Διδάγματα της Ιστορίας

ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΛΟΙΖΙΔΗ 

Οι Ιουδαίοι είναι φιλικά προσκείμενοι με τους Εβραίους. Οι Ιουδαίοι για χρόνια ολόκληρα τσακώνονταν με τα “αδέρφια” τους : τους ευρέως γνωστούς Έλληνες. Πριν φτιάξουμε τους δεσμούς τους φιλικούς στην πολιτική σκακιέρα, ας τα βρούμε πρώτα με τα αδέρφια μας. Σε μάθημα για το τι είναι έθνος είχα τη χαρά να φορτωθώ προσωπικά το δικηγόρο του διαβολου συνειδητά για να δω αν μπορώ να τα λέω. Δυο παιδιά απάντησαν cultural unity… κάποια αλλά political unity… 

-έκτοτε ήρθε ένας πατέρας της Ιστορίας και μπόρεσε να βρει κλίνη και μια μπουκιά ήσυχο ύπνο στην Αθήνα. Όμως είχε κόστος αυτή του η θαλπωρή. Κατάφερε εν κατακλείδι να επιτευχθεί ένας στόχος : ΑΝΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΗΘΙΚΟΥ!

Η εικόνα που έχουμε για τον κόσμο εκείνη την εποχή είναι ότι η υδρόγειος είναι χωρισμένη στα δύο. Με την Ανατολή και τη Δύση να υφίστανται ως δύο χωριστές και ταυτόχρονα ανταγωνιστικές  οντότητες. Στην προσπάθεια να  κατανοήσει κάποιος την ιστορική διαδρομή εκείνης της εποχής, αφενός θα πρέπει να  συμβουλευτεί την μοναδική πηγή, την αφήγηση του Ηροδότου  για να  εξετάσει τους λόγους για τους οποίους η Ανατολή και η Δύση ήρθαν σε σύγκρουση, και φυσικά να διακρίνει ποιες ήταν οι  μετέπειτα εξελίξεις της.
    Ο Ηρόδοτος γεννήθηκε μέσα στην περίοδο της αστάθειας και της αιματοχυσίας των Περσικών Πολέμων, όταν  δηλαδή οι Έλληνες και οι «άντρες από την Ανατολή» ήταν για μια ακόμη φορά, εχθροί. Για να μπορέσει να εξηγήσει τον λόγο, ο ιστορικός έπρεπε να γυρίσει πίσω στο 550 π.Χ., στην εποχή κατά την οποία η Περσική Αυτοκρατορία είχε αρχίσει να επεκτείνεται. Η Περσική αυτοκρατορία ήταν πράγματι ισχυρότερη μεταξύ 522π.Χ. και 485π.Χ.  κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Δαρείου, η οποία εκτείνονταν από τα παράλια της σύγχρονης Τουρκίας έως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν και περιλάμβανε μέρη της Αιγύπτου, της Αρμενίας, του Ιράν  και του Ιράκ.
Αφού προσπεράσουμε την εισαγωγή της Ιστορίας του, όπου εκεί  εξηγεί τον σκοπό της συγγραφής του έργου του, συνεχίζει με μια έξοχη γρήγορη περιγραφή να αφηγείται την ιστορία της Λυδίας –βασίλειο του Κροίσου- η οποία  απλώνονταν εκείνη την εποχή σαν ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στην Περσική Αυτοκρατορία και στους Έλληνες της Ιωνίας.  και όταν ο Κροίσος έστειλε απεσταλμένους στην Ηπειρωτική Ελλάδα για να ζητήσουν βοήθεια ανακάλυψε ότι η Αθήνα και η Σπάρτη ήταν τα πιο ισχυρά2 κράτη.
Η  περσική αυτοκρατορία στις παρυφές του Αιγαίου.
Στον ελλαδικό χώρο, ο θεσμός της πόλης-κράτους από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα αλλά και κατά τον 5ο αι ήταν φανερά ενισχυμένος. Προϋπόθεση για την ύπαρξή τους, η αναζήτηση της ελευθερίας, και της αυτονομίας. Όταν οι Έλληνες των ιωνικών πόλεων της Μ.Ασίας αντιλήφθηκαν ότι οι προϋποθέσεις αυτές θίγονταν, από την  απειλή της περσικής αυτοκρατορίας, όντας υποτελείς σε ένα ξένο- ως προς εκείνους- σύστημα το οποίο δεν συμβιβαζόταν με τις ελεύθερες ελληνικές πόλεις αγωνίστηκαν για να τις υπερασπιστούν.3 
 
Η Ιωνική επανάσταση : Το προοίμιο της ελληνοπερσικής σύγκρουσης.
Οι Ίωνες προφανώς είχαν ζημιωθεί από τις αποφάσεις που επέβαλλαν οι τύραννοι στην υπηρεσία των Περσών  όπως της βαριάς φορολογίας και των περιορισμένων ελευθεριών τους. Οι πόλεις αυτές διατηρούσανε δεσμούς φυλετικής και θρησκευτικής συγγένειας με κάποιες πόλεις της Ηπειρωτικής Ελλάδας για αυτό και η ενσωμάτωση αυτή στο περσικό κράτος επέσυρε αντιδράσεις εκ μέρους κάποιων ελληνικών πόλεων.
Εκεί ίσως βασίστηκε ο Αρισταγόρας τύραννος της Μιλήτου, ο οποίος έως πρότινος διατηρούσε «φιλικούς» δεσμούς με τον μεγάλο βασιλέα, για λόγους προσωπικής φιλοδοξίας.
Οι δεσμοί αυτοί αποκόπηκαν  εξαιτίας της αποτυχημένης -δικής του έμπνευσης-επιχείρησης περί κατάληψεως της Νάξου. Κυριευμένος πλέον από  τον φόβο Περσικής αντεκδικήσεως, ο Αρισταγόρας προχωρά σε κατάργηση της τυραννίας στο νησί , καθιερώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ισονομία και την ισότητα μεταξύ των πολιτών.
Έτσι λοιπόν ο Αρισταγόρας αναζητά την συμπαράσταση από τις πόλεις της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Η Αθήνα δέχεται να συμμετάσχει μαζί με την Ερέτρια  τον αγώνα αυτόν,  ενώ οι Σπαρτιάτες ήταν εκείνοι που αδιαφόρησαν στα όσα επικαλούνταν ο Αρισταγόρας.
Αρκετοί μελετητές επικρίνουν τον Ηρόδοτο πως λανθασμένα εστιάζει σε προσωπικά κίνητρα των αρχηγών της επανάστασης. Σε αυτή την περίπτωση το να ασκήσουμε κριτική στον ιστορικό μοιάζει ανώφελο, μπροστά στη χρησιμότητα του ερωτήματος γιατί να επιλέξει αυτόν τον δρόμο?
Ο Ηρόδοτος καταγόταν από την Αλικαρνασσό και συνεπώς πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην περσική σατραπεία, ή επαρχία της Λυδίας4. Η Αλικαρνασσός φιλοξενούσε έναν πολυποίκιλο πληθυσμό που ήταν αποδέκτης ιωνικών, δωρικών και καρικών επιρροών. Ο Ηρόδοτος όταν ήταν νέος εξορίστηκε μαζί με την οικογένειά του στη Σάμο, ένεκα των πολιτικών αγώνων τους εναντίον του τοπικού τυράννου Λύγδαμη, ο οποίος υποστηρίζονταν από τους Πέρσες. Δέκα χρόνια αργότερα βρέθηκε στην Αθήνα, και προς το τέλος της ζωής του, του απονεμήθηκε η υπηκοότητα των Θουρίων στην Κάτω Ιταλία.
Αδιαμφισβήτητα ήταν ένας άνθρωπος που έζησε πολλά και κατανόησε τους ανθρώπους –Έλληνες και μη Έλληνες με τον ίδιο τρόπο.
Τώρα όσο αφορά τους λόγους για τους οποίους οι Αθηναίοι πείστηκαν από τα λόγια του Αρισταγόρα, και δέχτηκαν να τον συντρέξουν, στέλνοντας  στους στασιαστές είκοσι πλοία?
Δεν αποκλείεται να φοβόντουσαν τους χειρισμούς του εξόριστου  Ιππία, πρόσφυγα στις Σάρδεις. Ο Ιππίας γιος του Πεισίστρατου και εχθρός των Αλκμαιωνιδών δολοπλοκούσε μακριά από την Αθήνα επιχειρώντας να αναστηλώσει την τυραννίδα του με την βοήθεια του βασιλέα. Η αλήθεια είναι (αν και αργότερα δεν θα το παραδεχτούν v73-96), πως οι Αθηναίοι, κατά την περίοδο της αλλαγής μετά την ανατροπή του τυράννου Ιππία, είχαν υπαχθεί  στην προστασία του Μεγάλου βασιλέα της Περσίας (σελ 38 Bichler, R., Rollinger, R.,).
Η Ιωνική επανάσταση όξυνε τις ελληνοπερσικές αντιθέσεις και αποτέλεσε την αφετηρία των Περσικών πολέμων. Η επανάσταση καταστάλθηκε το 494π. Χ  από τους Πέρσες, οι οποίοι συνέτριψαν τον επαναστατικό στόλο στη Λάδη. Παρόλο που τα αποτελέσματα της δεν ήταν ευνοϊκά για τους Έλληνες, ωστόσο για τους  Πέρσες είναι πλέον ξεκάθαρο πως εγκαταλείπουν την χρήσιμη διαμεσολάβηση των τυράννων που  μπορούσαν μέσω αυτής, να ασκούν ανενόχλητα την εξουσία τους.  Συνέπεια αυτού, η απόφαση του Δαρείου,  να  περάσει από την άμυνα, στην ανοιχτή αντιπαράθεση με την Ελλάδα. Αφενός για να εκδικηθεί την πυρπόληση των Σάρδεων, αλλά ουσιαστικά το κύριο μέλημά του ήταν  να καταπνίξει κάθε φόβο νέας επικείμενης επανάστασης, που θα εμπόδιζε τα επεκτατικά του σχέδια τα οποία είχε από καιρό κατά νου. Οι μετέπειτα ενέργειές του, θα μας  επιβεβαιώσουν  αυτού του είδους την θεώρηση. Όπως και να έχει, η έναρξη μιας δύσκολης περιόδου άρχιζε από τη επανάσταση της Ιωνίας 5.
Πρώτος Μηδικός πόλεμος:  Η μάχη του Μαραθώνα.
Πλέον, ο ελληνικός κόσμος σπαράσσεται από εσωτερικές έριδες αλλά στα ανήσυχα μυαλά πολλών κλασικών Ελλήνων, η περίοδος αυτή  δεν ήταν μόνον μια περίοδος εσωτερικής οργάνωσης. Είχαν επίγνωση ότι διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο να δεχτούν εισβολή από τους ισχυρούς  τους  γείτονες  τους Πέρσες. Για την Αθήνα η καταστροφή της Μιλήτου και γενικά θα λέγαμε η αποτυχία της Ιωνικής επανάστασης σήμανε πλήγμα σοβαρό στις οικονομικές σχέσεις με την άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Η Ελλάδα ήταν υποδεέστερη και, όντας με την πλάτη στον τοίχο οι Έλληνες οργίζονταν με τους πανίσχυρους αντιπάλους τους στην αντίπερα όχθη.
Για τον Δαρείο η κατάκτηση της Ελλάδας  καθιστά εσωτερική αναγκαιότητα: έπρεπε να αφανίσει κάθε τι που θα στήριζε μια νέα επανάσταση. Ο Βασιλιάς έστειλε  πρέσβεις οι οποίοι απαιτούσαν να λάβουν «γην και ύδωρ»σύμβολα αναγνώρισης της κυριαρχίας του Πέρση βασιλιά. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεχτό από τους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες  και με αυτόν τον τρόπο στις αρχές του καλοκαιριού, ο φόβος πλέον όλων, επιβεβαιώνεται.
 Η πρώτη οργανωμένη εκστρατεία  έγινε το 490 π.Χ. με αρχηγούς τους σατράπες Δάτι και Αρταφέρνη. Αφού εξουδετέρωσαν την αντίσταση της Καρύστου και τις Ερέτριας , αποβιβάστηκαν στο Μαραθώνα . Οι Αθηναίοι με αρχηγό τον Μιλτιάδη έστειλαν απεσταλμένους στην Σπάρτη για να ζητήσουν την  βοήθεια των Λακεδαιμόνιων οι οποίοι με τη σειρά τους για λόγους θρησκευτικούς 6, έδωσαν αμφίβολη απάντηση η οποία και μεταφράστηκε  ως αρνητική.
Δέκα χιλιάδες Αθηναίοι με την βοήθεια χιλίων Πλαταιών, αντιμετώπισαν στον Μαραθώνα τους Πέρσες με αρχηγό το Μιλτιάδη ο οποίος γνωρίζοντας τους πολεμικούς χειρισμούς των Περσών, ενίσχυσε τα άκρα.
(Αφού κατάφερε να λύσει το πρόβλημα των απωλειών από τα βέλη διατάσσοντας το στράτευμα να ορμήσει τρέχοντας.) Οι Πέρσες υπέστησαν πανωλεθρία. Οι Έλληνες νίκησαν και σύμφωνα με τον Ηρόδοτο σκοτώθηκαν 192 Έλληνες κι 6400 Πέρσες.
Οι Πέρσες μετά την ήττα τους στον Μαραθώνα δεν επιχείρησαν άμεσα μια δεύτερη εκστρατεία κατά της Αθήνας. Ο Δαρείος μέχρι τον θάνατό του το 486 π.Χ.,  ήταν απασχολημένος με τις εσωτερικές συγκρούσεις της αυτοκρατορίας του, τις επαναστάσεις της Αιγύπτου7 και της Βαβυλωνίας.
Στην Αθήνα ο φόβος μιας επαναλαμβανόμενης περσικής εισβολής  δεν φαίνεται να εστιάζει την προσοχή των κατοίκων της. Το κύριο θέμα που θα την απασχολήσει τα επόμενα χρόνια ύστερα από την νίκη του Μαραθώνα 8  ήταν οι πολιτικοί αγώνες  των αριστοκρατικών φατριών.
Για πρώτη φορά, ο Δήμος, το σώμα των Αθηναίων πολιτών θα εφαρμόσει στην πράξη την διαδικασία του εξοστρακισμού 9 μια επινόηση του Κλεισθένη.
Επιστρέφοντας εδώ στο ερώτημα που θέσαμε παραπάνω σχετικά με το γιατί ο Ηρόδοτος εστιάζει περισσότερο στις προσωπικές αιτίες όσο αφορά την επανάσταση της Ιωνίας, βλέπουμε πως η περιβόητη αθηναίικη δημοκρατία είχε σημαντικούς εχθρούς έξω από τα τείχη της, αλλά και μέσα από αυτά. Η επινόηση του εξοστρακισμού δεν ήταν τυχαία αφού πλέον μπορούσε η κοινωνία να προφυλαχτεί από άτομα που ξεπερνούσαν σε ευφυΐα όλα τα υπόλοιπα και με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να επιβάλλει τον περιορισμό τους προστατεύοντας την κοινή δημοκρατική συνοχή10 από μελλοντικούς τυράννους.11
Επιστρέφοντας στην συνοχή της εργασίας μου, θα λέγαμε πως το αποτέλεσμα αυτών των αγώνων ήταν ο θρίαμβος του Θεμιστοκλή καθώς και της πολιτικής του.
Από το 483 ο Θεμιστοκλής άρχιζε να παίζει σημαντικό ρόλο στην αθηναική πολιτική με την περίφημη απόφασή του για την εκμετάλλευση των ορυκτών κοιτασμάτων του Λαυρίου (άργυρος).
Τα 100 τάλαντα που απέδωσε στην πόλη η νέα φλέβα μεταλλεύματος ασημιού χρησιμοποιήθηκαν μετά απο πρόταση του ίδιου για να ναυπηγηθούν εκατό τριήρεις.
Οι χειρισμοί του αυτοί, έκαναν την Αθήνα  πρώτη ναυτική δύναμη εκείνης της εποχής ισχυρότερη από την Αίγινα και την Κόρινθο. Έτσι το 480 πχ η Αθήνα διέθετε έναν ισχυρό πολεμικό στόλο που απαριθμούσε σε 147 πολεμικά πλοία και άλλα 53 εφεδρικά.
Μέσω της ισχύς της αυτής η Αθήνα αποκτά την κυριαρχία της στο Αιγαίο αλλά και παράλληλα δίνει το πολιτικό προβάδισμα σε φτωχότερα στρώματα όπως έγινε με τους θήτες που θα αποτελούσαν πλέον το σώμα των κωπηλατών.
Ο δεύτερος Περσικός πόλεμος: Σαλαμίνα και Πλαταιές.
Το 481 π.Χ. κατόπιν πρωτοβουλίας της Αθήνας, συνάχθηκαν στον Ισθμό της Κορίνθου
εκπρόσωποι των πόλεων όλων όσων ήταν αποφασισμένες να αντισταθούν στην εκ νέου εκστρατεία των Περσών. Αφού συζήτησαν τα κατάλληλα μέτρα αποφάσισαν  από κοινού να συνάψουν μια αμυντική συμμαχία εναντίον των  Περσών.
 Στην λεγόμενη Ελληνική συμμαχία  συγκαταλέγονται εκτός από τους Λακεδαιμόνιους  σύμμαχους  των Σπαρτιατών (άλλωστε οι τελευταίοι ήταν που ανέλαβαν την διπλή διοίκηση σε στρατό και σε στόλο), οι Ευβοείς και οι Βοιωτοί.
Οι Θεσσαλοί προτίμησαν να «μηδίσουν» και εξαιτίας αυτού του γεγονότος –της έλλειψης εμπιστοσύνης στους Θεσσαλούς-εγκαταλείφθηκε η αρχική γραμμή άμυνας που ήταν τα Τέμπη.
 
Ο Ηρόδοτος μας λέει πως ομονόησαν από κοινού στις γραμμές της υπεράσπισης: στην ξηρά στα στενά των Θερμοπυλών και στη θάλασσα σε ένα στενό πέρασμα(Ωρεός, Β. Εύβοια), κοντά στο ακρωτήρι του Αρτεμισίου.
Οι Πέρσες με επικεφαλή τον ίδιο τον Ξέρξη έφτασαν στις Θερμοπύλες δίχως να συναντήσουν καμία αντίσταση ενώ παράλληλα ο περσικός στόλος πλησίαζε στο Αρτεμίσιο.
Όπως καταλαβαίνουμε οι επιθέσεις έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα, και τα αποτελέσματα αυτών, ανυπολόγιστα δραματικά.
Αρχηγός στην μάχη αυτήν ήταν ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Λεωνίδας μαζί με 4000 οπλίτες. Αρχικά οι Πέρσες αποκρούστηκαν στις Θερμοπύλες, αργότερα όμως θα οδηγηθούν από έναν προδότη μέσα από κρυφό μονοπάτι στα μετόπισθεν της ελληνικής δύναμης.
 Και έτσι η μάχη έληξε με τον Λεωνίδα και τους Σπαρτιάτες του -τριακόσιους σε αριθμό μαζί με επτακόσιους Θεσπιείς – να βρίσκουν ηρωικό θάνατο και με έναν Εφιάλτη να «χαλά» το φράγμα που τόσο πολύ υπολόγιζαν οι Έλληνες.
 
Για τον  νικητή Ξέρξη, ο δρόμος της κεντρικής Ελλάδας ανοιχτός και ανυπεράσπιστος από γειτονικούς λαούς αφού εκείνοι12 προτίμησαν να προσχωρήσουν στην μεριά του.
Οι Πελοποννήσιοι δεν δέχτηκαν μια τέτοιου είδους ατιμωτική πράξη, και αφού αναδιπλώθηκαν στον Ισθμό της Κορίνθου, έλαβαν την απόφαση να υπερασπιστούν την Πελοπόννησο.
Ο Ευριβιάδης13  επέμενε στην άποψη του,  πως ο στόλος θα πρέπει και αυτός να αναδιπλωθεί στον Ισθμό σε αντίθεση με τον Θεμιστοκλή που πίστευε πως θα ήταν προτιμότερο να εκκενωθεί η Αττική μιας και δεν μπορούσε να περιμένει βοήθεια αφού οι Πελοποννήσιοι είχανε οχυρωθεί στον Ισθμό της Κορίνθου.
Και ο στόλος , πρότεινε να παραμείνει στον ορμό της Σαλαμίνας, επικαλούμενος μάλιστα και την χρησμοδότηση του Μαντείο των Δελφών  η οποία συμφωνούσε σε αυτό το εγχείρημα.
Τελικά επιβλήθηκε η άποψη του Θεμιστοκλή, και οι Πέρσες λεηλάτησαν μια άδεια από κατοίκους Αττική.
Τότε πυρπόλησαν και τα ιερά της Ακρόπολης για να εκδικηθούν την πυρπόληση των Σάρδεων κατά την διάρκεια της Ιωνικής επανάστασης το 498π.Χ., πυρπόληση στην οποία είχαν βοηθήσει οι Αθηναίοι.
Μετά οι Πέρσες θέλησαν να καταλάβουν τον Ισθμό της Κορίνθου και να καθυποτάξουν όλες τις ελληνικές πόλεις.
Αλλά ο Ισθμός προστατευόταν από τον ελληνικό στόλο του οποίου το κύριο μέρος βρισκόταν στη Σαλαμίνα. Στη Σαλαμίνα διαδραματίστηκε επίσης η μάχη με το γνωστό αποτέλεσμα δηλ με τον θρίαμβο του ελληνικού στόλου.
Την επόμενη χρονιά το 479πΧ δόθηκε μάχη στην ξηρά οι Πέρσες είχαν ηττηθεί στην θάλασσα αλλά όχι ακόμα στην ξηρά.
Η μάχη διαδραματίστηκε στην βοιωτική πεδιάδα κοντά στις Πλαταιές όπου οι Έλληνες συνέτριψαν τον περσικό στρατό.
Την ίδια χρονιά ο ελληνικός στόλος νίκησε τον περσικό στην περιοχή της Μικάλης.
Η νίκη της Μυκάλης έδωσε το σύνθημα της γενικής εξέγερσης των Ιώνων που ήθελαν να αποτινάξουν τον περσικό ζυγό.
 
Η λήξη αυτή με την νίκη των Ελλήνων το 479 θα σηματοδοτήσει την απαρχή της κλασικής περιόδου με δύο δυνάμεις που ξεχώρισαν την Αθήνα και την Σπάρτη.
Η μετατροπή της δηλιακής συμμαχίας σε αθηναίικη υπήρξε βαθμιαία στο διάστημα της πεντηκονταετίας δηλ. από το 478 -431 πχ.
Τα πρώτα είκοσι χρόνια του 5ου αιώνα π.Χ. σφραγίστηκαν από τους αμυντικούς αγώνες των ελληνικών πόλεων .Την Ιωνική Επανάσταση (499-494 πχ), με επακόλουθο της οι δύο εκστρατείες των Περσών κατά των ελληνικών πόλεων της μητροπολιτικής Ελλάδας.
Στη διάρκεια των Περσικών Μηδικών πολέμων (490-480 πχ) η Αθήνα καταστράφηκε ύστερα από τις δύο επιθέσεις των Περσών, γρήγορα όμως κατόρθωσε να ανασυγκροτηθεί . Το πολίτευμα της εκδημοκρατικοποιήθηκε  ακόμη περισσότερο βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο τις συνθήκες ζωής των πολιτών της. Η εγκαθίδρυση της δημοκρατίας έδωσε ένα ακόμη πλεονέκτημα στους πολίτες που διέθεταν σεβασμό  στην κοινή γνώμη. Αύξησε την στρατιωτική τους δύναμη, αφού οι άνδρες της πόλης πολεμούσαν με ανδρεία και αφοσίωση για την υπεράσπιση της πόλης τους.
Αυτό ήταν και το δίδαγμα που έβγαλε ο Ηρόδοτος στην ιστορία του, για να εξηγήσει τις νίκες των Αθηναίων ενάντια στα πολυάριθμα και πλούσια στρατεύματα της περσικής αυτοκρατορίας στο πρώτο μισό του 5ου αι. π.Χ. Έτσι αυξήθηκε η δύναμη της Αθήνας και έχει αποδειχθεί πως η ισότητα είναι πολύ καλό πράγμα. Οι Αθηναίοι όταν βρίσκονταν κάτω από δεσποτικούς ηγεμόνες δεν ήταν καλύτεροι από τους γείτονες τους στον πόλεμο, ενώ όταν απαλλάχτηκαν από τους δεσπότες τους έγιναν οι καλύτεροι και οι πρώτοι από όλους.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σφυγμομετρήσει κανείς την Αθηναϊκή άποψη ήταν ανέκαθεν η μελέτη του θεάτρου.
Στην Ελλάδα του 5ου αιω πχ. βλέπουμε να επαναλαμβάνεται συχνά επι σκηνής μια πολεμική «κατά των βαρβάρων».
Οι ανήθικοι, έκφυλοι Πέρσες αντιπαραβάλλονται συνήθως με τους σκληροτράχηλους και πολυμήχανους παρ’ ότι ασθενέστερους, Έλληνες.
Σε ένα εύγλωττο απόσπασμα του Αισχύλου* στο έργο του Πέρσες που πρωτοπαρουσιάστηκε το 472πχ στον πρόλογο το εξηγεί πως δεν ήταν απλά μια νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών, αλλά ελευθέρων ανθρώπων κατά σκλάβων.

Το 479 ‘η το 478 πχ ο Σιμωνίδης έγραψε μια ελεγεία, εξισώνοντας τους Περσικούς με τον Τρωικό Πόλεμο.3
Ο Ηρόδοτος λέει καθαρά ότι ο χρησμός των Δελφών ήταν σαφής, ότι το έγκλημα της Ελένης ήταν που χάραξε ένα συμβολικό διαχωρισμό μεταξύ Ανατολής και Δύσης, την έναρξη μιας  εχθρότητας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.Δύο φορές επικαλείται περσικές πηγές ως απόδειξη:«θεωρούν μάλιστα την άλωση της Τροίας σαν αρχή αυτής της έχθρας» και πάλι «οι Έλληνες, για χάρη μιας Λακεδαιμονίας συγκέντρωσαν στόλο ισχυρό και φτάνοντας στην Ασία κατέστρεψαν το βασίλειο του Πριάμου.  Από τότε θεωρούμε τους Έλληνες εχθρούς μας, δηλώνουν.
Οι Δελφοί ήταν ενας σημαντικός τόπος και οι χρησμοί του μαντείου τους λαμβάνονταν πολύ σοβαρά υπόψη. Οι πολιτικοί κατέφταναν με πολύ σημαντικότερα γεγονότα όπως λχ τι είδους νομικούς κώδικες θα πρέπει να εισαγάγουν ?ή αν ήταν θεμιτό να εισβάλουν στη χώρα των γειτόνων τους. Γενικά οι προφητείες του μαντείου μεταφράζονταν σε τόσο γρίφους που μπορούσαν να ερμηνευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους Σκαλισμένες στην πέτρα, οι σκληρές λέξεις έλεγαν στον αρχαίο  κόσμο  ότι: Η Ελένη θα ερχόταν στη Σπάρτη για να γίνει η καταστροφή της Ασίας και της Ευρώπης και για χάρη της οι Έλληνες θα καταλάμβαναν την Τροία
1 Ηρόδοτος 1.1
Στη γεωγραφική περιοχή της Καρίας
Η έκθεση του 5ου π.Χ αιώνα του Ιπποκράτη Περί αέρων, υδάτων και τόπων υποστηρίζει για τη αμέριμνη ζωή της Μικράς Ασίας  ότι: «Θάρρος, αντοχή, ευφυΐα και υψηλό φρόνημα δεν μπορούσαν να προκύψουν κάτω από τέτοιες συνθήκες, ούτε μεταξύ των γηγενών ούτε μεταξύ των μεταναστών» (12).
3 βλ. Μosse, επίτομη ιστορία της αρχαίας ελλάδας σελ 235
2Ο Ηρόδοτος χρησιμοποιεί την ευκαιρία αυτή για να μας πει με ποιό τρόπο ο Πεισίστρατος, είχε αναλάβει πρόσφατα τη διακυβέρνηση της Αθήνας και πώς ήταν τα πράγματα υπο το καθεστώς της τυραννίας[1.59-64].Αργότερα στο βιβλίο 5, όταν ο Αρισταγόρας από την Ιωνία έρχεται στην Ελλάδα με παρόμοια αποστολή, ο Ηρόδοτος συνεχίζει να αφηγείται την ιστορία της Αθήνας περιγράφοντας την πτώση των Τυράννων[5.55-65].
5 Στο γεγονός αυτό αναγνώρισε ο Ηρόδοτος την καθοριστική αφορμή για τους κατοπινούς Περσικούς πολέμους (βιβλ V97,3)
7βλ.μοσσε  σελ 239
8νίκη η οποία θα μείνει στη μνήμη της πόλης ως ο θρίαμβος της ελευθερίας εναντίον των βαρβάρων.
 νομιμοποιημένη αποπομπή ανεπιθύμητων ατόμων.
10 Ο Νίτσε,  θεωρεί τον οστρακισμό θετικό φαινόμενο και αυτό διότι όταν ένα άτομο ξεπερνά, χάρη στις ικανότητές του, όλα τα άλλα, θεωρούνταν επικύνδινο και έπρεπε να παραμεριστεί απο την κοινότητα προκειμένου να ξαναρχίσει το «παιχνίδι των ανταγωνιζόμενων δυνάμεων».
11ο Ίππαρχος, ο Μεγακλής, και ο Ξάνθιππος είναι μερικά παραδείγματα αριστοκρατικών γενεών που εξοστρακίστηκαν εκείνη την εποχή.
21 ενώ αρχικά οι Πέρσες αποκρούστηκαν στις Θερμοπύλες,άργότερα όμως θα οδηγηθούν απο τον προδότη Εφιάλτη μέσα απο κρυφό μονοπάτι στα μετόπισθεν της ελληνικής δύναμης.
12  Οι Λοκροί,  μαζί με τους Δωριείς και τους Βοιωτούς προσχώρησαν στον Ξέρξη.
13 σπαρτιάτης ναύαρχος.
Mosse,C., Schnapp- Gourbeillon, A., Επίτομη Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας (2000-31 π.Χ.), εκδ. Παπαδήμα, Αθήνα 2006(7ηέκδοση), 
Osborne, R., Η γένεση της Ελλάδας 1200-479 π.Χ., εκδ. Οδυσσέας, Αθήνα 1999 (σελ456-496)
Lane Fox, R., Ο κλασσικός Κόσμος. Μια επική ιστορία από τον Όμηρο στον Αδριανό, εκδ. Ωκεανίδα, Αθήνα 
Harisson, Th., “Οι περσικές εισβολές” στο Bakker, E.J., de Jong, I.J.F.,  van Wees, Η (επιμ.), Εγχειρίδιο Ηροδότειων Σπουδών, εκδ. Μεταίχμιο, Αθήνα 2007.
Fordsyke, F “Ελληνική ιστορία περ. 525-480 π.Χ., στο E.J.Bakker,I.J.F. de Jong, Η. van Wees (επιμ.), Εγχειρίδιο Ηροδότειων Σπουδών, εκδ. Μεταίχμιο, Αθήνα 2007.