ΔΟΛ: Δεν εγκαταλείπουν οι εργαζόμενοι! Κανονικά κυκλοφορούν Τα Νέα

Αθήνα.- Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και αυτό ισχύει και για τους εκατοντάδες εργαζόμενους στον ΔΟΛ. Για τους εργαζόμενους που αν και είναι πέντε μήνες απλήρωτοι, συνεχίζουν να “βάζουν πλάτη” και να μην εγκαταλείπουν την προσπάθεια.

Και χάρη σε αυτή την προσπάθεια Τα Νέα, μια από τις πιο ιστορικές εφημερίδες της χώρας, θα είναι ξανά στα περίπτερα το πρωί της Δευτέρας για όσους είναι πιστοί αναγνώστες της και για όσους δεν θέλουν να δουν άλλο ένα έντυπο να κλείνει και εκατοντάδες ανθρώπους να μένουν στο δρόμο.

Την Κυριακή (29.01.2017), οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα ήταν κανονικά στα γραφεία τους. Όπως κάθε άλλη Κυριακή πριν από το φύλλο της Δευτέρας. Όπως κάθε άλλη μέρα. Έκαναν αυτό που ξέρουν, κάθισαν στα γραφεία τους και άρχισαν να γράφουν τα κομμάτια τους.

Τις κινήσεις τους, τις σκέφτονται. Και θα τις αποφασίσουν στις 16:00 το μεσημέρι της Δευτέρας (30.01.2017) όταν και έχει προγραμματιστεί η Γενική Συνέλευση. Εκεί θα αποφασίσουν πως θα συνεχίσουν.

Μετά το κείμενο με τίτλο «Ποιοι στραγγαλίζουν τον Τύπο», το οποίο δημοσιεύτηκε στο Βήμα της Κυριακής με «υπογραφή» Το Βήμα (αλλά την αίσθηση από πολλούς ότι συντάκτης του ήταν ο εκδότης του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης), υπήρξε η εντύπωση πως το Σαββατοκύριακο θα ήταν το «τέλος εποχής» για Τα Νέα και Το Βήμα.

Στο θέμα των εξελίξεων στο ΔΟΛ έκανε παρέμβαση την Κυριακή και η ΕΣΗΕΑ, που κάλεσε τον εκδότη του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη να δώσει καθαρές εξηγήσεις και για τις ενέργειές του το διάστημα που προηγήθηκε. «Η δήθεν εξυγίανση με μαζικές απολύσεις και την τότε συνδικαλιστική ανοχή αλλά και οι αμοιβές σε μεγαλοστελέχη και εξωτερικές εργολαβίες, συμπλήρωσαν το προβληματικό μάνατζμεντ που άρχισε με τη φούσκα του χρηματιστηρίου και συνεχίστηκε.

Οφείλει όμως, να πει και τι ακριβώς πρόκειται να κάνει από αύριο και πού είναι τώρα τα λεφτά από τα αμπάρια με τα οποία πριν τρεις μήνες, διαβεβαίωνε ότι θα αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι. Έχει υποχρέωση απέναντι στους εργαζόμενους του ΔΟΛ και στους αναγνώστες γιατί αυτοί κρατούν μέχρι τώρα ανοιχτό τον ΔΟΛ. Ειδικά, οι συνάδελφοι που επιμένουν να κρατούν ανοιχτό «ΤΟ ΒΗΜΑ», «ΤΑ ΝΕΑ», το «ΒΗΜΑ FM», το «in.gr», τις ιστοσελίδες, τα περιοδικά και να χρηματοδοτούν τη λειτουργία τους επί μήνες με τους απλήρωτους μισθούς τους. Ούτε ο Στ. Ψυχάρης, ούτε η κυβέρνηση, ούτε και οι τράπεζες έχουν δικαίωμα να τους φάνε τα λεφτά τους. Κάπου εδώ αρχίζει το θέμα της Δικαιοσύνης» καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών.

Το editorial του Βήματος

«Το Βήμα» και «Τα Νέα» αναγκάζονται να αναστείλουν εντός των ημερών την έκδοσή τους για οικονομικούς λόγους.

Και αυτό γιατί οι πιστώτριες τράπεζες αποφάσισαν να δεσμεύσουν – και δέσμευσαν – προς όφελός τους, έναντι των δανείων που έχουν χορηγήσει, κάθε έσοδο του Οργανισμού, είτε αυτό προέρχεται από την πώληση των εφημερίδων είτε από την καταχώριση εμπορικών διαφημίσεων.

Ουσιαστικά ο Οργανισμός στερείται κάθε διαθέσιμου πόρου με αποτέλεσμα να μη δύναται να υποστηρίξει την εκτύπωση των εφημερίδων του, ούτε βεβαίως να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των άλλων μέσων που διαθέτει.
Κατά τα φαινόμενα οι πιστώτριες τράπεζες, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς και Eurobank, αποφάσισαν την ένταξη του Οργανισμού σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης μη λαμβάνοντας καμία πρόνοια για τη συνέχιση των εκδόσεών του. Απέρριψαν ακόμη και το θετικό για αυτές αίτημα μιας ενδιάμεσης χρηματοδότησης, η οποία θα διατηρούσε ενεργό το περιουσιακό στοιχείο και την αξία του, τρέχουσα και άυλη, αλώβητη.

Εναντι, λοιπόν, της ένταξης στο καθεστώς ειδικής διαχείρισης, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες, αφαίρεσαν κάθε δυνατότητα συναλλαγής από τον ΔΟΛ.

Το δυστύχηµα είναι ότι οι τράπεζες αδιαφόρησαν για την τύχη των 500 και πλέον εργαζοµένων, οι οποίοι απλήρωτοι επί µήνες έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειµένου να διασώσουν τις εκδόσεις και τα άλλα Μέσα του Οργανισµού.

Οι διοικούντες τις τέσσερις τράπεζες, χωρίς καµία αίσθηση ιστορικότητας και δηµοκρατικής ευθύνης, αγνοούν επίσης ότι µε τις σαράφικες επιλογές τους στραγγαλίζουν τις καταξιωµένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού φωνές της ευρύτερης δηµοκρατικής παράταξης και επιχειρούν να σβήσουν από τον εκδοτικό χάρτη τις σοβαρότερες εκφράσεις ορθολογισµού και εθνικού συµφέροντος.

Δεν αντιλαµβάνονται ότι µαζί µε «Το Βήµα» και «Τα Νέα» θα υποβαθµιστούν αξίες του αστικού µεταπολεµικού συστήµατος και θα καταρρεύσουν βασικές εστίες των Γραµµάτων, της Τέχνης και του Πολιτισµού. Και µαζί τους βεβαίως η κυβέρνηση και η αξιωµατική αντιπολίτευση που υποκριτικά εκδηλώνουν το ανδιαφέρον τους για τη διάσωση των εφηµερίδων αλλά επί της ουσίας αδιαφορούν και δεν συναινούν για την καταθεση µιας τροπολογίας που θα µπορούσε να λύσει προσωρινά το χρηµατοδοτικό πρόβληµα.

Στην πραγµατικότητα οι δύο εφηµερίδες, που εκδίδονται από τη δεκαετία του ’20, φιµώνονται! Η διοίκηση του ΔΟΛ επιφυλάσσεται να αναπτύξει δηµοσίως τα επιχειρήµατά της σχετικά µε τη δίωξη του Οργανισµού. Οι εργαζόµενοι, όλοι όσοι υπηρέτησαν και υπηρετούν τις αξίες της ακηδεµόνευτης δηµοσιογραφίας, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν, παρά τις αντιξοότητες, τον αγώνα για τη διάσωση του Οργανισµού, των ιστορικών εφηµερίδων και των άλλων εκδόσεών του.

Αυτή είναι η υπόσχεσή µας σε όλους εσάς που µείνατε µαζί µας τόσα χρόνια.