Η Ομογένεια της Μελβούρνης κάνει συνεχή βήματα προόδου

Μελβούρνη.- H Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης έκανε γνωστό στο «Νέο Κόσμο» ένα σχέδιο, που, όπως υποστηρίζει, όχι µόνο θα συμβάλει στην αξιοποίηση του οικοπέδου της στο Μπουλίν (που παραμένει αναξιοποίητο εδώ και δεκαετίες), αλλά θα ενισχύσει οικονοµικά την Κοινότητα και θα προσφέρει νέες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες προς τον Ελληνισµό της Μελβούρνης.

(Αναλυτικά, όλες οι λεπτομέρειες δημοσιεύονται σήμερα στο «Νέο Κόσμο» σε ένα τετρασέλιδο. Ανάλογο τετρασέλιδο θα δημοσιευθεί στην αγγλική γλώσσα και στην έκδοση του Σαββατοκύριακου).Shbuleen3 (1)

Η προτεινόμενη λύση εστιάζεται στον πυρήνα δραστηριοτήτων της Κοινότητας και συγκεντρώνει υπηρεσίες και οργανισµούς από ολόκληρη τη Μελβούρνη σε ένα κτίριο-ορόσηµο που θα αποκαλείται «Νέο Ελληνικό Κέντρο στον Yarra».

«Πρόκειται για ένα σχέδιο µε όραµα, είναι παγκοσμίων προδιαγραφών και αποτελεί απόδειξη της σκληρής δουλειάς των µελών του Διοικητικού Συµβουλίου» δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης.

«Είναι ένα έργο που ενώνει την παροικία µας, προσφέροντας την ευκαιρία σε όλους τους οργανισµούς να ενωθούν. Βέβαια, είναι κάτι που χρειάζεται πολλή δουλειά ακόµα και συνεργασία με άλλους φορείς» τόνισε.

«Είναι, όμως, ένα έργο το οποίο µαζί µε το νέο κτίριο των 15 ορόφων της Κοινότητας στην καρδιά της Μελβούρνης µετατρέπει τη Μελβούρνη σε παγκόσµιο Ελληνικό Κέντρο. Θα προσφέρει µια σειρά νέων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, όπως αίθουσες εκδηλώσεων και εκθέσεων, αίθουσες διδασκαλίας, αµφιθέατρο, χώρους αθλοπαιδιών κ.ά.».

Το προτεινόµενο Σχέδιο προβλέπει:

Την εξασφάλιση της άρσης των χωροταξικών περιορισµών για ένα τµήµα 2,6 εκταρίων του οικοπέδου. Αυτό είναι κάτι για το οποίο το Δ.Σ. εργάζεται σχεδόν δύο χρόνια µε εξειδικευµένους συµβούλους.

την πώληση του 1/6ου του οικοπέδου σε εταιρεία που προτάθηκε από τους συµβούλους για την κατασκευή κατοικιών, έναντι του ποσού των $11 εκατοµµυρίων.

τη συµφωνία µε την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη σε τµήµα του οικοπέδου που είναι χρόνια πληµµυρίσιµο και που δεν µπορεί να αξιοποιηθεί, µε στόχο τη δηµιουργία υγρότοπου και µε τις απαιτούµενες χωµατουργικές εργασίες που υπολογίζεται ότι κοστίζει $2 εκ. Η κυβέρνηση θα αναλάβει την πλήρη µελλοντική ευθύνη για το χώρο αυτό.

τη διαπραγµάτευση µε αρµόδιους οργανισµούς στο δεύτερο στάδιο αξιοποίησης του οικοπέδου, για την κατασκευή ενός εµβληµατικού Νέου Ελληνικού Κέντρου στο Yarra, που θα σχεδιάσει ο Μπίλι Καβαλάρης, ένας από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες της Αυστραλίας.

Αυτό το νέο Κέντρο  θα στεγάσει:

1. Υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωµένων

2. σχολικές εγκαταστάσεις που θα επιτρέψουν να μεταφερθούν εκεί παραρτήµατα κοινοτικών σχολείων, αποταµιεύοντας πάνω από $100.000 ετησίως από ενοίκια που πληρώνει σήµερα η Κοινότητα.

3. κοινοτικούς χώρους (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα εκθέσεων και αίθουσες συνεδριάσεων) που θα δηµιουργήσουν ένα κοµβικό σηµείο προορισµού, διασκέδασης και έκθεσης αρχείων και συλλογών.

4. χώρους για λειτουργία καφέ ή εστιατορίου.

5. Στο τµήµα του οικοπέδου που θα παραµείνει στην πληµµυρίσιµη ζώνη υπάρχουν σχέδια για χώρους αθλοπαιδιών που είναι σε µεγάλη ζήτηση από τους τοπικούς συλλόγους και σχολεία.

& Όσον αφορά το οικονοµικό, η Κοινότητα θα εισπράξει πάνω από $10 εκατ. από την πώληση, θα έχει ένα συνεχές εισόδημα από την υπηρεσία φροντίδας ηλικιωµένων, από την ενοικίαση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και του καφέ/εστιατορίου, καθώς και αποταµίευση άνω των $100.000 ετησίως από τα ενοίκια που πληρώνει σήµερα για την ενοικίαση σχολικών αιθουσών.

Σύµφωνα µε τον κ. Παπαστεργιάδη, η αξιοποίηση του Μπουλίν ήταν ένα αίτηµα που του έθεταν συχνά οι πρόεδροι των οργανισµών: «Φτιάξτε µας ένα χώρο για να συναντιόμαστε και να φυλάσσουµε τα αρχεία µας. Τότε θα επενδύσουµε σε αυτό».

Ο κ. Παπαστεργιάδης απαντά: «Τώρα είµαστε έτοιµοι να κάνουµε πραγµατικότητα το αίτηµα αυτό και ακόµα πολύ περισσότερα».

Πρόκειται για μια «ιδανική λύση σε ένα χρονιαίο δίλημμα σχετικά µε την αξιοποίηση του οικοπέδου που διαιωνίζεται εδώ και 30 χρόνια» λέει ο γενικός γραµµατέας της Κοινότητας Κώστας Μάρκος.

«Είναι ένα όραµα που αναζητά η παροικία µας βασισµένο στις ανάγκες που έχει και θα έχει µελλοντικά» προσθέτει. «Το πολυδιάστατο αυτό έργο θα προσφέρει µια πολιτιστική και εκπαιδευτική υποδοµή που θα φιλοξενήσει την δηµιουργικότητα και δραστηριότητα της Ελληνικής παροικίας της Μελβούρνης. Η λειτουργία ενός γηροκοµείου στο χώρο αυτό, θα βοηθήσει στις υπηρεσίες φροντίδας και υποστήριξης σε άτοµα που διανύουν την τρίτη ηλικία.

«Το όλο έργο είναι µια νότα αισιοδοξίας που αρµόζει στα σηµερινά παροικιακά δεδοµένα και πιστεύουµε ότι η ελληνική παροικία καθώς και οι πολλαπλοί ελληνικοί οργανισµοί θα είναι ενεργοί συµµετέχοντες και συνδροµητές στην κοινή πορεία µας» κατέληξε ο κ Μάρκος.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας κ. Νίκος Κουκουβιτάκης, τονίζει ότι πρόκειται για «ένα όνειρο της παροικίας που γίνεται πραγµατικότητα».

«Τώρα είναι µια µοναδική ευκαιρία για να αξιοποιηθεί το οικόπεδο του Μπουλίν. Είναι ένα έργο για όλο τον Ελληνισµό και πρέπει να το στηρίξουµε. Ένα έργο για τις επόµενες γενιές, αναγκαίο για τη διατήρηση της γλώσσας και του πολιτισµού µας» είπε.

Το Διοικητικό Συµβούλιο τονίζει πως το σχέδιο που έχει ήδη ανακοινωθεί στα µέλη της Κοινότητας και πρόκειται να τεθεί προς έγκριση σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση που έχει συγκληθεί στις 5 Φεβρουαρίου, πριν από την Τακτική Γενική Συνέλευση των µελών, δίνει µια οριστική λύση στο ζήτηµα του Bulleen. Ενός µεγάλου οικοπέδου που δεν µπορεί να αξιοποιηθεί διαφορετικά, καθώς υπόκειται σε πολλούς απαγορευτικούς χωροταξικούς κανονισµούς.

Με το Σχέδιο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε βασικούς παροικιακούς φορείς να συνεργαστούν για τη δηµιουργία ενός χώρου για όλους τους Έλληνες που θα το θεωρούν σπίτι τους. Έτσι συµπληρώνεται και ενδυναµώνεται το έργο της Κοινότητας στο κέντρο της Μελβούρνης και όλο το φάσµα των δραστηριοτήτων της.

Αναµφίβολα, το προτεινόµενο Σχέδιο είναι η πιο αρµόζουσα και αποτελεσµατική λύση για το Bulleen, λέει το συμβούλιο της Κοινότητας.

 

πηγή:neoskosmos.com