Αθήνα: Φοβικές λογικές και επιθετικές δηλώσεις δεν βοηθούν στο Κυπριακό

Αθήνα.- «Φοβικές λογικές αλλά και επιθετικές δηλώσεις δεν έχουν θέση στην προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού» αναφέρουν κύκλοι της κυβέρνησης αναφερόμενοι στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για τους χειρισμούς της Αθήνας στη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο.

Η Ελλάδα, τονίζουν, συνεχίζει να επιδιώκει σταθερά την εξεύρεση κοινού εδάφους στο πλαίσιο των συνομιλιών, προκειμένου να συνεχίσει τις εργασίες της η Διάσκεψη της Γενεύης «με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού».

Όπως αναφέρουν, η Αθήνα σε σταθερό συντονισμό και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να επεξεργάζεται και να καταθέτει προτάσεις βασισμένες στις αρχές που έχει διακηρύξει ως προς τον τομέα των εγγυήσεων και της ασφάλειας στον οποίο και εμπλέκεται.

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προστατεύσει και να αξιοποιήσει τη σημαντική δυναμική που έχει δημιουργηθεί, καθώς διακρίνει σημαντική πρόοδο στις δικοινοτικές συνομιλίες, παρά τις κρίσιμες διαφορές. Στα θετικά της διάσκεψης είναι η ανταλλαγή χαρτών για πρώτη φορά από το 1974.

Επίσης σημαντική πρόοδο αποτελεί, κατά την Αθήνα, το γεγονός ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό εισέρχονται σε νέα φάση και πλέον μπαίνουν στο τραπέζι τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Κοτζιάς: Αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης

Νωρίτερα, σκληρή απάντηση σε όσους τον επικρίνουν για τη στάση του στη Διάσκεψη της Γενεύης και κυρίως στην Άγκυρα έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Πρέπει να σας πω ότι αποτρέψαμε μία μεθοδευμένη αποτυχία της Διάσκεψης», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δίκαιη λύση του Κυπριακού σημαίνει, πριν απ’ όλα, απάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν, δηλαδή την κατοχή και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και την ύπαρξη του συστήματος εγγυήσεων που παραβιάστηκε κατάφωρα. Θέλουμε λύση δίκαιη και όχι σαθρή».

Απαντώντας στις κατηγορίες από τουρκικής πλευράς, ότι οι διαβουλεύσεις στη Διάσκεψη της Γενεύης διακόπησαν επειδή ζήτησε χρόνο η Αθήνα και σχολιάζοντας δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Κοτζιάς σε έντονο ύφος απάντησε: «Την Παρασκευή, η τουρκική aντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων».

«Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ», είπε με νόημα.