Κρίσιμη συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον Κοτζιά στη Νέα Υόρκη

Νέα Υόρκη. Συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ζήτησε και θα έχει στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σπεύδει σήμερα στην αμερικανική μεγαλούπολη για να συναντήσει και αυτός τον γενικό γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες. Όπως είναι γνωστό, ο νέος Γ.Γ. του ΟΗΕ αποφάσισε να συναντηθεί με τον κ. Κοτζιά για να συζητήσει μαζί του το Κυπριακό ενόψει της πενταμερούς συνάντησης της Γενεύης, στις 12 Ιανουαρίου. Μόλις έγινε γνωστή αυτή η εξέλιξη, ο κ. Τσαβούσογλου απαίτησε να έχει και αυτός συνάντηση, για να προλάβει τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις για την Τουρκία και το καθεστώς των κατεχομένων.

Η συνάντηση θα γίνει την Παρασκευή το πρωί και σ’ αυτήν θα διαφανεί εάν οι Τούρκοι αλλάξουν θέσεις στο θέμα των εγγυήσεων. Με τα σημερινά δεδομένα ΔΕΝ προέκυψε καμία αλλαγή. Εάν η Τουρκία συνεχίσει να απαιτεί εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μην συναινέσει σε οτιδήποτε αφορά τα δύο ζητήματα.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Δεν υπάρχει περίπτωση αποτυχίας στη διαπραγμάτευση αλλά μόνο αναβολής ή καθυστέρησης, σημείωσε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαπραγμάτευση που γίνεται ανάμεσα στις δύο κοινότητες και επίσης προετοιμάζεται για τη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό. Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Έιντε ότι ο ίδιος έχει την αίσθηση πως “εάν εξαρτάτο μόνο από τους Κύπριους τώρα, αυτό το πρόβλημα θα είχε λυθεί”, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι ο κ. Έιντε μπορεί να απευθύνει το ζήτημα αυτό σε εκείνους που εμποδίζουν την πρόοδό του. Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι υποχρέωση του Υπουργείου Εξωτερικών και της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα και να έχει τη δυνατότητα να διατυπώσει εναλλακτικές λύσεις. “Δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχει η διαπραγμάτευση, υπάρχει περίπτωση να αναβληθεί ή να καθυστερήσει,” τόνισε και προσέθεσε ότι αποτυχία σημαίνει ότι σταματά χωρίς αποτελέσματα μια διαπραγμάτευση.

Όπως είπε, έχουν ληφθεί διασφαλίσεις από τον ΟΗΕ ότι αυτή η διαπραγμάτευση θα είναι αυτό που ονομάζεται στη διεθνή διαπραγμάτευση «open ended», θα είναι, δηλαδή, μια διαπραγμάτευση που και αν σταματήσει, δεν θα θεωρείται ότι έχει καταρρεύσει, αλλά θα μπορεί να συνεχιστεί με καλύτερη προετοιμασία στο μέλλον.

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι Ελλάδα – Κύπρος είναι σε κοινό μέτωπο. Προσέθεσε επίσης ότι στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει, όπως έδειξε το τελευταίο συμβούλιο του ΕΣΕΠ, να έχουμε κοινή γραμμή, να στηρίζουμε την Κύπρο, να υποστηρίζουμε τη θέση για κατάργηση των εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων οποιασδήποτε χώρας στο εσωτερικό της Κύπρου καθώς και για την απομάκρυνση του κατοχικού στρατού.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος ότι θα γίνει η διεθνής διάσκεψη, αλλά σημείωσε ότι μπορεί σε κάποιο σημείο να χρειαστεί να σταματήσει. Δεν θα είναι η καταστροφή αυτό, τόνισε, θα είναι ένα στοιχείο της διαδικασίας, και θα συνεχιστεί αργότερα. “Μπορεί να συζητήσουν οι τρεις ηγέτες, να δώσουν τη γενική γραμμή και να συνεχιστεί η συζήτηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Μπορεί να τα βρουν και από την πρώτη στιγμή οι τρεις ηγέτες. Αυτό θα φανεί,” είπε. Θέλω να υπογραμμίσω, είπε, ότι εάν σταματήσει με τη μία μορφή και συνεχίζεται με την άλλη, δεν σημαίνει ότι απέτυχε ή ναυάγησε η Διάσκεψη. Θέλαμε αυτό να το διασφαλίσουμε για να μην έχουμε τα φαινόμενα που είδαμε να εξελίσσονται πριν αρκετό καιρό στην Ελβετία, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν θα είναι στη Διάσκεψη οι μεγάλοι παίκτες, πχ η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι θα έχει αύριο συνάντηση με τον Υφυπουργό αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, Σερ Άλαν Ντάνκαν, και θα παρακαθίσει και σε δείπνο με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών ανάμεσα στο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη και θα έχει καλύτερη εικόνα.

Όσον αφορά στο κατά πόσο θα είναι στη Γενεύη ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει δώσει δημόσια διαβεβαιώσεις ότι ο κ. Ερντογάν θα παρευρίσκεται στη Γενεύη. Τέλος, όσον αφορά σε επικείμενη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι γίνονται πολλές συναντήσεις που προετοιμάζουν το διάλογο που θα γίνει σε ηγετικό επίπεδο μεταξύ Τσίπρα – Ερντογάν είτε πριν, είτε κατά τη διάρκεια της Γενεύης.

Πηγή:mignatiou.com