα όσο κι εμείς οι Ελληνες, όπως, για παράδειγμα, ένας πολύ γνωστός φιλέλληνας που μας βοηθάει στη βιομηχανία του κινηματογράφου, ο Τομ Χανκς. Γιατί αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος μάλιστα έχει και σπίτι σε ελληνικό νησί, να μην τον έχουμε στο πλευρό μας;» φέρεται να δήλωσε ο υφυπουργός.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς την καλή πρόθεση του κ. Υφυπουργού. Αλλά επειδή όπως αναφέρει  και το ρητό «ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις», θέλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Δύο χρόνια τώρα (και αρκετά πριν από αυτά, από άλλες κυβερνήσεις) ακούμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τον νέο Νόμο που θα αντικαταστήσει τον Νόμο υπ’ αριθμ. 3480/2006 ο οποίος είχε τροποποιήσει τον ιδρυτικό Νόμο (1995) του ΣΑΕ. Δύο χρόνια συνεχείς διαβεβαιώσεις, αλλεπάλληλα χρονοδιαγράμματα, ατέλειωτες υποσχέσεις. Δύο χρόνια και ακόμη βρισκόμαστε στο «μηδέν».

Από εκεί, από το «μηδέν» η νέα τάση είναι να διαδίδουμε ποιους ακριβώς θέλουμε να εντάξουμε σ΄αυτό που δεν έχουμε! Ή, για την ακρίβεια, σ΄αυτό που έχουμε, αλλά το διατηρούμε ανενεργό,  αφού και στο Σύνταγμα  (άρθρο 108 παρ. 2) το προβλέπουμε, αλλά και νέος νόμος που θα καταργούσε τον παλιό, δεν υφίσταται! Άρα ΣΑΕ υπάρχει…

Αλλά, πλέον  «δεν μας κάνει» και επειδή «δεν μας κάνει» καταστήσαμε το ΣΑΕ το 2006 «νεκρό σώμα», αναβάλλοντας τη Γενική του Συνέλευση και τις εκλογές,  για να μπορέσουμε να το ξαναφτιάξουμε!..

Και δημιουργήσαμε για δέκα ολόκληρα χρόνια διάφορες παρενέργειες που εξέθεσαν και το ΣΑΕ ως θεσμό, και τη ΓΓΑΕ, ως εποπτεύων όργανο (συνεργασία) μα και τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Από αυτή τη θέση, εξακολουθούμε να ευαγγελιζόμαστε «ένα νέο ΣΑΕ», οι αρμόδιοι να περιγράφουν πως το θέλουν, να μας λένε ποιους θέλουν μέσα, να εκφράζουν τα οράματά τους, αλλά ούτε με την οργανωμένη ομογένεια να μιλάνε, ούτε με τα λοιπά κόμματα να συμφωνούν!!!

Φαρσοκωμωδία!

Το Ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού παραμένει ακέφαλο, αφού καταστατικά έχει το ίδιο προεδρείο με εκείνο του ΣΑΕ, αν και κάποιες προσπάθειες να υπάρξει ένα προσωρινό προεδρείο εκδηλώνονται τελευταίως, κυρίως με δικαστική συνδρομή, αλλά κι αυτές καρκινοβατούν, ενώ, στο μεταξύ, το ΣΑΕ απώλεσε τα δωρισμένα Γραφεία του στη Θεσσαλονίκη –τα υφάρπαξε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης- αλλά έχασε και το χώρο που του είχε παραχωρήσει το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης (2012) καθώς τον αφομοίωσε το νεοσυσταθέν Γραφείο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην συμπρωτεύουσα!

Θα μιλούσαμε για σκέτη κωμωδία, αν δεν υπήρχε –μετά άλλων εκκρεμοτήτων- και το ζήτημα των δύο διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού που παραμένουν για χρόνια τέσσερα (;) απλήρωτες οι ίδιες και ανεξόφλητες οι οφειλές προς το ΙΚΑ.

Άρα, κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Εμείς, όμως, στο ξεκίνημα του 2017 (!) μιλάμε ακόμα για το ποιους θέλουμε να εντάξουμε στο «ΣΑΕ» εάν και όταν και όπως αυτό ήθελε τυχόν ανασυσταθεί, διότι –εκτός των άλλων- το οραματιζόμαστε και «αυτοχρηματοδοτούμενο»!..

Δηλαδή ένα όργανο, στημένο από το μητροπολιτικό κέντρο, επανδρωμένο από το μητροπολιτικό κέντρο, με στόχους και σκοπούς προσδιοριζόμενους από το εθνικό κέντρο, να το πληρώνει η Ομογένεια, η οποία ούτε καν ερωτάται εάν το θέλει, πως το θέλει και γιατί να το θέλει!

Φαρσοκωμωδία!

Θέλουμε τους Φιλέλληνες. Οι πόρτες του ΣΑΕ πάντα ήταν ανοικτές προς αυτούς. Δεν τους διορίζουμε, όμως. Οι φιλέλληνες βρίσκουν μόνοι τους το δρόμο που επιλέγουν  να μετουσιώσουν σε πράξη την αγάπη και τα φίλια αισθήματά τους προς την Ελλάδα.

Αλλά, εάν επρόκειτο να υποδηλώσουμε τη διάθεσή μας να υποδεχθούμε τους φιλέλληνες μετά βαΐων και κλάδων στο «νέο» ΣΑΕ, το ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο μήνυμα που θα μπορούσαμε να τους στείλουμε θα ήταν από τις υποσχέσεις και τις παραινέσεις να περάσουμε σε έργο. Να ξεκινήσουν άμεσα, οι διαβουλεύσεις με την ομογένεια και τα κόμματα (αφού διατείνονται ότι επιζητούν την ευρύτερη δυνατή αποδοχή από τη Βουλή) ώστε μέσα σ΄αυτήν τη Βουλευτική Περίοδο να έχουμε επιτέλους το νέο Νόμο, να γίνει η Γενική Συνέλευση, να εκλεγεί νέο Προεδρείο και να ξεκινήσει να υφίσταται και πάλι πρακτικά το ΣΑΕ.  Τι θα κάνει, αυτό είναι άλλο θέμα…

Διαφορετικά, είναι καλύτερα, πιστεύουμε εμείς, να σταματήσει κάθε συζήτηση γύρω από ένα ζήτημα με το οποίο ατέρμονα θα κατατριβόμαστε κατά την λαϊκή ρήση:  «ένα σκουλήκι ψόφιο, να το σκοτώσω δεν μπορώ να φύγω δεν μ΄αφήνει»!