Ήττα της Μέι στο Ανώτατο Δικαστήριο: Brexit δεν γίνεται χωρίς Βουλή

Λονδίνο
Ανατροπή στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Με πλειοψηφία 8 υπέρ έναντι 3 κατά, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι το Άρθρο 50 για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς την ανάμειξη της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της είχε επιχειρηματολογήσει ότι οι υπουργοί έχουν την εξουσία να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία της εξόδου, όπως αυτή περιγράφεται στο Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Τα επόμενα βήματα

Θεωρητικά, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όσο και αν αυτό και σε συμβολικό επίπεδο θα ήταν το λιγότερο άκομψο.

Ωστόσο, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργάνου θα καθυστερούσε και θα εκτροχίαζε πλήρως το σχέδιο της πρωθυπουργού για Brexit από τον Μάρτιο.

Το πλέον πιθανό -αν και αναμένεται η επίσημη αντίδραση της Ντάουνινγκ Στριτ- είναι το Λονδίνο να δεχθεί την απόφαση και να προχωρήσει στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

Έτσι κι αλλιώς, πολλοί βουλευτές ακόμα και από τις τάξεις των Συντηρητικών, είχαν από το προηγούμενο διάστημα επιχειρηματολογήσει υπέρ της ανάμειξης του Κοινοβουλίου με το σκεπτικό ότι οι βουλευτές πρέπει να πουν την άποψή τους.

Το ζήτημα πλέον είναι αν μπορεί η Βουλή να θάψει το Brexit. Δύσκολο, εκτιμούν οι περισσότεροι αφού οι Συντηρητικοί έχουν την πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων, ενώ ακόμα και από άλλες πτέρυγες έχει εκφραστεί δημόσια η θέση ότι δεν πρόκειται να προβάλουν αντίσταση.

Υπάρχουν ασφαλώς βουλευτές στις τάξεις των Εργατικών που θα εκμεταλλευθούν την ευκαιρία να ψηφίσουν κατά της ενεργοποίησης του Άρθρου 50 ή οι βουλευτές του σκωτικού SNP, οι οποίοι δεν θέλουν την έξοδο από την ΕΕ, αλλά τα «κουκιά» είναι λίγα.

Ωστόσο, στη Βουλή των Λόρδων τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού εκεί -όπως παρατηρεί το ΒΒC- υπάρχει αρκετή γκρίνια και δεύτερες σκέψεις.

Όμως, ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών θα λειτουργήσει κατά πάσα πιθανότητα αποτρεπτικά. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν η Μέι χάσει την κοινοβουλευτική μάχη θα πάει σε πρόωρη κάλπη. Και εκεί μπορεί να τεθεί επί τάπητος το μέλλον των Λόρδων…

Ένα άλλο ζήτημα που επίσης έχει σημασία: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν μπορεί να έχουν άποψη για το ζήτημα οι «κυβερνήσεις που δεν υφίστανται», όπως για παράδειγμα στην Βόρειο Ιρλανδία όπου η Βουλή διαλύθηκε και η περιοχή οδεύει σε εκλογές.

Newsroom ΔΟΛ