Ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα στο ηλεκτρονικό εισιτήριο

Αθήνα.- Τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας προκειμένου να μην υπάρξει παραβίαση προσωπικών δεδομένων των πολιτών που θα χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό εισιτήριο ζητά από τον ΟΑΣΑ η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Στη γνωμοδότηση που έδωσε επί του νέου συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου – η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε πιλοτικά σε λεωφορεία και στους ΗΣΑΠ από την πρώτη Φεβρουαρίου – η Αρχή εκφράζει την ανησυχία της για το μεγάλο αριθμό προσωπικών δεδομένων που συλλέγονται προκειμένου να εκδίδονται οι νέες κάρτες.

Η Αρχή τονίζει μάλιστα πως ο ΟΑΣΑ δεν εξέτασε όλες τις «εναλλακτικές τεχνικές λύσεις που αφενός μεν θα επιτύγχαναν εξίσου τους επιδιωκόμενους σκοπούς αφετέρου δε θα εξασφάλιζαν την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών».

Για την προμήθεια των νέων καρτών οι πολίτες θα πρέπει να δηλώνουν προσωπικά στοιχεία όπως τη διεύθυνση κατοικίας τους, την ημερομηνία γέννησής τους, τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ημερομηνία γέννησης και αριθμούς επικοινωνίας.

Σύμφωνα πάντως με τον ΟΑΣΑ, το σύστημα στο οποίο θα καταχωρούνται προσωπικά δεδομένα πολιτών λειτουργεί με απόλυτη ασφάλεια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην υπάρξει διαρροή ευαίσθητων στοιχείων, όπως ο ΑΜΚΑ.

ΣΧΟΛΙΟ ΡΗΡ: Το ερώτημα είναι: Ούτε προς τις κυβερνήσεις, τις εφορίες και τις Τράπεζες ή τις εισπρακτικές θα υπάρχει διαρροή των ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων; Όλα αυτά για ένα απλό εισιτήριο;