Αχτσιόγλου σε Βερολίνο: Τροχοπέδη το ΔΝΤ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Αθήνα.- Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «έδειξε», για άλλη μια φορά, κυβερνητικό στέλεχος για το αδιέξοδο στην αξιολόγηση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη η υπουργός Εργασίας με την ομόλογό της της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Αντρέα Νάλες, η κ. Αχτσιόγλου χαρακτήρισε ως «τροχοπέδη», για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης χαρακτήρισε την αρνητική στάση του Ταμείου στις εργασιακές σχέσεις

Η υπουργός επισήμανε στη γερμανίδα ομόλογό της ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί ένα κομβικού χαρακτήρα ζήτημα για την κυβέρνηση και τον κόσμο της εργασίας στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό επικαλέστηκε το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) καθώς και «κορυφαίους» πολιτικούς παράγοντες της ΕΕ.
Αντικείμενο της συζήτησης των δύο γυναικών αποτέλεσε η εν εξελίξει διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Aθήνα και τους πιστωτές της στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, στο σκέλος που αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, η συζήτηση, διάρκειας 30 λεπτών, διεξήχθη σε εξαιρετικά καλό κλίμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η ανταπόκριση της κυρίας Νάλες αναφορικά με την κομβική θέση που κατέχουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο ήταν θετική.

Οι υπουργοί Εργασίας των δύο χωρών συμφώνησαν να υπάρχει μεταξύ τους ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων.