Τετ α τετ Κοτζιά με Αναστασιάδη στη Γενεύη – Δηλώσεις Χριστοδουλίδη

Γενεύη.- Σύντομη συνάντηση είχαν την Τετάρτη το βράδυ υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο ξενοδοχείο της Γενεύης όπου κατέλυσε η ελληνική αντιπροσωπεία.

Είχαν μόλις ολοκληρωθεί οι συνομιλίες του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί για το εδαφικό με την κατάθεση των χαρτών στα Ηνωμένα Έθνη.

Η συνομιλία του κ. Κοτζιά με τον κ. Αναστασιάδη και τον ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, θα συνεχιστεί σε δείπνο εργασίας.

Σημειώνεται ότι η αυριανή πολυμερής σύνοδος για το Κυπριακό στη Γενεύη θα λάβει χώρα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ενώ νωρίτερα ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι αντάλλαξαν για πρώτη φορά από το 1976 χάρτες για να λύσουν τις διαφορές τους στο εδαφικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης της πολυμερούς και την Παρασκευή, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Είναι η πρώτη φορά από το 1976 που ανταλλάσσονται χάρτες, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην ενημέρωση που έκανε μετά την ανταλλαγή των χαρτών.


ΡΗΡ: Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη στις συνομιλίες της Γενεύης με τον οποίο προτείνει το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν.

Ο χάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής περιοχές: Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι υπάρχει πρόταση, 12 ή 5 χωριά της Καρπασίας να είναι υπό ειδικό καθεστώς. Όσο για την Αμμόχωστο, παρεμβάλλεται μια περιοχή που θα παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν στις εστίες τους υπολογίζεται, βάσει της πρότασης αυτής, ότι θα είναι περίπου 90 χιλιάδες.

Από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή πλευρά ετοίμασε χάρτη με 29,2% και παραμένει ακόμα άγνωστο εάν σε αυτό περιλαμβάνεται ή όχι η Μόρφου.


 

Κάνοντας λόγο για «σημαντική εξέλιξη», ο Κύπριος εκπρόσωπος είπε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν τη διακοπή των συνομιλιών. Είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης, τόνισε.

Παρόλ’ αυτά, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη συγκεκριμένες αντιρρήσεις επί του σχεδίου-χάρτη που τους ενεχείρισε η άλλη πλευρά, αντιρρήσεις που κατέθεσε γραπτώς ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν θέλησε στην παρούσα φάση να αποκαλύψει ποια είναι τα σημεία με τα οποία διαφωνεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Αύριο, διευκρίνισε, δεν υπάρχουν δικοινοτικές συνομιλίες, καθώς η πολυμερής Διάσκεψη θα ασχοληθεί εξ ολοκλήρου με θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι χάρτες που ανταλλάχθηκαν είναι μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μον Πελεράν, δηλαδή παραχωρούν ποσοστό 28,2% έως 29,2% στην τουρκοκυπριακή διοίκηση. «Είναι η πρώτη φορά που ανταλλάσσονται χάρτες στην ιστορία των διαπραγματεύσεων, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη», σημείωσε.

Στον αέρα πάντως παραμένει το σενάριο συμμετοχής του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς νωρίτερα ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ είπε πως εάν υπάρξει πρόοδος η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ένα από τα «αγκάθια», σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η επιμονή της Τουρκίας να υπάρχει ελεύθερη είσοδος Τούρκων πολιτών και εμπορευμάτων στα σημερινά κατεχόμενα ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία για ενιαίο κυπριακό κράτος.

«Τελευταία ευκαιρία» για την επανένωση της Κύπρου αποκάλεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τις συνομιλίες. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Γιούνκερ στο πλαίσιο των διεθνών επαφών του για το θέμα. Την Τρίτη ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Πηγή: skai.gr