Θεατρικός διαγωνισμός στο Σίδνεϊ αναβιώνει μια αρχαιοελληνική παράδοση

Σίδνεϊ.- Μια αρχαιοελληνική παράδοση πρόκειται να ζωντανέψει σε θεατρικό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στο Σίδνεϊ την επόμενη εβδομάδα, καθώς το νικητήριο έργο θα αναδειχθεί αποκλειστικά μέσα από την άμεση ψηφοφορία του κοινού.

Στον θεσμό “2017 Lysicrates Prize” οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πρώτη πράξη τριών θεατρικών έργων, αποφασίζοντας κατόπιν μέσω ψηφοφορίας ποιο θα ήθελαν να δουν να μετατρέπεται σε ολοκληρωμένη παράσταση.

Για το σκοπό αυτό, η βράβευση περιλαμβάνει χορηγία ύψους $12.500 προς ολοκλήρωση του έργου καθώς και δύο εισιτήρια μετ’ επιστροφής με προορισμό την Αθήνα.

Οι τρεις φιναλίστ που διαγωνίζονται με τα έργα τους είναι ο καταξιωμένος συγγραφέας και σκηνοθέτης Nick Coyle, η βραβευμένη θεατρική συγγραφέας Melissa Bubnic και η Jennifer Compton που έχει εξασφαλίσει την κρατική υποτροφία NSW Writers Fellowship.

Τα θέματα που πραγματεύονται τα θεατρικά που θα παρουσιάσουν περιστρέφονται γύρω από τις οικογενειακές σχέσεις, την αγάπη, τα γηρατειά και την αντίσταση στις συμβατικές προσδοκίες της κοινωνίας.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά χρονιά του διαγωνισμού, με την επιμέλεια της θεατρικής εταιρίας Griffin και την υποστήριξη του ιδρύματος Λυσικράτους, μια πρωτοβουλία του τέως διπλωμάτη Γιάννη Αζαρία και της συζύγου του Πατρίτσια.

Το ζευγάρι αποφάσισε τη δημιουργία του ιδρύματος πέρυσι προκειμένου να επιτύχουν την χρηματοδότηση ενός προγράμματος αναπαλαίωσης του αντιγράφου του χορηγικού μνημείου του Λυσικράτη που βρίσκεται στους Βοτανικούς Κήπους του Σίδνεϊ.

Το πρωτότυπο που βρίσκεται στην περιοχή Πλάκα της Αθήνας, αναγέρθηκε το 334 π.Χ. από τον Λυσικράτη, τον τότε νικητή του ετήσιου θεατρικού διαγωνισμού που έδινε πνοή ζωής στην ελληνική πρωτεύουσα.

Η αναβίωση της παράδοσης αποτέλεσε όπως εξηγεί το ζευγάρι μια ευκαιρία να ενθαρρύνουν ταλαντούχους δημιουργούς στο χώρο του θεάτρου στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τoν κ. Αζαρία, η βράβευση του κοινού αποτελεί την πιο σημαντική αναγνώριση για τον καλλιτέχνη και επιτρέπει την ολοκλήρωση του έργου του.

“Φέρνοντας στη ζωή, μετά από 2.500 χρόνια, το αρχαιοελληνικό πρότυπο κατά το οποίο το κοινό επιλέγει το νικητή είναι μια επίδειξη πραγματικής δημοκρατίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

*Η διοργάνωση ‘Βραβείο Λυσικράτη 2017 – Η επιλογή του κοινού’ θα λάβει χώρα στο Verbrugghen Hall Sydney Conservatorium of Music, Conservatorium Road την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στις 4μμ. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα visit lysicratesfoundation.org.au

 

πηγή:neoskosmos.com