Ξεπέρασαν κάθε όριο οι Τούρκοι: Δέσμευσαν τρεις μεγάλες περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Πηγή:mignatiou.com

Σε μονομερή δέσμευση των τριών μεγάλων περιοχών στο κέντρο του Αιγαίου απορρίπτοντας τις «διορθώσεις» στις οποίες είχαν προβεί οι αρμόδιες ελληνικές αρχές στην έκδοση των σχετικών εξαγγελιών, προχώρησε η Τουρκία και είναι χαρακτηριστικό ότι δεσμεύει περιοχές για διάστημα ενός έτους μέχρι τον Δεκέμβριο 2017, ενώ τα τουρκικά πεδία βολής επικαλύπτουν και ελληνικό εναέριο χώρο… Με αφορμή μάλιστα και άλλη άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου η Τουρκία βρήκε και παλι την ευκαιρία να δηλώσει οτι δεν αναγνωρίζει τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. και δεν προτίθεται να καταθέσει Σχέδια πτήσης για τα τουρκικά μαχητικά που θα συμμετέχουν στις ασκήσεις.

Η Τουρκία είχε υποβάλλει κατά την συνήθη πρακτική αίτημα στις ελληνικές Αρχές γνωρίζοντας φυσικά ότι αυτό θα απορριφθεί και ότι η Αθήνα θα τροποποιήσει τις δεσμεύσεις, θα αφαιρέσει τις περιοχές που επικαλύπτουν ελληνικό εναέριο χώρο (τον οποίο δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα) και συγχρόνως θα ζητήσει την αποβολή σχεδίων πτήσης αλλά και περιορισμό του χρόνου της άσκησης (μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου).

Η Τουρκία με την ΝΟΤΑΜ Α5882/16 κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν εξέδωσε ΝΟΤΑΜ βάσει του τουρκικού αιτήματος και «κάτω υπό αυτές τις συνθήκες και με αυτή την επίμονη συμπεριφορά της Ελλάδας, η Τουρκία δεν εχει άλλη επιλογή από το να εκδώσει με δική της πρωτοβουλία τις αναγκαίες ΝΟΤΑΜ για την περιοχή των ασκήσεων. Η Τουρκία» καταλήγει η ΝΟΤΑΜ «θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια της αεροπλοΐας”. Η τουρκική ΝΟΤΑΜ Α5882/16 δεσμεύει πεδίο βολής μεταξύ Σαμοθράκης, Θάσου και Λήμνου, η ΝΟΤΑΜ Α5876/16 περιοχή μεταξύ Χίου, Ικαρίας, Άνδρου, Τήνου και η Α5875/16 περιοχή μεταξύ Αη Στρατη, Σκύρου, Ψαρών και Χίου. Είναι οι περιοχές για τις οποίες είχε εκδώσει και NAVTEX προ ολίγων ημερών η Τουρκία

Η Ελλάδα εξέδωσε την ΝΟΤΑΜ 2816/16 για την διεξαγωγή ασκήσεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας για το διάστημα 2 Ιανουάριου έως 28 Φεβρουαρίου 2017. Οι ελληνικές αρχές απαντώντας στο αίτημα των τουρκικών αρχών εξέδωσαν την ΝΟΤΑΜ στην οποία όμως κατά πάγια τακτική επισημαίνονται τα εξής: Τα αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην άσκηση θα πρέπει να πετούν με το σύστημα VFR (Visual Flight Rules), θα πρέπει να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας διαρκώς, δεν θα επηρεάσουν τον Ελληνικό Εναέριο χώρο εντός των 10 ν.μ. και θα υποβάλλουν Σχέδια πτήσης.

Οι συστάσεις αυτές αφορούν τόσο τις ασκήσεις στα τρία πεδία βολής, όσο και σε άσκηση στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Τα πεδία βολής είναι αυτά που ζήτησε η Τουρκία με τροποποίηση όμως των συντεταγμένων ώστε να μην επικαλύπτουν ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και με περιορισμό του χρόνου δέσμευσης μέχρι τις 28 Φεβρουάριου, αντί της 29ης Δεκεμβριου 2017 που ζητούσε η Άγκυρα.

Η Αθήνα επανήλθε στις 29 Δεκέμβριου και με τις ΝΟΤΑΜ Α2828/16 και Α2819/16 απέρριψε τους τουρκικούς ισχυρισμούς και κηρύσσει άκυρη την τουρκική ΝΟΤΑΜ Α5875/16 καθώς όπως επισημαίνεται αφορά τουρκικές στρατιωτικές δραστηριότητες εντός του FIR Αθηνών όπου η μόνη αρμόδια αρχή για την έκδοση ΝΟΤΑΜ είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς του ICAO, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας. Επίσης οι ελληνικές Αρχές επισημαίνουν ότι στο αρχικό τουρκικό αίτημα αλλά και στην ΝΟΤΑΜ Α5875/16 ο τουρκικός σχεδιασμός για την άσκηση επικαλύπτει ακόμη και ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο. Επισημαίνεται ακόμη ότι το τουρκικό αίτημα περιείχε μακρόχρονες δεσμεύσεις εναέριου χώρου σε αντίθεση με τις σχετικές συστάσεις του ICAO.

Συνεπώς, επισημαίνει η ελληνική ΝΟΤΑΜ, η περιοχή που ζητήθηκε από την Τουρκία δεν είναι διαθέσιμη και η ΝΟΤΑΜ Α5875/16 είναι άκυρη και ανίσχυρη. Η Τουρκία με την ΝΟΤΑΜ Α5866/16 χαρακτηρίζει «πρωτοφανή και προκλητική» την πρακτική της Ελλάδας να καθορίζει 6 ν.μ. χωρικά ύδατα και 10 ν.μ. εναέριο χώρο δηλώνοντας ότι έτσι παραβιάζεται το δικαίωμα χρήσης του διεθνούς εναέριου χώρου. «Αυτή η παράνομη πρακτική της Ελλάδας δεν γίνεται αποδεκτή από την Τουρκία» αναφέρει η τουρκική αναγγελία.

Οι τούρκοι με την ΝΟΤΑΜ Α5866/16 αμφισβήτησαν το πλαίσιο που έθετε η ΥΠΑ για την διεξαγωγή των ασκήσεων (σεβασμός 10 ν.μ., κατάθεση σχεδίων πτήσης κλπ.) και στην απάντηση της η Αθήνα απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς ως παραπλανητικούς και στερούμενους νομικής βάσης και δηλώνεται ότι η Ελλάδα ασκώντας την κυριαρχία της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο καθιέρωσε από το 1931 «χωρικά ύδατα» 10 ν.μ. για τις ανάγκες της αεροναυτιλίας και τον αποτελεσματικό έλεγχο της και ο ελληνικός εναέριος χώρος δεν υπερβαίνει τα 10 ν.μ. . «Η Τουρκία σεβάστηκε πλήρως το εύρος του Ελληνικού Εθνικού Εναέριου Χώρου για 44 χρόνια μέχρι το 1975, αλλά είναι τώρα η μοναδική χώρα που δημιουργεί προβλήματα σε σχέση με τα χωρικά ύδατα που θεσπίστηκαν το 1931.

Η Ελλάδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με το Διεθνές Δίκαιο και θα συνεχίσει να ασκεί πλήρως την κυριαρχία της» επισημαίνει η ελληνική ΝΟΤΑΜ και αφού αναφέρει συγκεκριμένες αποφάσεις του ICAO προσθέτει ότι οι ελληνικές Αρχές είναι οι μόνες αρμόδιες επιφορτισμένες με την εφαρμογή των προβλέψεων της Συνθήκης του Σικάγο του ICAO για την ανεμπόδιστη ,κανονική και ασφαλή εναέρια κυκλοφορία…»