Το μπαλάκι στην Ελλάδα για κλείσιμο της αξιολόγησης πετά ο Σόιμπλε

Αθήνα.- Η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει στο σύνολό τους τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών της δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Β.Σόιμπλε, που πριν τη συνεδρίαση έχει και τετ α τετ συνάντηση με τον Ευκ.Τσακαλώτο. Ωστόσο, ο χρόνος έχει αρχίσει να γίνεται πιεστικός και πρέπει να το κάνει, τόνισε, πετώντας το μπαλάκι στην Αθήνα. Η δυσκολία έγκειται στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, τόνισε ο Σόιμπλε παραπέμποντας στους θεσμούς τους οποίους «δεν θέλει να υποκαταστήσει».

Για το ΔΝΤ είπε ότι εργαζόμαστε για την πλήρη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Ως προς τις προσδοκίες από το σημερινό Eurogroup o γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β.Σόιμπλε είπε ότι δεν περιμένει κάτι σημαντικό και σοκαριστικές αποφάσεις, ωστόσο εκτιμά ότι θα προκύψουν θετικά στοιχεία.

Την ελπίδα του να υπάρξει πρόοδος σήμερα σχετικά με το ελληνικό ζήτημα εξέφρασε και ο Γ.Ντάισελμπλουμ που νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Ευ.Τσακαλώτο, αν και αναγνωρίζει ότι παραμένουν κάποια ακανθώδη ζητήματα. Αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση και ο Π.Μοσκοβισί, που επανέλαβε σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ ότι το θεωρεί σταθερό και αναγκαίο εταίρο. Στο ίδιο πνεύμα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β.Ντομπρόβσκις, τόνισε ότι η απόσταση μεταξύ των εμπλεκόμενων, μπορεί να γεφυρωθεί, εστιάζοντας στο ότι η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται.

«Όλοι δουλεύουμε. Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά όλοι εργάζονται έχοντας κατά νου ότι πρέπει να αποφευχθεί κάθε είδους κρίση», τονίζει από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ.Σαπέν.

Σόιμπλε: Η Αθήνα δεν έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις

«Σήμερα δεν θα ασχοληθούμε πολύ εντατικά με την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν νέες καταστάσεις που έχουμε προς συζήτηση. Θα πρέπει να περιμένουμε. Θα πρέπει, και αυτό είναι θέμα της Ελλάδας, να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Έχει καθυστερήσει λίγο η ιστορία, αλλά μόλις τελειώσουν τα θέματα δεν θα υπάρχουν προβλήματα. Δεν πρέπει όμως να προτρέξουμε» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Δεν ξέρω τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έχει κάνει μέχρι τώρα όλα όσα έχει δεσμευθεί. Έχει φτάσει όμως ο χρόνος να το κάνει αυτό. Ο χρόνος γίνεται όλο και πιο πιεστικός, αλλά από την πλευρά των θεσμών δεν υπάρχουν κανενός είδους προβλήματα», προσέθεσε ο Γερμανός υπουργός, ενώ εκτίμησε ότι το ΔΝΤ θα τηρήσει αυτά τα οποία έχουν αποφασιστεί στο παρελθόν.

«Έχουν αποφασιστεί ορισμένα πράγματα και θα πρέπει αυτά να υλοποιηθούν. Η υλοποίηση είναι πολλές φορές και το πρόβλημα. Έχουμε κάποιες συμφωνίες. Η δυσκολία είναι πολλές φορές στην υλοποίησή τους, αλλά νομίζω ότι θα προκύψουν θετικά στοιχεία. Είμαι αισιόδοξος και δεν νομίζω ότι σήμερα θα φτάσουμε σε τίποτα σοκαριστικές αποφάσεις», τόνισε και κατέληξε:

«Δεν έχω την πρόθεση να κάνω την εργασία των θεσμών. Αυτοί κάνουν τις συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση. Έχουν συμφωνηθεί πράγματα με την Ελλάδα. Η Ελλάδα τα έχει αποδεχτεί και οι θεσμοί τα έχουν αποδεχτεί. Θα πρέπει αυτά να υλοποιηθούν. Θα πρέπει να τα περιμένουμε».

Ντάισελμπλουμ: Παραμένουν ακανθώδη ζητήματα, αλλά μπορούμε να «τα βρούμε»

Την σιγουριά του ότι μπορεί να βρεθεί λύση για την Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αν και επισήμανε, μετά και τη συνάντησή του με τον Ευ.Τσακαλώτο, ότι παραμένουν κάποια ακανθώδη ζητήματα για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

«Θέλουμε σήμερα να ακούσουμε και τις δύο πλευρές, θεσμούς και ελληνική πλευρά, για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε», είπε ο Ντάισελμπλουμ επιβεβαιώνοντας ότι το κύριο αντικείμενο των συζητήσεων σχετικά με την Ελλάδα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα είναι το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο Γ.Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι συζήτησε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο για την τρέχουσα κατάσταση του ελληνικού προγράμματος, απέφυγε να σχολιάσει την επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς για το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας λέγοντας μόνο «συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά».

«Γνωρίζετε τα δύσκολα ζητήματα», είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι το Eurogroup αναμένει να ακούσει από τον Έλληνα υπουργό και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία. Υπάρχει κοινό συμφέρον για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας να προχωρήσουμε γι’ αυτό είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε τα επόμενα βήματα, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι μίλησε με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τον διαβεβαίωσε για την πρόθεση του Ταμείου να συμμετάσχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Γ.Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως οι όροι που θέτει το ΔΝΤ είναι πολύ σαφείς: αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία και αξιόπιστη βιωσιμότητα του χρέους.

Καταλήγοντας, ο Γ.Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν έχουν επιστρέψει ακόμα οι θεσμοί για συζητήσεις στην Αθήνα και ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, καθώς υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει με τους θεσμούς στην Αθήνα.

Μοσκοβισί: Σταθερός και αναγκαίος εταίρος το ΔΝΤ

Την ελπίδα ότι στο σημερινό Eurogroup θα επιτευχθεί «περαιτέρω πρόοδος» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Συμβούλιο.

«Όλον αυτόν τον καιρό έχουμε επιτύχει μεγάλη πρόοδο. Ελπίζω πως περαιτέρω πρόοδος μπορεί να σημειωθεί σήμερα. Η άποψη της Επιτροπής είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση γρήγορα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» τόνισε, προσθέτοντας, ωστόσο, πως υπάρχουν ακόμα στο τραπέζι «δυο-τρία» ζητήματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις, που απομένει να εφαρμοστούν, και η συμφωνία για το δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2018.

«Αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν, δεν είναι ανυπέρβλητα», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, επανέλαβε πως είναι ένας «εταίρος, σταθερός και απαραίτητος» στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ντομπρόφσκις: H κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται

Στην υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας το 2016, αλλά και τις καλές προοπτικές για το 2017, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«H κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως σε οικονομικούς όρους το 2016 ήταν «ελαφρώς καλύτερο» από το αναμενόμενο, ενώ και «αυτήν τη χρονιά η Ελλάδα είναι σε τροχιά επίτευξης των στόχων».

Για το 2018, σημείωσε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να πιάσει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.

«Υπάρχει μία απόσταση», η οποία όμως είναι δυνατό να γεφυρωθεί αν και αυτό προϋποθέτει «προσπάθειες και από τις δύο πλευρές», είπε χαρακτηριστικά.

«Για μετά το 2018 χρειάζονται επιπλέον συζητήσεις για το ποια θα είναι τα μέτρα ή ο προληπτικός μηχανισμός που θα διασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Ντομπρόβσκις επεσήμαν πως για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα είναι σημαντικότερη η ουσία από τις προθεσμίες, εκφράζοντας την ελπίδα, ωστόσο, ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες μετά τη σημερινή συνάντηση.

Σαπέν: Όλοι ξέρουν ότι πρέπει να αποφευχθεί κάθε είδους κρίση

Την πρόθεση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να εργαστούν σήμερα, αλλά και τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να προχωρήσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Όλοι δουλεύουμε. Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά όλοι εργάζονται έχοντας κατά νου ότι πρέπει να αποφευχθεί κάθε είδους κρίση», ανέφερε ο Μ.Σαπέν, σημειώνοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες όλες οι πλευρές θα εργαστούν για να εφαρμοστούν στην Ελλάδα μεταρρυθμίσεις που θα είναι πολιτικά εφικτές.

Συνεχίζοντας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι όλοι εργάζονται για να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια «κανονική κατάσταση». Όπως είπε, η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη, δημοσιονομική ισορροπία, αλλά και αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους της, την οποία την έχει.

Ερωτηθείς σχετικά με το ΔΝΤ, ο Μ.Σαπέν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΔΝΤ είναι και θα παραμείνει στο πρόγραμμα.

Εξάλλου, ερωτηθείς αν θα στηρίξει τον Γ.Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup σε περίπτωση που το κόμμα του χάσει τις εκλογές στην Ολλανδία, ο Μ.Σαπέν απάντησε με νόημα: «Τού εύχομαι να κερδίσει τις εκλογές το Μάρτιο».

Newsroom ΔΟΛ