ΜακΚέιν: Η απόφαση Τραμπ ευκαιρία για περισσότερη προπαγάνδα από το ISIS

Ουάσινγκτον.- Ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν δήλωσε σήμερα ότι το διάταγμα του Ντόναλαντ Τραμπ περί μετανάστευσης και αφορά επτά μουσουλμανικές χώρες «προκαλεί σύγχυση» και εγείρει σειρά ερωτημάτων.

«Πρόκειται για μία διαδικασία που προκαλεί μεγάλη σύγχυση», δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας στην εκπομπή του CBS «Face the Nation», προσθέτοντας ότι το πιθανότερο είναι ότι το διάταγμα Τραμπ θα δώσει στο ISIS ευκαιρία για περισσότερη προπαγάνδα.

Ο γερουσιαστής αναρωτήθηκε επίσης γιατί στις χώρες αυτές περιλαμβάνεται το Ιράκ όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ μάχονται στο πλευρό των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τζον ΜακΚέιν εξέφρασε την ανησυχία του για τη συμμετοχή στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ του Στιβ Μπάνον, γνωστού ως επικεφαλής του ακροδεξιού ενημερωτικού site Breitbart News, πριν γίνει επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ και στη συνέχεια σύμβουλος στρατηγικής του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου. Ο αμερικανός γερουσιαστής δήλωσε ότι το γεγονός αυτό «αφίσταται (της σύνθεσης) οποιουδήποτε Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Ιστορία» των ΗΠΑ.

Δικαστής «μπλοκάρει» το διάταγμα Τραμπ για τις απελάσεις

Ουάσινκτον

Κατεπείγουσα εντολή με την οποία αναστέλλεται προσωρινά η δυνατότητα των αμερικανικών αρχών να απελάσουν ανθρώπους που έχουν φτάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες εξέδωσε ομοσπονδιακή δικαστής στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Η απόφαση αυτή μπλοκάρει εν μέρει το διάταγμα Τραμπ, καθώς απαγορεύει στην κυβέρνηση την απέλαση όσων αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση και «παγιδεύθηκαν» σε αεροδρόμια των ΗΠΑ.

Ωστόσο, δεν κατάφερε να τους επιτρέψει την είσοδο στη χώρα ή να εκφέρει μία ευρύτερη κρίση περί της αντισυνταγματικότητας του διατάγματος Τραμπ.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) κατέθεσε μήνυση σε απάντηση του διατάγματος Τραμπ. Εκτιμά ότι η εντολή επηρεάζει 100 ως 200 ανθρώπους που έχουν κρατούνται σε αεροδρόμια των ΗΠΑ ή ταξιδεύουν, αν και νομικοί σύμβουλοι της αμερικανικής κυβέρνησης δεν ήταν σε θέση σε επιβεβαιώσουν τον αριθμό.

Η δικαστής Αν Ντόνελι, πρόεδρος του περιφερειακού δικαστηρίου της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης, έλαβε την απόφαση σε συνεδρίαση σχετικά με το διάταγμα που υπέγραψε την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο μπλοκάρει την είσοδο σε κατόχους διαβατηρίων επτά -μουσουλμανικών- χωρών (Ιράκ, Ιράν, Σουδάν, Συρία, Υεμένη, Σομαλία και Λιβύη), ακόμη κι αν έχουν πράσινη κάρτα για τις ΗΠΑ.

Το μέτρο Τραμπ έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων και σκηνές χάους σε αεροδρόμια διεθνώς.