Αδιέξοδο βλέπει ο Σόιμπλε χωρίς εφαρμογή από την Αθήνα των δεσμεύσεων

Βερολίνο.- Αν η Ελλάδα συνεχίζει να μην εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα, τότε το πράγμα δεν θα δουλέψει, θα καταλήξει σε αδιέξοδο δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε επιχειρηματική εκδήλωση στο Saarbruecken της Γερμανίας.

Στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ακόμη πως η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις μνημονιακές της δεσμεύσεις, διαφορετικά θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.

«Αν η Ελλάδα επανειλημμένως δεν κάνει αυτό που έχει δεσμευτεί να κάνει, αυτό δεν θα δουλέψει», είπε.

Νωρίτερα γερμανικές κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι είναι προς το συμφέρον όλων να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, διαψεύδοντας -στον απόχο των δηλώσεων Γκάμπριελ- ότι υπάρχει διχογνωμία στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης για το θέμα

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ενιαία θέση ότι για το συμφέρον όλων είναι αναγκαίο να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία και παραμένει προσηλωμένη στην ολοκλήρωση της συζήτησης με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

«Δεν υπάρχει αλλαγή στάσης στην γερμανική κυβερνητική πολιτική» για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας και στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, δήλωσε η εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της Handelsblatt για την “αλληλογραφία” του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία εκφράζει τον προβληματισμό του για την πολιτική του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε έναντι της Ελλάδος και την ανησυχία του για τις συζητήσεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

«Είναι προς το συμφέρον μας να διασφαλίσουμε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία» υπερθεμάτισε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Όλοι συμφωνούμε ότι θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ξανασταθεί στα πόδια της» πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας πως σέβεται τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί..

Πυρά Σόιμπλε και κατά Ντράγκι

«Η ΕΚΤ είναι ουσιαστικά αυτή που πρέπει να κατηγορηθεί για τα προβλήματά μας. Μάλλον το πρόβλημα είναι ότι η δομή της ευρωζώνης είναι τέτοια που έχουμε ένα κοινό νόμισμα χωρίς μια κοινή χρηματοπιστωτική και οικονομική πολιτική και ότι τα μέλη -και η ΕΚΤ ποτέ δεν κουράζεται να το λέει αυτό- δεν κάνουν αυτό το οποίο έχουν δεσμευθεί να κάνουν» είπε ο Σόιμπλε βάλλοντας κατά του Ντράγκι που μόλις χθες τόνιζε ότι για τα προβλήματα της οικονομίας στην ευρωζώνη φταίνε οι κυβερνήσεις και όχι το ενιαίο νόμισμα.

Ακόμη ο Σόιμπλε απέρριψε τις επικρίσεις από την πλευρά των ΗΠΑ για τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, λέγοντας πως ορισμένοι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχουν καταλάβει ότι η ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική δεν αποφασίζεται από τη γερμανική κυβέρνηση, «αλλά από κάποιον άλλον».

«Σε ό,τι αφορά αυτά που γίνονται στις ΗΠΑ, είναι μάλλον δύσκολο να δούμε πού ακριβώς πάνε τα πράγματα», συμπλήρωσε.

Newsroom ΔΟΛ