Έλληνες και Ομογενείς στα Όσκαρ – Ποιοι κέρδισαν το βραβείο μέχρι σήμερα

Η υποψηφιότητα του Γιώργου Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλίππου στα φετινά Όσκαρ στην κατηγορία Σεναρίου μας φέρνει στο νου τους Έλληνες που κέρδισαν το βραβείο μέχρι σήμερα. Ανάμεσά τους και Ομογενείς καλλιτέχνες που τίμησαν το ελληνικό όνομα στην 7η Τέχνη.

-Η μεγάλη Κατίνα Παξινού, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου τιμήθηκε με το Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου για την ταινία «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» το 1943.

-Ο Ελία Καζάν Όσκαρ Σκηνοθεσίας τέσσερα χρόνια αργότερα για το ‘Συμφωνία κυρίων» και άλλο ένα για το «Το λιμάνι της αγωνίας» το 1954. Ίσως ο Έλληνας με τις πολλές υποψηφιότητες, συνολικά επτά.

-Ο Μάνος Χατζηδάκις τιμήθηκε με το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού («Τα παιδιά του Πειραιά») για το «Ποτέ την Κυριακή» του Ζιλ Ντασέν το 1960.

-Σε μια χρονιά με 14 υποψηφιότητες για ένα μιούζικαλ, όπως φέτος το La La Land ας θυμηθούμε τον Γιώργο Τσακίρη να βραβεύεται με το Όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου για το μιούζικαλ ταινία «West Side Story» το 1961.

-Πέντε Όσκαρ ηχοληψίας για τον Πέτρο Βλάχο (1961, το 1965, το 1993, το 1994 και το 1995).

-Τρία χρόνια μετά ο Βασίλης Φωτόπουλος βραβεύτηκε με το Όσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης και σκηνικών για τον «Αλέξη Ζορμπά».

-Ο ελληνικής καταγωγής Ντιν Ταβουλάρης, κέρδισε το Όσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης – σκηνικών το δεύτερο μέρος του «Νονού «το 1974.

-Ένα χρόνο μετά η Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ βραβείο κοστουμιών για τα κοστούμια της στην ταινία «Ο υπέροχος Γκάτσμπι».

-Άλλος ένας Έλληνας συνθέτης, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, κέρδισε το Όσκαρ πρωτότυπης μουσικής για το φιλμ «Οι δρόμοι της φωτιάς» το 1981.

-Ο σπουδαίος Κώστας Γαβράς τιμήθηκε με το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου για τον «Αγνοούμενο» το 1982.

-Η Ολυμπία Δουκάκη πήρε Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου στο «Moonstruck» το 1987.

-Ο Λούι Ψυχογιός, που τον τίμησε και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, κέρδισε το Όσκαρ Ντοκιμαντέρ για το «The Cove».

-Πιο πρόσφατο τρόπαιο για τον Αλεξάντερ Πέιν, καλύτερο διασκευασμένο σενάριο για το «Πλαγίως» το 2004.

-Αν λογαριάσουμε και τις επτα υποψηφιότητες, αλλά και το βραβείο για τη μουσική στο «Grand Budapest Hotel» του Αλεξάντερ Ντεπλά, που ήρθε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με Ελληνίδα μητέρα o κύκλος κλείνει καλά.

 

Με στοιχεία από neoskosmos.com