Συνομιλία Τσίπρα – Μέι για το Κυπριακό

Αθήνα.- Τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τη Δευτέρα, στο πλαίσιο επαφών που έχει με ευρωπαίους ηγέτες για το Κυπριακό, εν όψει της πολυμερούς της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε αναλυτικά τις θέσεις της Ελλάδος σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις για το Κυπριακό και ζήτησε την υποστήριξη της κ. Μέι για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η τηλεφωνική επικοινωνία διήρκεσε 40 λεπτά και έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Κατά τη διάρκειά της, ο πρωθυπουργός επέμεινε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα δύο βασικά θέματα που βάζει η ελληνική κυβέρνηση: την ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Θα ακολουθήσουν τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Φρανσουά Ολάντ και την Ανγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της πάγιας θέσης της Ελλάδας ότι η ΕΕ είναι εκ των βασικών συνομιλητών για το θέμα. Αλλωστε, η ΕΕ αποτελεί κράτος – μέλος της Ένωσης.

Εξάλλου, την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές επαφές με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί ενιαία εθνική γραμμή εν όψει της Γενεύης. Κύριος στόχος είναι να αποφευχθούν παρεκκλίνουσες αντιπολιτευτικές κινήσεις για το ακανθώδες ζήτημα των εγγυήσεων, θέμα από το οποίο θα κριθεί εν πολλοίς και το αποτέλεσμα της Συνόδου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ