Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Γκουτέρες για λύση στο Κυπριακό

Γενεύη.- Συγκρατημένα αισιόδοξος για εξεύρεση λύσης ακόμα κι στο πλαίσιο αυτής της Διάσκεψης, που θα συνεχίσει και αύριο, εμφανίστηκε ο γγ. του ΟΗΕ στη συνέντευξη τύπου μετά τον πρώτο γύρο των εργασιών και το γεύμα που ακολούθησε.

“Δεν είμαστε εδώ για μια γρήγορη λύση αλλά για συμπαγή και βιώσιμη λύση για το λαό της Κύπρου, η οποία θα πρέπει να περάσει από τα δημοψηφίσματα των δυο κοινοτήτων” τόνισε ο κ. Γκουτέρες, έχοντας δίπλα του τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί.

“Ψάχνουμε, τόνισε ο κ. Γκουτέρες, να βρούμε τα όργανα εκείνα που θα εφαρμόσουν το σύστημα της διζωνικής – δικοινοτικής Ομοσπονδίας και θα δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας και στους τουρκοκύπριους και στους ελληνοκύπριους.

Βρισκόμαστε είπε, πολύ κοντά, στην εξεύρεση αυτών των οργάνων. Οι συνομιλίες, είπε, θα συνεχισθούν για όσο χρειάζεται κι αν απαιτηθεί η αναβάθμιση των αντιπροσωπειών της Πολυμερούς, αυτό θα γίνει.

Έπλεξε επίσης το εγκώμιο στους δυο ηγέτες, λέγοντας ότι αν υπήρχε βραβείο Όσκαρ έπρεπε να το πάρουν αυτοί οι δυο και ο ΟΗΕ.

Η διάσκεψη θα συνεχισθεί στις 7 το απόγευμα.

Νωρίτερα στην τοποθέτηση του, ο τούρκος υπουργός εξωτερικών είπε ότι οι εγγυήσεις είναι απαραίτητες για την σταθερότητα στην Κύπρο. Έθεσε μάλιστα εκ νέου το θέμα της ισότητας και για τις δυο πλευρές.

k