49χρονος συντηρητικός ο δικαστής που πρότεινε ο Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο

Ουάσινγκτον.- Τον 49χρονο Νιλ Γκόρσατς πρότεινε ο Ντόναλντ Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, προκειμένου να καλυφθεί η θέση του Αντονιν Σκάλια, ο οποίος πέθανε το 2016.

Συντηρητικός και ο ίδιος, με γνωριμίες στους Ρεπουμπλικάνους, ο Γκόρσατς έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στους Δημοκρατικούς.

Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει 9 μέλη και στα σκαλοπάτια του επιβλητικού κτιρίου του γράφεται ο επίλογος πολλών από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα.

«Έχει εξαιρετικές νομικές ικανότητες, ένα κοφτερό μυαλό, πειθαρχία και κέρδισε διακομματική στήριξη» δήλωσε ο πρόεδρος, παρουσιάζοντας την επιλογή του.

Ο 49χρονος -Προτεστάντης μάλιστα στο θρήσκευμα, ο μοναδικός εφόσον τελικά πάρει τη θέση- δήλωσε ότι αισθάνεται μεγάλη τιμή για την επιλογή του.

Ο Γκόρσατς ήταν ένα από τα 21 πρόσωπα που παρουσίασε δημόσια ο Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την κάλυψη της θέσης στο Ανώτατο Δικαστήριο, με την υπόσχεση στους ψηφοφόρους του ότι θα επιλέξει ένα πρόσωπο «με τις ίδιες αρχές και αξίες» που πρέσβευε ο Σκάλια.

Πάντως, στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών εκφράστηκαν ήδη και επίσημα οι πρώτες αντιδράσεις, ενώ η βάση του κόμματος, όπως παρατηρεί ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ουάσινγκτον θα επιθυμούσε το κόμμα να δώσει μάχη, ώστε να καταψηφιστεί η συγκεκριμένη επιλογή στη Γερουσία.

Σημειώνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται 60 ψήφους στην Ολομέλεια της Γερουσίας για να περάσουν την επιλογή τους για το Ανώτατο Δικαστήριο και η πλειοψηφία τους είναι 52.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο τέως πρόεδρος Ομπάμα είχε προτείνει τον δικό του δικαστή για να κάλυψη τη θέση του Σκάλια. Ήταν ο εφέτης Μέρικ Γκάρλαντ. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι που έχουν εδώ και καιρό τον έλεγχο της Γερουσίας αρνήθηκαν να συζητήσουν καν την επιλογή, επιχειρηματολογώντας ότι ήταν κοντά στις προεδρικές εκλογές.

Ο στόχος ήταν προφανής: εφόσον κέρδισαν τις προεδρικές εκλογές, ο νέος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος θα είχε το δικαίωμα να προτείνει το δικό του πρόσωπο και να αποκαταστήσει την συντηρητική πλειοψηφία του 5 προς 4 στις τάξεις των ανώτατων δικαστών.