«Η Αυστραλία θα επενδύσει στην Ελλάδα»

Αθήνα.- Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, εξέφρασε ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα Τζον Γκρίφιν, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες που προσφέρονται για επενδύσεις, κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Αυστραλία είναι πρόθυμη να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο κ. Παπαδημητρίου από την πλευρά του αναφέρθηκε στις παραδοσιακά στενές σχέσεις της Ελλάδας με την Αυστραλία και εκδήλωσε το ενδιαφέρον του ο δεσμός αυτός να ενισχυθεί περαιτέρω μέσω νέων εμπορικών συμφωνιών.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομίας παρουσίασε στον κ. Γκρίφιν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα για ξένες επενδύσεις στους τομείς του θεματικού τουρισμού, της τεχνολογίας, των τροφίμων, της ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών και της αγοράς ακινήτων.

Έδωσε, επίσης, έμφαση στο εξαιρετικά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό της χώρας, καθώς και στις διευκολύνσεις που παρέχονται πλέον με τη νέα νομοθεσία για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Τόνισε, τέλος, την ανάγκη προώθησης των ελληνικών εξαγωγών με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διείσδυσή τους στην αυστραλιανή αγορά.

ΟΙ ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»

Προσφορές για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 16 καταστημάτων της αλυσίδας Μαρινόπουλου (πρώην Carrefour) σε όλη την Ελλάδα θα κληθούν να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές στις 10 Φεβρουαρίου, όπως προκύπτει από σχετική προκήρυξη διαγωνισμού.

Τα ακίνητα πωλούνται από την εταιρεία Ζήνων Ακίνητα, η οποία ανήκει στο επενδυτικό fund της APN, ενός επενδυτικού ομίλου από την Αυστραλία που απέκτησε το σχετικό χαρτοφυλάκιο στις αρχές του 2006.

Μάλιστα, στο εν λόγω επενδυτικό fund φέρονται να έχουν επενδύσει χρήματα και ομογενείς.

Η κατακόρυφη πτώση των αποτιμήσεων των ακινήτων στην Ελλάδα συσσώρευσε σημαντικές ζημίες για το fund, που, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στην εξόφληση των ενοικίων από την αλυσίδα ήδη από το 2014, οδήγησε στην απόφαση της πώλησης. Ενδεικτικό είναι ότι, με βάση την τελευταία αποτίμηση, το χαρτοφυλάκιο εκτιμάται προς 16,5 εκατ. ευρώ, από 71 εκατ. ευρώ το 2009.