Σάλος από τις προσβολές Τραμπ σε βουλευτή-σύμβολο των Δημοκρατικών

Νέα Υόρκη.- Ο Τζον Λιούις, βουλευτής των Δημοκρατικών με αγώνες για τα δικαιώματα των αφρο-αμερικανών στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, έχει παράδοση να πηγαίνει στις ορκωμοσίες προέδρων. Στου Τραμπ δεν θα παραστεί, αφού ανακοίνωσε ότι δεν τον αναγνωρίζει ως πρόεδρο.

Η απάντηση του Τραμπ δεν άργησε να έρθει: «Ο βουλευτής Τζον Λιούις καλά θα έκανε να ασχοληθεί για να βοηθήσει την περιφέρεια του, που είναι σε δεινή κατάσταση και καταρρέει (για να μην αναφερθώ στην εγκληματικότητα) παρά να διαμαρτύρεται για το εκλογικό αποτέλεσμα. Λόγια, λόγια, λόγια, ούτε έργα. Λυπηρό!» έγραψε στο Twitter.

Η απάντηση του νέου προέδρου προκάλεσε σάλο στα κοινωνικά δίκτυα και πολλοί επώνυμοι, αλλά και ανώνυμοι έσπευσαν να εκφράσουν την οργή τους για τον τρόπο που ο νέος πρόεδρος αντιμετώπισε έναν άνθρωπο που έδωσε μάχες για την ισότητα. “Τα λόγια του Λιούις άλλαξαν τον κόσμο”, σχολίασε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Νεμπράσκα, Μπεν Σάσε.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο, ο Λιούις εξήγησε ότι δεν θεωρεί τον Τραμπ νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο, «δείχνοντας» το Κρεμλίνο και το πώς έδρασε για να μην εκλεγεί η Κλίντον.

Επτά ακόμη βουλευτές των Δημοκρατικών δεν θα παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας στις 20 Ιανουαρίου.

Οι πρώην πρόεδροι Τζορτζ Ο. Μπους, Μπιλ Κλίντον και Τζίμι Κάρτερ ανακοίνωσαν ότι θα παραστούν στην ορκωμοσία όπως και η Χίλαρι Κλίντον.