Μετωπική Τσίπρα – Μητσοτάκη για τη διαφθορά και τη διαπλοκή

Αθήνα.– Σφοδρή αντιπαράθεση σε υψηλούς προσωπικούς τόνους είχαν οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που εξέτασε τη νομιμότητα της δανειοδότησης πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ.

«Νόμιζα ότι είστε κήρυκας θαλασσοδανείων – διαπιστώνω ότι είστε κήρυκας ανευθυνότητας», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι αναπαράγει αμάσητη την προπαγάνδα όσων έχουν παράλογες απαιτήσεις από τη χώρα και ότι ταυτίζεται με όσους εκπροσωπούν ακραίες θέσεις.

«Το ΔΝΤ ζητάει αναίτια προληπτικά μέτρα 2% ΑΕΠ και μας ζητάτε να τα δεχτούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανειλλημένως να πάρει θέση και να πει ξεκάθαρα αν διαφωνεί ή αν συμφωνεί με αυτούς.

«Είμαστε εμμονικοί αριστεροί που δεν καταλαβαίνουμε την σοφία του ΔΝΤ ή μειοδότες που τα έχουμε δώσει όλα ;» διερωτήθηκε και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αντιφάσεις στις απόψεις του.

Περαιτέρω σημείωσε ότι αυτό που διαψεύδει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και όσους επιχειρούν να στριμώξουν την Ελλάδα είναι η πραγματικότητα.

«Σε ένα χρόνο στήσαμε την οικονομία στα πόδια της, έχουμε κλείσει το 2016 με τρεις μήνες ανάπτυξης, μειώσαμε την ανεργία κατά τέσσερις μονάδες και επανεκκινήσαμε τα μεγάλα έργα. Απέναντι στους παραλογισμούς που ζητάει το ΔΝΤ και εσείς ως ουρά του ακολουθείτε, έχουμε σημαντικότερο σύμμαχο τους ίδιους τους αριθμούς».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, καθώς όλη η Ευρώπη αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας αλλά και την προοδό της σε όλους τους τομείς

Αναφερόμενος μάλιστα εμμέσως στον κ. Σόιμπλε, τον αποκάλεσε μέλος της πολιτικής οικογένειας του κου Μητσοτάκη.

«Εμείς αποδείξαμε τότε που τα πράγματα ήταν όχι αστεία, στη βράση, το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό και την ευρωπαϊκή επιλογή. Προσέξτε εσείς από την πολλή αγάπη σας μην ταυτιστείτε με τις απόψεις του και τα σχέδια του. Αποτελεί άραγε απερισκεψία ή χρήσιμη ηλιθιότητα το αίτημα σας για εκλογές, εκτός κι αν δεν γνωρίζετε που θα μπορούσε να οδηγήσει τον τόπο μια τέτοια εκδοχή» δήλωσε με νόημα.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε εκ νέου τη ΝΔ ότι επιδιώκει εκλογές για να παραδώσει τη χώρα έρμαιο στα χέρια των πιο ακραίων δανειστών.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τον λαό στα χέρια των προθύμων, θα κλείσουμε την αξιολόγηση και θα κλείσουμε τον φαύλο κύκλο των μνημονιακών κυβερνήσεων» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση τόσο για το πόρισμα της Επιτροπής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων όσο και για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Αναλυτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής είπε: “Είχατε πράγματι μία μεγάλη ευκαιρία κύριε Τσίπρα αλλά τη χάσατε. Μαζί σας έχασε και η Ελλάδα γιατί αν και νέος ακολουθήσατε το παλιό. Η διαστρέβλωση και ι ψεύτικοι διχασμοί είναι καθημερινή σας πρακτική. Οι δολοφονίες χαρακτήρων από τα πληρωμένα σας «τρολς» είναι η εξειδίκευσή σας. Για να επιβραδύνετε την κατάθεσή σας υψώνεται δύο αναχώματα. Το πρώτο είναι η εδραίωση ενός νέου πελατειακού κράτους.

Κατά τα χρόνια της κρίσης αυτές οι πρακτικές μειώθηκαν σημαντικά και εγώ προσωπικά έδωσα μάχες για την εισαγωγή της αξιολόγησης στο δημόσιο που τόσο πολύ πολεμήσατε. Εσείς έχετε διορίσει χιλιάδες μέσα σε δύο χρόνια φυσικά όχι με γνώμονα τα προσόντα τους αλλά τις κομματικές τους πεποιθήσεις. Το δεύτερο ανάχωμα που επιχειρήσατε να ορθώσετε για να συγκρατήσετε την κατάρρευση σας ήταν η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Παρουσιάσατε τους εαυτούς σας ως τους λευκούς ιππότες της κάθαρσης και βέβαια εμφανίσατε και το συντομότατο ανέκδοτο του ηθικού πλεονεκτήματος της διαφθοράς. Εσείς δεν πολεμήσατε τη διαφθορά εσείς κάνατε συναλλαγές μαζί της, εσείς συναντιόσασταν με εκδότες. Εσείς κάνατε συναλλαγές με αυτά που ο κ. Πολάκης χαρακτηρίζει ως “βοθροκάναλα”.

Πλέον στήνετε τη νέα διαπλοκή που είναι εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς έχει ως στόχο την κατάργηση θεσμών και τον απόλυτο έλεγχο των μέσων. Ευτυχώς το σχέδιό σας κατέρρευσε μετά το χαστούκι από το ΣτΕ. Ο διαγωνισμός του κ. Παππά θα διδάσκεται για χρόνια ως το πρότυπο διαπλοκής. Είναι τόσο επιτυχημένη η προσπάθειά σας στην καταπολέμηση της διαφθοράς που η χώρα με βάση τα τελευταία στοιχεία να κατρακυλήσει κατά 11 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη της διαφθοράς. Μόνο ο κ. Παππάς και οι συν αυτώ πιστεύουν πως καταπολεμήσατε τη διαπλοκή όταν δεν ασχολούνται με διαστημικές αναζητήσεις. Μάλλον κύριε Παππά είστε από άλλο πλανήτη.

Το πόρισμα της εξεταστικής αναφέρει πως δεν απεδείχθησαν παρεμβάσεις κυβερνητικών προσώπων. Με μία εξαίρεση βέβαια του δικού σας οργάνου της «Αυγής» για την οποία όμως δεν μας έχετε ακόμη απαντήσει για το ποιος κρύβεται πίσω από την offshore. Γιατί παίρνει δάνεια η Αυγή; Απλό γιατί τα ζητάτε εσείς υποθηκεύοντας την κρατική χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το πόρισμα καταλήγει και σε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα. Όλα τα κόμματα λάμβαναν δάνεια με τον ίδιο τρόπο με εγγύηση τις μελλοντικές επιχορηγήσεις. Μόνο ένας πρόεδρος ζήτησε δάνειο με ευρύτερα κριτήρια πέρα από τα τραπεζικά δεδομένα κι αυτός είστε εσείς το 2010. Όλα τα κόμματα οφείλουν στις τράπεζες το σύνολο του κεφαλαίου τους με μία εξαίρεση πάλι. Το μόνο κόμμα όμως που δύο φορές έχει ωφεληθεί με διπλή διαγραφή χρέους. Η μία είναι το χρέος για το ακίνητο στην Κουμουνδούρου και το δεύτερο αφορά στην Αυγή. Πήγατε για μαλλί και βγήκατε κουρεμένοι.
Επίσης να αναφερθώ στις δηλώσει του αντιπροέδρου της Εξεταστικής κ. Καμμένου για κάποιο αόρατο χέρι το οποίο άλλαζε στοιχεία στο πόρισμα. Δεν λάβαμε ποτέ καμία εξήγηση. Μεγάλα κομμάτια του πορίσματος αποτελούν προϊόν λογοκλοπής από ιστοσελίδα. Δεν μπορέσατε να βρείτε ούτε έναν συντάκτη από τα υπόγεια του Μαξίμου να γράψει κάτι πρωτότυπο;

Αναφορικά με τις κινήσεις της χώρας στο πεδίο της οικονομίας και τις σημαντικές καθυστερήσεις στο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: “Ο χρόνος στην κλεψύδρα της χώρας δυστυχώς αδειάζει με μεγάλη ταχύτητα. Η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και ένα χρόνο. Οι δανειστές ζητούν μέτρα αναγκαστικό τίμημα της πολιτικής σας και της ανικανότητάς σας. Είστε ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τα νέα μέτρα λιτότητας. Κανείς δεν πιστεύει πως αυτή η κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για αυτό και ζητούνται διαρκώς νέα μέτρα. Σήμερα πηγαίνετε να παίξετε το παιχνίδι Grexit ή 4ο μνημόνιο όπως το 2015 με το δίλημμα Grexit ή 3ο μνημόνιο. Δεν έχετε δικαίωμα να συμπαρασύρετε τη χώρα σε γκρεμό. Επαναλαμβάνετε διαρκώς τα ίδια λάθη, καθυστερείτε και σπαταλάτε και το ελάχιστο κεφάλαιο αξιοπιστίας που έχει μείνει στη χώρα. Πόσες φορές πρέπει να κάνετε το ίδιο λάθος σε βάρος της χώρας; Το κάνατε πριν από το 3ο μνημόνιο. Το κάνατε στην πρώτη αξιολόγηση. Το κάνετε και τώρα για μία αξιολόγηση η οποία έπρεπε από καιρό να έχει κλείσει. Αναρωτιέμαι γιατί οι δανειστές δεν ζητούσαν μέχρι πέρυσι μέτρα για μετά το 2019; Δεν έχετε καμία δικαιολογία πλέον.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε για ακόμη μία φορά εκλογές: “Εμείς στη Νέα Δημοκρατία είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες και ξέρουμε πως η επόμενη ημέρα δεν θα είναι εύκολη για τη χώρα. Ευκαιρίες χάθηκαν, τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν, αλλά το σημαντικότερο είναι πως η ελπίδα αντικαταστάθηκε από φόβο και αυτό τον φόβο πρέπει να πολεμήσουμε. Υπάρχουν όμως νέα ρεύματα που διαμορφώνουν μία νέα σιωπηλή πλειοψηφία που ζητά την αλήθεια. Αυτή τη σιωπηλή πλειοψηφία θέλουμε να εκφράσουμε σήμερα χωρίς να μας ενδιαφέρει τι ψήφισε μέχρι τώρα. Να ξέρετε πως και ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος και θα το αντιληφθείτε πολύ σύντομα. Μη διανοηθείτε να επαναλάβετε τους τυχοδιωκτισμούς του 2015. Ξεχάστε τα σενάρια δημοψηφίσματος που κάποιοι διακινούν. Η μόνη υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε είναι να φύγετε από την εξουσία